UE: Restructurare în sectorul zahărului
Publicat: 17 martie 2009 - 10:08
Programul de restructurare a industriei zahărului din Uniunea Europeană în perioada 2006-2009 a permis renunţarea la cote de producţie de 5,8 milioane tone. Astfel, cota comunitară pentru zahăr şi izoglucoză a coborât la 14 milioane tone (13,3 milioane t pentru zahăr).
Producţia de zahăr a UE este astăzi concentrată în 18 state membre (faţă de 23 înainte de reformă), dintre care şapte state asigură aproape 70% din producţie. Preţurile pe piaţa internă sunt în scădere, tendinţă care corespunde obiectivului reformei de a transforma industria europeană a zahărului într-un sector durabil şi competitiv.
Elementele cheie ale reformei începute din februarie 2006 au fost o reducere cu 36% a preţului minim garantat al zahărului (de la 631,9 euro/t în 2006/2007 la 404,4 euro/t în 2009/2010), compensaţii pentru fermieri şi un fond de restructurare, finanţat de producătorii de zahăr, pentru a încuraja producătorii de zahăr necompetitivi să se retragă.
La 13 februarie a.c., în contextul crizei economice şi financiare, Comisia a decis să permită statelor membre să plătească în avans, în iunie 2009, ajutorul integral pentru restructurare pe 2008/2009, mai multe state membre anunţând deja că vor profita de această posibilitate.
Nici o „retragere preventivă” pentru moment
În martie şi octombrie 2008, Comisia a ajuns la concluzia că nu este necesar să se impună retrageri obligatorii de zahăr pentru actualul an de comercializare, 2008/2009. După o primă evaluare pentru anul de comercializare 2009/2010, s-a conchis că nu va fi nevoie de retrageri preventive nici de această dată. Evaluarea va fi reexaminată în octombrie, pe baza estimărilor actualizate privind producţia de sfeclă şi de zahăr şi importurile şi, din nou, în februarie 2010, spre a se stabili dacă, pentru anul de comercializare 2010/2011, este nevoie de retrageri preventive sau de o „reducere finală”, adică de o nouă diminuare a cotei.
Pentru anul 2009/2010, cota României este de 104.688,8 tone pentru zahăr (ţara noastră nu a primit cotă pentru izoglucoză). Este de remarcat faptul că România are o cotă de producţie la zahăr de zece ori mai mică decât a Poloniei (1.405.608,1 tone) şi mai mică chiar decât a Ungariei (105.420,0)!