Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

POVESTEA UNEI COMUNITĂȚI DE APICULTORI! MIERE DE JURILOVCA!

Publicat: 08 martie 2021 - 10:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

APICULTORI. Mierea de Jurilovca este povestea unei comunități de apicultori din mediul rural, care dorește ca tinerii să nu plece în străinătate, ci să își găsească rostul acasă și să deschidă o mică afacere. Este o poveste frumoasă despre solidaritate și puterea exemplului, despre familie și implicare. Și, pentru că există multă determinare, Miere de Jurilovca a devenit un brand local, din ce în ce mai cunoscut.

Zonele rurale din Delta Dunării și Dobrogea de Nord sunt exponentele unui patrimoniu imaterial deosebit de valoros, însă prea puțin cunoscut publicului larg.  Jurilovca este o astfel de comunitate din județul Tulcea, situată pe malul lagunei Razim-Sinoe, în zona continentală (sudică) a Deltei Dunării.

Jurilovca este și o comunitate bine închegată de apicultori, a căror activitate însumează aproximativ 10.000 de familii de albine. De-a lungul anilor, pentru cei implicați în acest domeniu, lucrul cu albinele a ajuns să reprezinte o mică afacere în care fiecare membru al familiei poate avea câte un rol bine definit în diferite momente ale anului apicol. 

miere-jurilovca_b

Prin intermediul proiectului Înființarea pieței locale a produselor apicole din Jurilovca, micii producători locali din domeniul apicol au ocazia să spună povestea produsului lor, iar mierea să devină parte din identitatea acestei comunități.

În comunitatea din Jurilovca activează în acest moment 80 de apicultori, producători locali. Apicultura a devenit o tradiție în comunitatea locală și este transmisă de la o generație la alta.

În cadrul proiectului nostru Miere de Jurilovca, în mod activ s-au implicat aproximativ 10 apicultori. Sperăm ca anul 2021 să ne ofere mai multe oportunități și toți apicultorii locali să vină alături de noi, să se creeze un grup comun. Astfel, vom avea mai multă reprezentativitate și o putere mai mare în negocierea cu actorii care au posibilitatea să comercializeze produsele noastre”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Gentilia Zenovei-Balaban, responsabil pe probleme de comunicare din cadrul Inițiativei ”Miere de Jurilovca”.

Proiectul nostru, Miere de Jurilovca a ajuns să se dezvolte foarte frumos, în contextul în care am observat că tot mai mulți oameni vor să ne cunoască. Noi îi numim consumatori informați, pentru că ei vor să știe de unde vin produsele alimentare pe care le consumă și care sunt practicile agricole ale fermierilor care le produc. Acest lucru este extrem de important pentru consolidarea unei relații de încredere reciprocă, între consumatori și producători.

Noi ne-am propus să creăm și un context în care aceștia să se întâlnească. În 2020, am vorbit despre revirimentul interesului românilor față de produsele autohtone, pentru că ne-am dat seama că, în felul acesta, putem sprijini micii producători locali, îi putem ajuta să supraviețuiască.

În 2021 sper că vom muta discuția pe dezvoltare și pe un interes mai mare asupra tuturor produselor românești, pentru că este extrem de important să ne dăm seama că trebuie să devenim niște consumatori responsabili și să conștientizăm că toți avem de câștigat, dacă resursele noastre rămân în comunitatea locală și în țara noastră”, spune Gentilia Zenovei-Balaban.

Mulți dintre cei care cunosc proprietățile mierii și știu că este un produs foarte sănătos, vor să vadă stupina și sunt curioși să afle cum se organizează albinele. Totuși, trebuie să știm că ea nu poate fi vizitată oricând.

miere-dobrogea_b

Din momentul în care stupii sunt scoși în mediul pastoral, stupina poate fi vizitată. Noi recomandăm, de exemplu, o vizită în stupină în perioada culesului teilor. Primul cules al anului este la rapiță, însă în această perioadă albinele sunt mai agitate, pentru că sunt preocupate de formarea și întărirea noilor familii. De altfel, rapița secretă și o serie de substanțe care agită foarte mult albinele și atunci, toată lumea intră în stupină cu echipament complet, pentru că albinele sunt destul de preocupate în acel moment să își reia activitatea, după o perioadă foarte lungă de pauză în stup.

În schimb, la culesul teilor, albinele sunt foarte liniștite, se poate vizita stupina cu un echipament minimal, cu o protecție la nivelul feței, se pot face fotografii și oricine poate veni să se relaxeze într-o stupină poate să își facă foarte puține griji în privința vreunui incident cu albinele.

Noi chiar le recomandăm celor care consumă miere în mod frecvent, să își găsească niște surse sigure, însemnând producătorii locali, pe care ar trebui să încerce să îi cunoască, să îi viziteze, pentru a avea certitudinea că produsul pe care îl introduc în consumul familial răspunde tuturor exigențelor pe care le avem cu toții. În momentul în care consumatorul și producătorul au o relație directă, de încredere și de respect reciproc, toată lumea are de câștigat”, spune Gentilia Zenovei-Balaban.

Multe dintre produsele din miere care ajung pe rafturile supermarket-urilor, au o mențiune pe etichetă, că sunt de proveniență UE și non-UE. Astfel, avem o idee destul de vagă despre proveniența acestui produs.

miere-jurilovca-doi_b

În cadrul inițiativei Miere de Jurilovca, ne-am propus să creăm o etichetă comună pe care să o folosească apicultorii din comunitate, pentru a ajunge la cât mai mulți consumatori. De asemenea, le transmitem consumatorilor informații despre importanța produselor locale și despre rolul pe care îl are fiecare dintre noi, pentru susținerea micilor afaceri”, spune Gentilia Zenovei-Balaban.

Până acum, apicultorii de la Jurilovca au reuși să creeze o serie de parteneriate de calitate în Tulcea, dar și în alte zone din Delta Dunării. Mierea de Jurilovca poate fi găsită și în anumite structuri turistice din Crișan sau Sfântu Gheorghe, dar mai puțin în Constanța.

De ce să alegi produse locale?

Sănătatea și sustenabilitatea sunt doua motive excelente pentru a consuma mai multe produse locale:
Nu călătoresc prea mult înainte să ajungă în cămara ta
Consumând produse locale este diminuat „kilometrajul parcurs de hrană”, implicit emisiile de dioxid de carbon. În medie, produsele alimentare din România călătoresc 1000 de km, în timp ce alimentele locale pot călători numai 50 de km (sau mai puțin).
Alimentele locale păsatrează peisajul din zonele rurale ale țării. Atunci când fermierii locali sunt bine compensați pentru produsele lor, aceștia sunt motivați să își cultive terenurile sau, să protejeze mediul pentru a-și menține domeniul de activitate.
Nu în ultimul rând, consumul de produse locale ajută nu doar familii, ci întreaga economie locală, prin menținerea micilor producători pe piață și încurajarea antreprenoriatului în mediul rural, scrie pe site-ul mieredejurilovca.ro.

Comisia Europeană recunoaște faptul că apicultura este o activitate economică și socială ce joacă un rol esențial în dezvoltarea sustenabilă a zonelor rurale.

Apicultura este un domeniu care generează mici afaceri de familie și este o îndeletnicire care se transmite prin generații, fiind o activitate ce creează locuri de muncă de lungă durată.

În al doilea rând, importanța polenizării realizate de albine pentru menținerea echilibrului ecologic și a biodiversității este bine cunoscută. Mai exact, din toate culturile de pe glob care asigură 90% din necesarul nostru de hrană, 70% sunt polenizate de albine.

În termeni economici, apicultura contribuie cu cel puțin 22 de miliarde de euro anual la susținerea industriei agricole din Europa. 76 % din producția alimentară din Europa depinde de polenizarea efectuată de albine, astfel încât valoarea economică produsă este mult mai mare decât valoarea mierii produse.

Nu în ultimul rând, produsul rezultat din apicultură este mierea, un produs care dăruiește sănătate și care capătă valențe din ce în ce mai importante în domenii conexe – nutriție, artă culinară, turism responsabil.

Vizualizat: 881 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

28 septembrie 2023 - 15:55

„Am demonstrat că Țurcana poate să ajungă la exemplare de 128 kg şi peste 130 de kg la adulţi, iar mieii de anul acesta m-au surprins chiar şi pe mine. Cel mai greu l-am avut la 87 de kg!” Spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Dumitru Andreşoi, considerat oierul cu cea mai mare turmă din România.

Fermierii, la președintele României!

Fermierii, la președintele României!

28 septembrie 2023 - 10:13

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Forumul APPR și Clubul Fermierilor Români s-au întâlnit marți cu consilierii președintelui României.

Comunicat APIA ASTĂZI: Bani virați ACUM în conturile crescătorilor de vaci!

Comunicat APIA ASTĂZI: Bani virați ACUM în conturile crescătorilor de vaci!

28 septembrie 2023 - 10:04

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Ministrul Barbu: Subvenția APIA mare, circa 20 euro/ovină, se va plăti pentru toate ovinele din România!

Ministrul Barbu: Subvenția APIA mare, circa 20 euro/ovină, se va plăti pentru toate ovinele din România!

28 septembrie 2023 - 08:29

"Chiar au fost eliminate toate condițiile pentru SCZ. SCZ-ul se va plăti către toate animalele ovine din România," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, marți seara, la Agro TV.  Sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția APIA mare, cum îi spun oierii, are un cuantum indicativ pentru acest an de 20 euro/cap ovină conform Planului Național Strategic 2023-2027. 

Adio ANT la oi și vaci: M-am săturat să-mi spună toată lumea că se încasează bani pe crotalii!

Adio ANT la oi și vaci: M-am săturat să-mi spună toată lumea că se încasează bani pe crotalii!

27 septembrie 2023 - 16:14

Ajutorul național tranzitoriu, ANT, sau subvenția APIA mică, așa cum îi spun crescătorii de animale, este cea mai populară subvenție, se achită de la bugetul de stat și o iau aproape toți crescătorii. Din 2024, adio ANT pe cap de oaie și pe cap de vacă de carne, a anunțat marți seara ministrul agriculturii Florin Barbu, la Agro TV. Șeful MADR este sătul să tot audă că banii veniți de la bugetul de stat se dau pe crotaliile din pungă.

Ministrul Barbu: Am luat decizia să-i conving eu pe oieri prin măsuri dure să facem asta!

Ministrul Barbu: Am luat decizia să-i conving eu pe oieri prin măsuri dure să facem asta!

27 septembrie 2023 - 15:40

Ministrul agriculturii Florin Barbu plănuiește construirea unui centru foarte mare pentru abatorizarea și procesarea cărnii de oaie din România. Proiectul va fi derulat prin Programul Investalim, care are o alocare de 600 milioane de euro. Pentru centrul de abatorizare și procesare carne de oaie, statul contribuie cu 70%, iar crescătorii de ovine, asociațiile acestora vor contribui cu 30%. În cazul în care nu vor, șeful MADR spune că este hotărât să-i forțeze pe oieri.

Calendar plăți APIA în octombrie 2023!

Calendar plăți APIA în octombrie 2023!

27 septembrie 2023 - 07:16

Atenție la termenele stabilite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plata mai multor subvenții agricole aferente acestui an. Ce termene APIA sunt în octombrie 2023?

Veste pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr!

Veste pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr!

27 septembrie 2023 - 06:52

Fabrica de zahăr din Luduş, preluată în primăvară de la grupul francez Tereos de doi antreprenori români, reîncepe producţia până la sfârşitul acestei luni, după ce a preluat deja primele transporturi de sfeclă de zahăr de la cultivatori, scrie Agerpres.

Comunicat Agenția Domeniilor Statului: Redevențe terenuri agricole!

Comunicat Agenția Domeniilor Statului: Redevențe terenuri agricole!

27 septembrie 2023 - 06:05

Agenția Domeniilor Statului înregistrează un nivel de încasare a redevențelor de peste 98% în trimestrul II al anului 2023. Rata aferentă acestui trimestru reprezintă, de regulă, 20% din valoarea anuală a redevenței ce trebuie plătită pentru contractele de concesiune și arendă încheiate pentru terenurile proprietate de stat date în exploatare.

Prognoza agrometeorologică 27 septembrie - 3 octombrie 2023!

Prognoza agrometeorologică 27 septembrie - 3 octombrie 2023!

26 septembrie 2023 - 20:25

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologică pentru perioada 27 septembrie - 3 octombrie 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Nedumerire...

Nedumerire...
Un beţiv strigă: Detalii