Comisia Europeană anunță că a aprobat, în 7 decembrie, Planurile Naționale Strategice (PNS) PAC ale României și Bulgariei pentru perioada 2023-2027.
Noua Politică Agricolă Comună (PAC), care urmează să înceapă la 1 ianuarie 2023, este concepută pentru a modela tranziția către un sector agricol european durabil, rezistent și modern.
Potrviit Comisiei Europene, PAC va beneficia de 270 de miliarde de euro din finanțare UE pentru perioada 2023-2027. Cele două planuri aprobate astăzi reprezintă un buget total al UE de 20,5 miliarde de euro, cu 5,6 miliarde de euro pentru Bulgaria și 14,9 miliarde de euro pentru România. Din bugetul total al UE al acestor două țări, mai mult de 5,6 miliarde euro vor fi dedicate obiectivelor de mediu și climatice și eco-schemelor și 436 milioane euro tinerilor fermieri.
ROMÂNIA
Planul Național Strategic este documentul care stabilește cum vor fi împărțite subvențiile pentru fermieri și banii pentru dezvoltare rurală în perioada 2023-2027.
”PNS al României vrea să îmbunătățească mijloacele de trai ale fermierilor și competitivitatea acestora. Pe lângă sprijinul pentru venituri, aproximativ 1,1 miliarde euro vor fi alocate investițiilor în ferme și unități de procesare. Printre altele, noul PNS va sprijini dezvoltarea surselor de energie regenerabilă și va crește valoarea adăugată a produselor agricole.
Fermele mai mici de 50 de hectare vor primi și o plată redistributivă suplimentară.
România folosește 41% din bugetul său de dezvoltare rurală pentru a încuraja practicile ecologice în zone cu valoare naturală ridicată pentru a proteja biodiversitatea. Se preconizează că 611.000 de hectare de teren vor fi acoperite de astfel de practici.
Pentru a menține atractivitatea zonelor rurale din România, PNS va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de muncă în aceste zone cu finanțare pentru afaceri și infrastructură. De exemplu, aproximativ 170 de milioane de euro vor fi investiți în modernizarea drumurilor comunale din zonele rurale. Ajutoare specifice vor fi acordate tinerilor fermieri pentru ca aceștia să își poată înființa și dezvolta afacerea”, se precizează în comunicatul transmis astăzi de Comisia Eropeană.
BULGARIA
”Sprijinul pentru venituri este proeminent în PNS -ul Bulgariei, pentru a reduce diferența de venituri dintre fermieri și lucrătorii din alte sectoare. Pentru a obține o distribuție mai echitabilă a sprijinului, fermele mici și mijlocii vor primi o plată redistributivă, iar fermelor mai mari li se va aplica un plafon de 100.000 euro. Peste 600 de milioane euro vor fi alocate sprijinirii sectoarelor cărnii, lactatelor și fructelor și legumelor, care trec prin dificultăți. În ceea ce privește acțiunile de mediu, PNS va asigura că peste 80% din terenul arabil are o acoperire de sol minimă în perioadele sensibile pentru îmbunătățirea calității solului. Planul Bulgariei prevede, de asemenea, investiții specifice pentru creșterea suprafeței cultivate ecologic. Finanțarea dezvoltării rurale va contribui la abordarea provocărilor depopulării, sărăciei și îmbătrânirii populației. Planul va sprijini crearea a 9.413 locuri de muncă și 650 de investiții în infrastructură în zonele rurale. Acestea includ construcția sau reconstrucția sistemelor de alimentare cu apă sau reconstrucția drumurilor locale, școlilor și grădinițelor. Peste 5.200 de tineri fermieri vor primi, de asemenea, sprijin dedicat pentru înființare”, arată Comisia Europeană.