Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

ULTIMA ORĂ: Comisia Europeană a aprobat Planul Național Strategic al României!

Publicat: 07 decembrie 2022 - 13:32
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană anunță că a aprobat, în 7 decembrie, Planurile Naționale Strategice (PNS) PAC ale României și Bulgariei pentru perioada 2023-2027.

Noua Politică Agricolă Comună (PAC), care urmează să înceapă la 1 ianuarie 2023, este concepută pentru a modela tranziția către un sector agricol european durabil, rezistent și modern.

Potrviit Comisiei Europene, PAC va beneficia de 270 de miliarde de euro din finanțare UE pentru perioada 2023-2027. Cele două planuri aprobate astăzi reprezintă un buget total al UE de 20,5 miliarde de euro, cu 5,6 miliarde de euro pentru Bulgaria și 14,9 miliarde de euro pentru România. Din bugetul total al UE al acestor două țări, mai mult de 5,6 miliarde euro vor fi dedicate obiectivelor de mediu și climatice și eco-schemelor și 436 milioane euro tinerilor fermieri.

ROMÂNIA

Planul Național Strategic este documentul care stabilește cum vor fi împărțite subvențiile pentru fermieri și banii pentru dezvoltare rurală în perioada 2023-2027.

”PNS al României vrea să îmbunătățească mijloacele de trai ale fermierilor și competitivitatea acestora. Pe lângă sprijinul pentru venituri, aproximativ 1,1 miliarde euro vor fi alocate investițiilor în ferme și unități de procesare. Printre altele, noul PNS va sprijini dezvoltarea surselor de energie regenerabilă și va crește valoarea adăugată a produselor agricole.

Fermele mai mici de 50 de hectare vor primi și o plată redistributivă suplimentară.

România folosește 41% din bugetul său de dezvoltare rurală pentru a încuraja practicile ecologice în zone cu valoare naturală ridicată pentru a proteja biodiversitatea. Se preconizează că 611.000 de hectare de teren vor fi acoperite de astfel de practici.

Pentru a menține atractivitatea zonelor rurale din România, PNS va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de muncă în aceste zone cu finanțare pentru afaceri și infrastructură. De exemplu, aproximativ 170 de milioane de euro vor fi investiți în modernizarea drumurilor comunale din zonele rurale. Ajutoare specifice vor fi acordate tinerilor fermieri pentru ca aceștia să își poată înființa și dezvolta afacerea”, se precizează în comunicatul transmis astăzi de Comisia Eropeană.

BULGARIA

”Sprijinul pentru venituri este proeminent în PNS -ul Bulgariei, pentru a reduce diferența de venituri dintre fermieri și lucrătorii din alte sectoare. Pentru a obține o distribuție mai echitabilă a sprijinului, fermele mici și mijlocii vor primi o plată redistributivă, iar fermelor mai mari li se va aplica un plafon de 100.000 euro. Peste 600 de milioane euro vor fi alocate sprijinirii sectoarelor cărnii, lactatelor și fructelor și legumelor, care trec prin dificultăți. În ceea ce privește acțiunile de mediu, PNS va asigura că peste 80% din terenul arabil are o acoperire de sol minimă în perioadele sensibile pentru îmbunătățirea calității solului. Planul Bulgariei prevede, de asemenea, investiții specifice pentru creșterea suprafeței cultivate ecologic. Finanțarea dezvoltării rurale va contribui la abordarea provocărilor depopulării, sărăciei și îmbătrânirii populației. Planul va sprijini crearea a 9.413 locuri de muncă și 650 de investiții în infrastructură în zonele rurale. Acestea includ construcția sau reconstrucția sistemelor de alimentare cu apă sau reconstrucția drumurilor locale, școlilor și grădinițelor. Peste 5.200 de tineri fermieri vor primi, de asemenea, sprijin dedicat pentru înființare”, arată Comisia Europeană.

Vizualizat: 1206 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
IonNutu
|
12. 08, 2022. Thursday 07:57
Sper ca toate programele nationale de finantare in agricultura sunt scrise si doar trebuie aprobate, pt ca pana in primavara sa fie lansate.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii