PAGUBĂ DE 1,35 MILIOANE LEI! Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, este urmărit penal de către procurorii anticorupţie pentru că ar fi minţit în documente ca să încaseze subvenţii de la APIA pentru o suprafaţă care nu era cultivată. Iată acuzaţiile prezentate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)!
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 17 octombrie 2016, faţă de inculpatul Petrescu Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, anunţă un comunicat al DNA.
Procurorii DNA susţin că au date şi probe din care reiese că, în perioada 2010 - 2016, IPS Teodosie împreună cu alţi cinci inculpaţi au folosit şi prezentat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) declaraţii false, în scopul de a primi fonduri europene.
În declaraţiile prezentate la APIA, inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.
Un alt aspect fals prezent în cuprinsul declaraţiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) şi cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei şi pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară, se arată într-un comunicat la DNA.
Procurorii anticorupţie susţin că Arhiepiscopia Tomisului ar fi primit pe nedrept fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei: în anul 2010 - 142.988,37 lei, în 2011 - 148.610,21 lei, în 2012 - 239.732,26 lei, în 2013 - 262.267,07 lei, în 2014 -281.733,52 lei, în 2015 - 281.633,28 lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).
În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal Beca Stere, Malaxa Bogdan-Petrişor, Nadoleanu Gheorghe, Cojocaru Ciprian-Ioan, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, şi Ştefan Aurelian, aceştia fiind acuzaţi de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
În acelaşi dosar, IPS Teodosie mai este acuzat de procurorii DNA că ar fi primit mită de la o persoană suma de 500 de euro, pentru ca persoana respectivă să primească remuneraţie legală pentru activitatea pe care o desfăşura într-o parohie.