FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Practici incorecte în agricultura românească prin care micii fermieri sunt călcați în picioare!

Publicat: 10 august 2021 - 07:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Domnule ministru al agriculturii, nu știu cu ce v-a împiedicat pe dumneavoastră pandemia să vă faceți treaba pentru care sunteți plătiți. Poate explicați și arătați fermierilor români în ce au constat întâlnirile dumneavoastre online de lucru și cum ați ajuns ca, după un an, să nu vă atingeți obiectivul, spune deputatul de Iași, Vasile Toma, secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților, într-o scrisoare deschisă.

Deputatul Vasile Toma (în foto) trage un semnal de alarmă cu privire la practicile incorecte din agricultura românească prin care micii fermieri sunt călcați în picioare. El susține, într-o scrisoare deschisă, publicată de știripesurse.ro, că lipsa de măsuri a Ministerului Agriculturii pune în pericol siguranța alimentară a țării și a condus deja la o nouă procedură de infrigement din partea Comisiei Europene.

”Mai multe întâlniri online dintre Ministerul Agriculturii și Consiliul Concurenței și lipsa de interes național al majorității parlamentare au condus la un nou infrigement pentru România

Sau despre cum transpunerea Directivei privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar s-a pierdut din inerție

Orice minimă analiză a activității ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ne arată că managerul său, domnul ministru Adrian Oros, nu cunoaște decât două modalități de lucru: încet și extrem de încet. Tot acest bătut pe loc se reflectă întocmai în sectorul agricol care de-abia mai poate supraviețui.

Așa că nu este de mirare că, după ce singur a băgat în infringement agricultura românească, acum, Comisia Europeană a demarat procedura de infringement asupra României. Și pe bună dreptate!

Directiva UE 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, obligatorie pentru toate statele membre, trebuia implementată de statul român până la data de 1 mai 2021. Această Directivă, care asigură protecţia împotriva a 16 practici comerciale neloiale impuse în mod unilateral de un partener comercial atât pentru fermieri, cât și pentru furnizorii mici şi mijlocii, aduce o serie de elemente de noutate extrem de importante în raport cu legislația noastră națională, care, în mod evident, presupune o maximă coerență legislativă națională și perfect alineată cu principiile Pieței Unice.

deputat-vasile-toma_b

Însă, din nou!, MADR se află în defazaj complet. De data aceasta cu spirjinul complet al Consiliului Concurenței. Instituția căreia i s-a încredințat activitatea de supraveghere a respectării prevederilor legislației naționale care vor transpune Directiva.

În luna februarie a acestui an, văzând că nu există nicio preocupare de urgentare a implementării Directivei și nicio îngrijorare că termenul limită ar putea fi depășit, am adresat o Întrebare MADR-ului, subliniind că numărătoarea inversă a început demult și că implementarea Directivei 633 reprezintă o altă mare întârziere a ministerului.

Mi s-a răspuns după o lună extrem de relaxat. Domnul ministru Oros considera atunci că nu există impedimente în respectarea termenului. La fel a considerat apoi și majoritatea parlamentară!

Se dovedește astfel acum că implementarea acestei Directive esențiale pentru fermieri nu a reprezentat și nu reprezintă în continuare nicio prioritate. Nici pentru MADR. Nici pentru Consiliul Concurenței. Ca să nu mai vorbesc de majoritatea parlamentară pentru care această Directivă, în ciuda oportunităților pe care le oferă, nu a reprezentat nicio secundă ocazia de a lua în calcul interesele actorilor români implicați în lanțul agroalimentar.

Pe modelul ministrului Ghinea, care a avut suficient timp să elaboreze un PNRR cu adevărat util și benefic pentru România, dar care a preferat să invoce lipsa de timp pentru a masca lipsa dialogului social, a consultărilor și transparenți, așa și MADR și CC au preferat să însăileze pe grabă un proiect.

Ce au făcut timp de un an aceste două instituții care au datoria de a proteja și garanta drepturile celor pe care îi reprezintă? Citez integral din răspunsul ministrului Oros atunci când l-am întrebat în ce a constat colaborarea cu CC și cum a oferit posibilitatea acestuia de a prezenta Guvernului propuneri de unificare, actualizare, modificare și/ sau modernizare, după caz, a normelor privind concurența neloială și practicile comerciale neloiale din variile segmente economice, astfel încât obiectul evitării paralelismelor legislative, consacrat prin art. 16 din Legea nr. 24/2000 să fie atins?

„Pe parcursul anului 2020, datorită contextului pandemic actual, au fost organizate mai multe întâlniri oline cu reprezentanți ai Consiliului Conurenței în vederea stabilirii măsurilor adecvate pentru elaborarea, promovarea și adoptarea actului normativ de transpunere.”

Așadar, stimați fermieri și antreprenori români, iată motivul pentru care protecția dumneavoastră este 0. Pentru care ați fost și sunteți lăsați singuri în fața practicilor neloiale și monopolului de piață. Pentru care nu beneficiați de primul și marele fundament pentru sprijinul și dezvoltarea dumneavoastră- cel al reglementării practicilor neloiale, fără de care este inutil să vorbim că se va putea vreodată obține cu adevărat siguranța alimentară și independența economică.

Domnule ministru al Agriculturii,

Domnule Președinte al Consiliului Concurenței,

Nu știu cu ce v-a împiedicat pe dumneavoastră pandemia să vă faceți treaba pentru care sunteți plătiți. Poate explicați și arătați fermierilor români în ce au constat întâlnirile dumneavoastre online de lucru și cum ați ajuns ca, după un an, să nu vă atingeți obiectivul.

Doamnelor și domnilor care reprezentați majoritatea parlamentară,

Cred că ați uitat pentru ce vă aflați în Parlamentul României. Implementarea Directivei practicilor neloiale nu este obiectul dumneavoastră de joc politic în care tergiversarea este metoda de bază.

Siguranța alimentară și economică ca efecte firești ale independenței economice a României vă spun ceva?

Poate le explicați tuturor producătorilor și antreprenorilor români de ce amânați și nu doriți ca ei să beneficieze de protecție și dezvoltare și îi lăsați să se lupte singur cu toate greutățile dintr-o piață monopolizată în care practica neloială este la ea acasă.

Deputat de Iași,

Secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților,

Vasile Toma”

Vizualizat: 1494 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Termen APIA plata subvenției APIA pe pășune!

Termen APIA plata subvenției APIA pe pășune!

25 septembrie 2021 - 07:03

Plata subvenției APIA pe hectarul de pășune, pentru acest an, este condiționată de respectarea unui termen APIA obligatoriu până la care se pot depune documentele care vă asigură încasarea banilor pe hectar. Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură informații care vă ajută să nu pierdeți subvențiile pentru pășune, la care aveți dreptul în acest an. Termenul APIA pentru plata subvenției la pășune este 15 octombrie 2021.

Dacă pui bălegar pe câmp, iei amendă 100.000 de lei! Mâine-poimâine o să interzică și chirpiciul ăștia!

Dacă pui bălegar pe câmp, iei amendă 100.000 de lei! Mâine-poimâine o să interzică și chirpiciul ăștia!

25 septembrie 2021 - 06:15

Cunoscutul cântăreț de rap Puya, pe numele lui real Dragoș Gărdescu, pune degetul pe rană. Țăranilor români li se interzice să pună bălegar pe câmp, pentru că deranjează nasurile delicate ale orășenilor care-și clădesc vile pe la țară. La fel se întâmplă și cu mirosul venit din grajdul animalelor. Deranjează. Mâine-poimâine o să interzică și chirpiciul ăștia, spune Puya, care și-a cumpărat o casă din chirpici la țară, pe care vrea să o păstreze așa.

Comunicat APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale! Plata subvențiilor APIA!

Comunicat APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale! Plata subvențiilor APIA!

25 septembrie 2021 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervnție pentru Agricultură (APIA) anunță acum fermierii, crescătorii de animale că eliberează în continuare adeverințe APIA pentru încasarea în avans a subvențiilor agricole aferente acestui an. Așa-zisele adeverințe punte cu care fermierii pot să-și contracteze împrumuturi bancare garantînd cu subvențiile care li se cuvin vor fi eliberate până la demararea plăților în avans. Plata avansului APIA începe la 18 octombrie.

Și-a făcut singură o fermă de animale în România în timp ce soțul ei muncește în Germania!

Și-a făcut singură o fermă de animale în România în timp ce soțul ei muncește în Germania!

24 septembrie 2021 - 13:37

Elena Petruț și-a făcut singură o fermă de capre în comuna Ideciu de Jos, județul Mureș, în timp ce soțul ei muncește în Germania. Elena este ajutată de cumnatul ei, tata Uțu, și de fiul ei cel mare, Andrei. A prins drag de animale chiar dacă ea a crescut la bloc și a văzut animale doar în vacanțele petrecute la bunici. De 7 ani are ferma, iar de 4 ani livrează laptele de capră la fabrica de lactate Olympus din Brașov.

Video! Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Video! Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

24 septembrie 2021 - 10:49

Apel disperat al crescătoarei de ovine inginer Ileana Voina din județul Hunedoara. În mijlocul pășunii pe care pasc 1.400 de ovine s-a săpat cu excavatorul o groapă adâncă unde ar urma să fie îngropați peste 22.000 de porci uciși de pesta porcină africană.

AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier! Din 27 septembrie, punctaj mai mic pentru cereri!

AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier! Din 27 septembrie, punctaj mai mic pentru cereri!

24 septembrie 2021 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a înregistrat până astăzi, la ora publicării știrii, 527 de cereri pentru zona montană și 359 de cereri pentru zona normală inclusiv ITI pentru ajutorul european de 15.000 de euro/fermă destinat fermelor mici. Vestea bună pentru micii fermieri este că din 27 septembrie 2021, punctajul pentru acceptarea cererilor de finanțare scade la jumătate.

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

23 septembrie 2021 - 22:36

Replici acide de la fermieri pentru ministrul agriculturii Adrian Oros la declarația acestuia că vor fi alocați bani în Planul Național Strategic pentru digitalizarea în agricultură.

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

23 septembrie 2021 - 21:02

Cornel Păduraru a transmis o scrisoare la redacția Agroinfo. Cititorul nostru spune că subvențiile APIA din zootehnie nu mai trebuie plătite la toți crescătorii. Doar celor care furnizează produse precum carne, lapte, brânză către centrele de prelucrare și celor care fac parte din asociații de producători.

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

23 septembrie 2021 - 19:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Federația LEADER organizează Târgul Produs în GAL, ca parte integrată a evenimentului „ROMÂNIA-LEADER de 10”. Acesta va avea loc în curtea sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Bulevardul Carol I, nr. 2-4, sector 3, București, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021, între orele 10:00-18:00, cu acces liber pentru vizitatori.

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

23 septembrie 2021 - 14:44

Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii și crescătorii de animale din România. Așa cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe 14 septembrie 2021, echipa Ministerului Agriculturii lucrează acum la stabilirea eco-schemelor. Așadar, în această perioadă se bat în cuie aceste eco-scheme. Crescătorii de oi și vaci nu trebuie să piardă șansa de a beneficia de un ajutor pentru bunăstarea animalelor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Apel disperat al crescătoarei de ovine inginer Ileana Voina din județul Hunedoara. În mijlocul pășunii pe care pasc 1.400 de ovine s-a săpat cu excavatorul o groapă adâncă unde ar urma să fie îngropați peste 22.000 de porci uciși de pesta porcină africană.

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Bancul zilei

Nume unic

Nume unic
- Domnisoara, de ce v-ati numit câinele "Boule"? Detalii