Adama
Agreena
AGRICOVER

Presiuni mari ca să-i interzică țăranului să-și vândă porcul de Crăciun sau să-l sacrifice după tradiție!

Publicat: 08 noiembrie 2023 - 19:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Se fac presiuni mari pentru interzicerea vânzării porcilor din gospodăriile țărănești. De fapt, acest lobby se face de câțiva ani încoace, de când cu pesta porcină africană (PPA). Așa cum a scris Agroinfo, s-a încercat prin normele la Legea porcului să i se interzică țăranului român să vândă porci sau să-i sacrifice în bătătură, un mic crescător a și încasat o amendă de 6.000 de lei pentru asta.

Încercarea de a legifera interdicțiile a eșuat când au luat foc micii crescători. Riscant să faci așa ceva când bat la ușă alegerile, așa că ministrul agriculturii Florin Barbu a convocat de urgență conducerea Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și i-a cerut să schimbe rapid Ordinul care stabilește normele pentru Legea porcului. 

Acum, ministrul agriculturii Florin Barbu vine cu un mesaj dur pe Facebook împotriva celor care ar exercita presiuni ca să i se interzică țăranului să mai vândă porci. Însă șeful MADR pare să fi găsit un țap ispășitor, social-media, și nu arată cu degetul spre cei cărora le-ar servi, de fapt, o astfel de decizie.

"GOSPODĂRIILE ROMÂNILOR ȘI HRANA POPULAȚIEI NU SUNT SUBIECTE POLITICE!

Ministerul Agriculturii are soluții și oferă sprijin pentru toți fermierii, mici și mari, asociați în cooperative și gospodari simpli care duc tradițiile mai departe!
Am spus acest lucru din prima zi a mandatului meu și o să o repet până când vor înțelege toți politrucii și așa-zișii formatori de opinie din social-media, care nu fac altceva decât să dezinformeze și să creeze disensiuni între fermieri. 

barbu madr_b

Adevărul este unul singur:
Modificarea Ordinului nr. 130/2023 al ANSVSA care permite comercializarea porcilor crescuți în gospodăria țărănească și gospodăria populației - obligatoriu sub îndrumarea și certificarea medicului veterinar - respectă pe deplin Legea 122/2023 și Regulamentele europene în vigoare.

Cei care susțin că pesta porcină africană poate fi învinsă prin distrugerea gospodăriilor țărănești și a gospodăriilor populației, ori nu au citit legislația, ori se fac că nu înțeleg.

Le transmit public tuturor celor care, zilele acestea, încearcă să învrăjbească fermierii că, au în mine un adversar, indiferent de pozițiile pe care le ocupă!
În agricultura românească este loc pentru toți și îi asigur pe fermieri că îi sprijin și îi tratez pe toți la fel!
Toți muncesc din greu să asigure alimente pentru noi!
Toți au respectul meu și al echipei mele din MADR!
La finalul unei zile de muncă sau unei campanii agricole, rămânem o echipă!" E mesajul de astăzi al ministrului agriculturii. 

Postarea șefului MADR a generat, până la ora publicării acestei știri, o suită de replici din partea unui domn care voia să-și expună problema personală, fără legătură cu subiectul postării, câteva aplauze și o singură replică argumentată, pe care o inserăm mai jos:

Tudor Naum: Atât timp cât nu avem reproducție pentru fermele mari, cât timp încă avem deficit pe carnea de porc in producția naționala, a îngrădi producția din gospodariile țărănești este o greșeala. Într-adevăr normele sanitar veterinare trebuie respectate și verificate de instituțiile abilitate iar consilierea in aceasta direcție e foarte importanta. Creșterea porcului in gospodarii are o importanta mult mai mare fata de statisticile oficiale deoarece exista un număr foarte mare de suine ce nu sunt identificate datorită fricii oamenilor de a nu fi amendați și sa rămână fără porci in bătătura. Trebuie sa găsim soluții sa fim alături de oameni și in același timp sa ne asiguram ca ei își desfășoară activitatea tradiționala in condiții legale . Alături de acordarea scz ovine tuturor crescătorilor de ovine aceasta e o a doua măsura cu impact pentru care țin sa va felicit !

 

Vizualizat: 1404 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Canicula instalata in aproape toata tara la sfarsit de iunie a grabit coacerea graului. Eugen Baziliuc, proprietarul societatii Abelda S.RL. a pariat anul acesta pe soiuri de elita. Iata ce soi ii da anual intre 8 si 10 tone pe hectar!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Claudiu Borobei

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii