Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

UE reia importurile de produse ecologice din Norvegia şi Islanda

Publicat: 20 martie 2017 - 15:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Produsele ecologice din Norvegia şi Islanda, inclusiv somonul ecologic norvegian, pot fi din nou importate în Uniunea Europeană şi comercializate în mod corespunzător, cu respectarea normelor UE privind producţia de alimente ecologice.

Mult aşteptata decizie pune capăt unei întârzieri de opt ani, perioadă în timpul căreia producătorii de produse ecologice din Norvegia şi Islanda (ţări membre ale Spaţiului Economic European - SEE) s-au conformat unor norme depăşite care nu mai erau aplicate în UE. Ca urmare a adoptării acestei decizii, importurile de somon ecologic din ţările SEE, produse şi certificate în conformitate cu regulamentele UE, au putut fi reluate începând cu 18 martie 2017.

carne-de-somon_b"Mă bucur să constat că şi partenerii noştri din cadrul SEE au fost conştienţi de importanţa unor standarde comune şi de beneficiile pe care acestea le aduc producătorilor şi consumatorilor de ambele părţi. Normele garantează condiţii de concurenţă echitabile între producătorii ecologici din UE şi SEE, spre beneficiul reciproc al acestora. Comisia nu va accepta nici o relaxare a standardelor noastre înalte privind produsele fabricate, importate şi comercializate ca produse organice. Rolul nostru este de a asigura încrederea consumatorilor şi a garanta credibilitatea logoului ecologic al UE", a declarat comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.

În 1991, Uniunea Europeană a adoptat pentru prima dată norme privind producţia şi etichetarea ecologice, dar le-a actualizat în 2007, introducând în multe cazuri norme mai stricte. Ulterior au fost introduse norme de producţie suplimentare, în special normele de producţie în acvacultura ecologică, introduse în 2009. Toate aceste norme au devenit obligatorii pentru producătorii din spaţiul comunitar în ianuarie 2015, iar întârzierea înregistrată în introducerea noilor regulamente în Acordul privind SEE a creat o situaţie de inegalitate de tratament a producătorilor şi operatorilor.

În special, în ceea ce priveşte normele privind acvacultura din UE aplicabile producţiei şi certificării somonului ecologic, întârzierea a însemnat că produsele din acvacultură din aceste ţări nu au putut fi importate şi vândute ca produse ecologice în UE, ceea ce a afectat producătorii din ţările SEE, dar şi importatorii şi prelucrătorii din UE.

Autorităţile din SEE întârziaseră integrarea noilor reglementări din cauza cererilor excepţionale de derogări legate de anumite aspecte de natură tehnică, în special cu privire la utilizarea făinii de peşte pentru hrana rumegătoarelor şi la un anumit grad de flexibilitate privind etichetarea. Aceste cereri au fost retrase.

Vizualizat: 1197 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ospitalitatea românilor, un brand de ţară

Ospitalitatea românilor, un brand de ţară

Katharina Seuser, preşedintele Reţelei Europene a Jurnaliştilor din Agricultură (ENAJ), s-a arătat copleşită de căldura cu care a fost primită şi de interacţiunea cu oamenii pe parcursul celor cinci zile ale turului organizat de Asociaţia Presei Agricole din România la sfârşitul lunii iunie, când am realizat şi acest scurt interviu.

CUM FACI 80 DE TONE DE VARZĂ PE HECTAR ANGELO: BUNĂTĂŢI DIN INIMA DOBROGEI EUROFRUCT - PARADISUL CIREŞELOR

Bancul zilei

Cum se urcă pe cal

Cum se urcă pe cal
Sir se urcă pe cal invers, cu spatele în faţă... Detalii