Dacă Bulgaria va susține în continuare legea care prevede interdicția până în 2020 a achiziției de terenuri de către investitorii străini și nu va fi penalizată decât cu procedura de infrigement, atunci România „poate va același punct de vedere”, a spus ministrul agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferință de presă.
„Bulgarii au venit și au spus: «Nu liberalizăm nimic!». Răspunsul a fost foarte clar: «Nu liberalizați piața de capital, noi o să interzicem libera circulație a persoanelor». N-o să intre în vigoare legea respectivă în Bulgaria și am și avertizat personal Comisia că dacă vor merge pe o procedură clasică de infrigement care durează 9-10 luni de zile sau un an de zile, România va protesta și poate că va avea același punct de vedere, pentru că nu este normal. Se crează astfel condiții diferite în două state vecine”, a afirmat ministrul Agriculturii.
Proiectul de lege ar putea intra în Guvern săptămâna asta
Potrivit acestuia, obiectivul proiectului de lege realizat de MADR privind reglementarea vânzării terenurilor către persoanele fizice străine a fost acela că „terenul agricol să rămână teren agricol acolo unde se face agricultură. Săptămâna asta eu sper să intre pentru punct de vedere în Guvern, proiectul de lege, după care merge la Parlament. El prevede foarte clar că persoanele fizice și juridice, români sau străini, pot să achiziționeze teren de la 1 ianuarie 2014, pentru că așa spune Tratatul de Aderare, trebuie să liberalizăm”, a spus Constantin.
Plafonarea la 100 ha a fost eliminată
Şeful MADR a precizat că a fost eliminată prevederea plafonării achiziţiilor la 100 ha, iar cea referitoare la "cunoştinţele în agricultură" este încă în dezbatere. „Mai erau două chestiuni: plafonare la 100 ha, chestiunea asta nu mai rămâne în urma discuțiilor cu Comisia Europeană (CE) și chestiunea de cunoștințe în agricultură. Vom prevedea acolo că trebuie să fie cunoștințe în agricultură sau să fi avut activități agricole până în acel moment, aceste condiții urmând să fie clarificate prin Hotărâre de Guvern. Și asta deoarece poate fi un curs de o săptămână în agricultură. Grija noastră este pentru a nu avea o cantitate de pesticide, de îngrășăminte, foarte mare, să nu se folosească în mod abuziv terenul, să ducă la eroziunea solului respectiv”, a precizat ministrul.