Se fac presiuni mari pentru interzicerea vânzării porcilor din gospodăriile țărănești. De fapt, acest lobby se face de câțiva ani încoace, de când cu pesta porcină africană (PPA). Așa cum a scris Agroinfo, s-a încercat prin normele la Legea porcului să i se interzică țăranului român să vândă porci sau să-i sacrifice în bătătură, un mic crescător a și încasat o amendă de 6.000 de lei pentru asta.
Încercarea de a legifera interdicțiile a eșuat când au luat foc micii crescători. Riscant să faci așa ceva când bat la ușă alegerile, așa că ministrul agriculturii Florin Barbu a convocat de urgență conducerea Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și i-a cerut să schimbe rapid Ordinul care stabilește normele pentru Legea porcului.
Acum, ministrul agriculturii Florin Barbu vine cu un mesaj dur pe Facebook împotriva celor care ar exercita presiuni ca să i se interzică țăranului să mai vândă porci. Însă șeful MADR pare să fi găsit un țap ispășitor, social-media, și nu arată cu degetul spre cei cărora le-ar servi, de fapt, o astfel de decizie.
"GOSPODĂRIILE ROMÂNILOR ȘI HRANA POPULAȚIEI NU SUNT SUBIECTE POLITICE!
Ministerul Agriculturii are soluții și oferă sprijin pentru toți fermierii, mici și mari, asociați în cooperative și gospodari simpli care duc tradițiile mai departe!
Am spus acest lucru din prima zi a mandatului meu și o să o repet până când vor înțelege toți politrucii și așa-zișii formatori de opinie din social-media, care nu fac altceva decât să dezinformeze și să creeze disensiuni între fermieri.
Adevărul este unul singur:
Modificarea Ordinului nr. 130/2023 al ANSVSA care permite comercializarea porcilor crescuți în gospodăria țărănească și gospodăria populației - obligatoriu sub îndrumarea și certificarea medicului veterinar - respectă pe deplin Legea 122/2023 și Regulamentele europene în vigoare.
Cei care susțin că pesta porcină africană poate fi învinsă prin distrugerea gospodăriilor țărănești și a gospodăriilor populației, ori nu au citit legislația, ori se fac că nu înțeleg.
Le transmit public tuturor celor care, zilele acestea, încearcă să învrăjbească fermierii că, au în mine un adversar, indiferent de pozițiile pe care le ocupă!
În agricultura românească este loc pentru toți și îi asigur pe fermieri că îi sprijin și îi tratez pe toți la fel!
Toți muncesc din greu să asigure alimente pentru noi!
Toți au respectul meu și al echipei mele din MADR!
La finalul unei zile de muncă sau unei campanii agricole, rămânem o echipă!" E mesajul de astăzi al ministrului agriculturii.
Postarea șefului MADR a generat, până la ora publicării acestei știri, o suită de replici din partea unui domn care voia să-și expună problema personală, fără legătură cu subiectul postării, câteva aplauze și o singură replică argumentată, pe care o inserăm mai jos:
Tudor Naum: Atât timp cât nu avem reproducție pentru fermele mari, cât timp încă avem deficit pe carnea de porc in producția naționala, a îngrădi producția din gospodariile țărănești este o greșeala. Într-adevăr normele sanitar veterinare trebuie respectate și verificate de instituțiile abilitate iar consilierea in aceasta direcție e foarte importanta. Creșterea porcului in gospodarii are o importanta mult mai mare fata de statisticile oficiale deoarece exista un număr foarte mare de suine ce nu sunt identificate datorită fricii oamenilor de a nu fi amendați și sa rămână fără porci in bătătura. Trebuie sa găsim soluții sa fim alături de oameni și in același timp sa ne asiguram ca ei își desfășoară activitatea tradiționala in condiții legale . Alături de acordarea scz ovine tuturor crescătorilor de ovine aceasta e o a doua măsura cu impact pentru care țin sa va felicit !