ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Practici incorecte în agricultura românească prin care micii fermieri sunt călcați în picioare!

Publicat: 10 august 2021 - 07:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Domnule ministru al agriculturii, nu știu cu ce v-a împiedicat pe dumneavoastră pandemia să vă faceți treaba pentru care sunteți plătiți. Poate explicați și arătați fermierilor români în ce au constat întâlnirile dumneavoastre online de lucru și cum ați ajuns ca, după un an, să nu vă atingeți obiectivul, spune deputatul de Iași, Vasile Toma, secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților, într-o scrisoare deschisă.

Deputatul Vasile Toma (în foto) trage un semnal de alarmă cu privire la practicile incorecte din agricultura românească prin care micii fermieri sunt călcați în picioare. El susține, într-o scrisoare deschisă, publicată de știripesurse.ro, că lipsa de măsuri a Ministerului Agriculturii pune în pericol siguranța alimentară a țării și a condus deja la o nouă procedură de infrigement din partea Comisiei Europene.

”Mai multe întâlniri online dintre Ministerul Agriculturii și Consiliul Concurenței și lipsa de interes național al majorității parlamentare au condus la un nou infrigement pentru România

Sau despre cum transpunerea Directivei privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar s-a pierdut din inerție

Orice minimă analiză a activității ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ne arată că managerul său, domnul ministru Adrian Oros, nu cunoaște decât două modalități de lucru: încet și extrem de încet. Tot acest bătut pe loc se reflectă întocmai în sectorul agricol care de-abia mai poate supraviețui.

Așa că nu este de mirare că, după ce singur a băgat în infringement agricultura românească, acum, Comisia Europeană a demarat procedura de infringement asupra României. Și pe bună dreptate!

Directiva UE 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, obligatorie pentru toate statele membre, trebuia implementată de statul român până la data de 1 mai 2021. Această Directivă, care asigură protecţia împotriva a 16 practici comerciale neloiale impuse în mod unilateral de un partener comercial atât pentru fermieri, cât și pentru furnizorii mici şi mijlocii, aduce o serie de elemente de noutate extrem de importante în raport cu legislația noastră națională, care, în mod evident, presupune o maximă coerență legislativă națională și perfect alineată cu principiile Pieței Unice.

deputat-vasile-toma_b

Însă, din nou!, MADR se află în defazaj complet. De data aceasta cu spirjinul complet al Consiliului Concurenței. Instituția căreia i s-a încredințat activitatea de supraveghere a respectării prevederilor legislației naționale care vor transpune Directiva.

În luna februarie a acestui an, văzând că nu există nicio preocupare de urgentare a implementării Directivei și nicio îngrijorare că termenul limită ar putea fi depășit, am adresat o Întrebare MADR-ului, subliniind că numărătoarea inversă a început demult și că implementarea Directivei 633 reprezintă o altă mare întârziere a ministerului.

Mi s-a răspuns după o lună extrem de relaxat. Domnul ministru Oros considera atunci că nu există impedimente în respectarea termenului. La fel a considerat apoi și majoritatea parlamentară!

Se dovedește astfel acum că implementarea acestei Directive esențiale pentru fermieri nu a reprezentat și nu reprezintă în continuare nicio prioritate. Nici pentru MADR. Nici pentru Consiliul Concurenței. Ca să nu mai vorbesc de majoritatea parlamentară pentru care această Directivă, în ciuda oportunităților pe care le oferă, nu a reprezentat nicio secundă ocazia de a lua în calcul interesele actorilor români implicați în lanțul agroalimentar.

Pe modelul ministrului Ghinea, care a avut suficient timp să elaboreze un PNRR cu adevărat util și benefic pentru România, dar care a preferat să invoce lipsa de timp pentru a masca lipsa dialogului social, a consultărilor și transparenți, așa și MADR și CC au preferat să însăileze pe grabă un proiect.

Ce au făcut timp de un an aceste două instituții care au datoria de a proteja și garanta drepturile celor pe care îi reprezintă? Citez integral din răspunsul ministrului Oros atunci când l-am întrebat în ce a constat colaborarea cu CC și cum a oferit posibilitatea acestuia de a prezenta Guvernului propuneri de unificare, actualizare, modificare și/ sau modernizare, după caz, a normelor privind concurența neloială și practicile comerciale neloiale din variile segmente economice, astfel încât obiectul evitării paralelismelor legislative, consacrat prin art. 16 din Legea nr. 24/2000 să fie atins?

„Pe parcursul anului 2020, datorită contextului pandemic actual, au fost organizate mai multe întâlniri oline cu reprezentanți ai Consiliului Conurenței în vederea stabilirii măsurilor adecvate pentru elaborarea, promovarea și adoptarea actului normativ de transpunere.”

Așadar, stimați fermieri și antreprenori români, iată motivul pentru care protecția dumneavoastră este 0. Pentru care ați fost și sunteți lăsați singuri în fața practicilor neloiale și monopolului de piață. Pentru care nu beneficiați de primul și marele fundament pentru sprijinul și dezvoltarea dumneavoastră- cel al reglementării practicilor neloiale, fără de care este inutil să vorbim că se va putea vreodată obține cu adevărat siguranța alimentară și independența economică.

Domnule ministru al Agriculturii,

Domnule Președinte al Consiliului Concurenței,

Nu știu cu ce v-a împiedicat pe dumneavoastră pandemia să vă faceți treaba pentru care sunteți plătiți. Poate explicați și arătați fermierilor români în ce au constat întâlnirile dumneavoastre online de lucru și cum ați ajuns ca, după un an, să nu vă atingeți obiectivul.

Doamnelor și domnilor care reprezentați majoritatea parlamentară,

Cred că ați uitat pentru ce vă aflați în Parlamentul României. Implementarea Directivei practicilor neloiale nu este obiectul dumneavoastră de joc politic în care tergiversarea este metoda de bază.

Siguranța alimentară și economică ca efecte firești ale independenței economice a României vă spun ceva?

Poate le explicați tuturor producătorilor și antreprenorilor români de ce amânați și nu doriți ca ei să beneficieze de protecție și dezvoltare și îi lăsați să se lupte singur cu toate greutățile dintr-o piață monopolizată în care practica neloială este la ea acasă.

Deputat de Iași,

Secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților,

Vasile Toma”

Vizualizat: 1719 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Zeci de mii de fermieri au renunțat anul acesta la subvențiile APIA!

Zeci de mii de fermieri au renunțat anul acesta la subvențiile APIA!

24 mai 2022 - 18:55

Anul acesta, 36.739 de fermieri au renunțat să depună cererea unică pentru subvențiile APIA. În timp ce numărul cererilor a scăzut, suprafața agricolă solicitată la plată a crescut cu 9.844 de hectare. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a declarat astăzi că numărul fermierilor care solicită subvenții a scăzut datorită ajutoarelor acordate pentru comasarea terenurilor agricole, dar și din cauze naturale. 

APIA ACUM: Control pentru subvențiile APIA!

APIA ACUM: Control pentru subvențiile APIA!

24 mai 2022 - 18:29

Pentru subvențiile APIA, aferente acestui an, în intervalul 17 mai - 8 iulie 2022, se derulează controlul administrativ al cererilor unice, controale preliminare și eșantionarea pentru controlul pe teren, a anunțat astăzi conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), la Târgu Mureș unde s-a întâlnit cu fermieri, crescători de animale. Întâlnirea face parte din campania APIA de informare în cadrul căreia este organizat un turneu prin mai multe județe.

MADR: Prima ediție POLI BioFest!

MADR: Prima ediție POLI BioFest!

24 mai 2022 - 17:38

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se alătură demersului Universității „Politehnica din București” (UPB) de a organiza prima ediție a evenimentului POLI BioFEST, ce se va desfășura în perioada 26-29 mai 2022 în campusul UPB, Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice București.

Ordonanță de Urgență: Fermierii obligați să raporteze stocurile!

Ordonanță de Urgență: Fermierii obligați să raporteze stocurile!

24 mai 2022 - 11:21

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare deținute de producători, depozitari, procesatori și comercianți, pentru a avea o imagine completă și complexă asupra cantităților de produse agroalimentare disponibile la nivel național. În acest sens, a fost elaborat un proiect de ordonanță de urgență, act normativ aflat pe circuitul de avizare interministerială.

Plata ajutorului acordat crescătorilor pentru minim 3 vaci! Cine este exclus de la acest ajutor!

Plata ajutorului acordat crescătorilor pentru minim 3 vaci! Cine este exclus de la acest ajutor!

24 mai 2022 - 09:05

Plata ajutorului de stat, aferent acestui an, pentru susținerea activității crescătorilor de bovine, în contextul crizei economice generată de pandemia Covid-19, se face până la data de 30 iunie 2022, conform prevederilor legislative. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) acordă acest ajutor crescătorilor de bovine care dețin minim 3 vaci. Cuantumul pe cap de animal nu a fost încă stabilit. Care sunt motivele care duc la respingerea cererii de plată și cum pot crescătorii să-și salveze acești bani?

Crescător de capre: De ani, câinii mei iarna mănâncă brânză de capră! Ce ziceți, domnule ministru?!

Crescător de capre: De ani, câinii mei iarna mănâncă brânză de capră! Ce ziceți, domnule ministru?!

24 mai 2022 - 08:07

NU avem motive de panică! A scris ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, pe Facebook, în încercarea de a liniști apele agitate de o iminentă criză alimentară. La mesajul ministrului, replici amare de la fermieri, crescători de animale care-i spun care e, de fapt, viața din ferme.

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Ferma Baciu este astăzi exemplul perfect pentru a înţelege ce înseamnă de fapt ideea de economie circulară. Alexandru Baciu îşi produce singur furajele, energia și fertilizanții! 

Atât adăposturile, cinci la număr, cât şi abatorul, precum şi instalaţia de Biogaz cu o capacitate de 635 kWh au fost construite de ROTA GUIDO după proiectele și îndrumările acestora.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii