Premierul Florin Cîțu a cerut Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Poliției și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să asigure suspendarea transportului cu animale vii, pe perioada caniculei, și să aplice cele mai aspre sancțiuni, unde este cazul.
”Aud că unii nu respectă această măsură, pe care ANSVSA a comunicat-o încă din 29 iulie”, arată prim-ministrul, citat de profit.ro
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, săptămâna trecută, că suspendă temporar transporturile de animale de lungă durată pe perioada caniculei. ”Având în vedere faptul că pentru săptămâna în curs și săptămâna viitoare, în țara noastră sunt prognozate temperaturi foarte ridicate, maximele urmând să depășească chiar și 40° C, conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus suspendarea temporară a transporturilor de animale de lungă durată, efectuate cu mijloace de transport care nu sunt echipate cu sistem de răcire a aerului”, a transmis ANSVSA. Potrivit instituției, măsura a fost dispusă întrucât, în cazul în care temperaturile exterioare preconizate pe ruta planificată depășesc 30°C, sistemul de ventilație nu este capabil să mențină temperaturile din mijloacele de transport în intervalul 5 - 30°C, cu o marjă de +/- 5°C, prevăzut de dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 1/2005.
Acum, premierul Cîțu mai spune că: ”Parlamentul nu și-a făcut treaba în ceea ce privește transportul cu animale vii. Așa că voi relua cu celeritate demersurile necesare pentru a corecta legislația în domeniu”. Florin Cîțu, alături de ministrul agriculturii, Adrian Oros, a inițiat în 2019 un proiect legislativ prin care transporturile de animale vii de lungă durată către țări din afara Uniunii Europene trebuie asistate de un medic veterinar pe durata întregii călătorii, contractat de firma care efectuează exportul de animale vii. La scurt timp de la depunerea proiectului, necesitatea unor astfel de reglementări a fost dovedită când o navă care transporta 14.000 de oi și la bordul căreia se aflau 22 de marinari s-a răsturnat în Portul Midia. Persoanele aflate pe navă au fost salvate, în schimb doar 254 de oi de pe navă au fost scoase din navă în urma operațiunilor desfășurate de autorități. Deși inițial fusese propus pentru respingere în Senat, proiectul a fost adoptat de Parlament anul trecut și promulgat de șeful statului, fiind în vigoare.
România este cel mai mare exportator de animale vii din Uniunea Europeană și cel mai mare exportator de oi vii din lume, dar anchete ale organizațiilor internaționale non-guvernamentale, cu privire la exporturile de animale vii care pleacă din România, au constatat că unele transporturi sunt improprii, în condiții și cu mijloace de transport necorespunzătoare. Legislația națională nu prevede respectarea normelor europene în domeniu și la exporturile către țări din afara Uniunii Europene (UE).