Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Practici incorecte în agricultura românească prin care micii fermieri sunt călcați în picioare!

Publicat: 10 august 2021 - 07:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Domnule ministru al agriculturii, nu știu cu ce v-a împiedicat pe dumneavoastră pandemia să vă faceți treaba pentru care sunteți plătiți. Poate explicați și arătați fermierilor români în ce au constat întâlnirile dumneavoastre online de lucru și cum ați ajuns ca, după un an, să nu vă atingeți obiectivul, spune deputatul de Iași, Vasile Toma, secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților, într-o scrisoare deschisă.

Deputatul Vasile Toma (în foto) trage un semnal de alarmă cu privire la practicile incorecte din agricultura românească prin care micii fermieri sunt călcați în picioare. El susține, într-o scrisoare deschisă, publicată de știripesurse.ro, că lipsa de măsuri a Ministerului Agriculturii pune în pericol siguranța alimentară a țării și a condus deja la o nouă procedură de infrigement din partea Comisiei Europene.

”Mai multe întâlniri online dintre Ministerul Agriculturii și Consiliul Concurenței și lipsa de interes național al majorității parlamentare au condus la un nou infrigement pentru România

Sau despre cum transpunerea Directivei privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar s-a pierdut din inerție

Orice minimă analiză a activității ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ne arată că managerul său, domnul ministru Adrian Oros, nu cunoaște decât două modalități de lucru: încet și extrem de încet. Tot acest bătut pe loc se reflectă întocmai în sectorul agricol care de-abia mai poate supraviețui.

Așa că nu este de mirare că, după ce singur a băgat în infringement agricultura românească, acum, Comisia Europeană a demarat procedura de infringement asupra României. Și pe bună dreptate!

Directiva UE 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, obligatorie pentru toate statele membre, trebuia implementată de statul român până la data de 1 mai 2021. Această Directivă, care asigură protecţia împotriva a 16 practici comerciale neloiale impuse în mod unilateral de un partener comercial atât pentru fermieri, cât și pentru furnizorii mici şi mijlocii, aduce o serie de elemente de noutate extrem de importante în raport cu legislația noastră națională, care, în mod evident, presupune o maximă coerență legislativă națională și perfect alineată cu principiile Pieței Unice.

deputat-vasile-toma_b

Însă, din nou!, MADR se află în defazaj complet. De data aceasta cu spirjinul complet al Consiliului Concurenței. Instituția căreia i s-a încredințat activitatea de supraveghere a respectării prevederilor legislației naționale care vor transpune Directiva.

În luna februarie a acestui an, văzând că nu există nicio preocupare de urgentare a implementării Directivei și nicio îngrijorare că termenul limită ar putea fi depășit, am adresat o Întrebare MADR-ului, subliniind că numărătoarea inversă a început demult și că implementarea Directivei 633 reprezintă o altă mare întârziere a ministerului.

Mi s-a răspuns după o lună extrem de relaxat. Domnul ministru Oros considera atunci că nu există impedimente în respectarea termenului. La fel a considerat apoi și majoritatea parlamentară!

Se dovedește astfel acum că implementarea acestei Directive esențiale pentru fermieri nu a reprezentat și nu reprezintă în continuare nicio prioritate. Nici pentru MADR. Nici pentru Consiliul Concurenței. Ca să nu mai vorbesc de majoritatea parlamentară pentru care această Directivă, în ciuda oportunităților pe care le oferă, nu a reprezentat nicio secundă ocazia de a lua în calcul interesele actorilor români implicați în lanțul agroalimentar.

Pe modelul ministrului Ghinea, care a avut suficient timp să elaboreze un PNRR cu adevărat util și benefic pentru România, dar care a preferat să invoce lipsa de timp pentru a masca lipsa dialogului social, a consultărilor și transparenți, așa și MADR și CC au preferat să însăileze pe grabă un proiect.

Ce au făcut timp de un an aceste două instituții care au datoria de a proteja și garanta drepturile celor pe care îi reprezintă? Citez integral din răspunsul ministrului Oros atunci când l-am întrebat în ce a constat colaborarea cu CC și cum a oferit posibilitatea acestuia de a prezenta Guvernului propuneri de unificare, actualizare, modificare și/ sau modernizare, după caz, a normelor privind concurența neloială și practicile comerciale neloiale din variile segmente economice, astfel încât obiectul evitării paralelismelor legislative, consacrat prin art. 16 din Legea nr. 24/2000 să fie atins?

„Pe parcursul anului 2020, datorită contextului pandemic actual, au fost organizate mai multe întâlniri oline cu reprezentanți ai Consiliului Conurenței în vederea stabilirii măsurilor adecvate pentru elaborarea, promovarea și adoptarea actului normativ de transpunere.”

Așadar, stimați fermieri și antreprenori români, iată motivul pentru care protecția dumneavoastră este 0. Pentru care ați fost și sunteți lăsați singuri în fața practicilor neloiale și monopolului de piață. Pentru care nu beneficiați de primul și marele fundament pentru sprijinul și dezvoltarea dumneavoastră- cel al reglementării practicilor neloiale, fără de care este inutil să vorbim că se va putea vreodată obține cu adevărat siguranța alimentară și independența economică.

Domnule ministru al Agriculturii,

Domnule Președinte al Consiliului Concurenței,

Nu știu cu ce v-a împiedicat pe dumneavoastră pandemia să vă faceți treaba pentru care sunteți plătiți. Poate explicați și arătați fermierilor români în ce au constat întâlnirile dumneavoastre online de lucru și cum ați ajuns ca, după un an, să nu vă atingeți obiectivul.

Doamnelor și domnilor care reprezentați majoritatea parlamentară,

Cred că ați uitat pentru ce vă aflați în Parlamentul României. Implementarea Directivei practicilor neloiale nu este obiectul dumneavoastră de joc politic în care tergiversarea este metoda de bază.

Siguranța alimentară și economică ca efecte firești ale independenței economice a României vă spun ceva?

Poate le explicați tuturor producătorilor și antreprenorilor români de ce amânați și nu doriți ca ei să beneficieze de protecție și dezvoltare și îi lăsați să se lupte singur cu toate greutățile dintr-o piață monopolizată în care practica neloială este la ea acasă.

Deputat de Iași,

Secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților,

Vasile Toma”

Vizualizat: 1856 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

30 ianuarie 2023 - 19:12

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi care sunt crescătorii de bovine care se încadrează la noua subvenție din zootehnie de 100 euro/vaca de lapte/an. APIA explică pe înțelesul tuturor care sunt condițiile pentru obținerea acestor bani.

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

30 ianuarie 2023 - 18:44

A fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. ANSVSA verifică toate exploatațiile de păsări și avertizează că nicio pasăre de curte sau animal nu iese din exploatație fără autorizare veterinară. 

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 ianuarie 2023 - 18:21

Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

30 ianuarie 2023 - 09:23

Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial Hotărârea pentru completarea art.19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

30 ianuarie 2023 - 08:48

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, va participa astăzi, 30 ianuarie 2023, la prima reuniune a Consiliului AgriFish din anul 2023, anunță un comunicat MADR, transmis acum Agroinfo. 

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

30 ianuarie 2023 - 08:28

Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile, spune crescătorul de ovine Nicolae Vaidianu din Gorj, pentru PRO TV, care adaugă că prețul depinde mult de piața arabă însă și pe piața internă prețul corect este între 20 de lei/kg în viu și 40 de lei/kg tranșat. 

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

29 ianuarie 2023 - 19:53

"Săptămâna aceasta am continuat autorizarea la plată a fermierilor. Astfel, un număr de 1.644 de fermieri vor avea în conturi suma de 15,08 milioane de euro, sumă autorizată în perioada 25-27 ianuarie 2023," a anunțat Adrian Pintea, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

28 ianuarie 2023 - 07:54

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că fermierii beneficiază în acest an de o plată suplimentară de 85,50 euro/ha. Care sunt condițiile pentru obținerea banilor? Vă explică APIA.

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

28 ianuarie 2023 - 07:16

Tot mai mulți fermieri, crescători de animale ne întreabă în fiecare zi când vor primi plățile compensatorii din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă, aferente anului 2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde fermierilor.

Oficial! Cuantum ajutoare de criză pentru acest an fermieri, crescători animale!

Oficial! Cuantum ajutoare de criză pentru acest an fermieri, crescători animale!

28 ianuarie 2023 - 06:31

Ajutoare de stat: Comisia aprobă reintroducerea schemei de ajutoare de stat acordate de România pentru sprijinirea societăților în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv creșterea aferentă a bugetului, anunță un comunicat al Comisiei Europene, transmis Agroinfo. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii