Miniştrii Agriculturii din UE, reuniţi în Spania la începutul acestei luni, au declarat că se opun oricărei diminuări a bugetului agricol european anual, de circa 50 de milioane de euro, în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) după 2013.
PAC consumă, în prezent, circa 40% din bugetul anual al UE27, de circa 120 miliarde de euro, însă presiunile asupra bugetului, în condiţiile în care UE încearcă să facă faţă crizei economice, ridică semne de întrebare legate de alocarea unei sume atât de mari agriculturii.
Franţa, care a primit anul trecut cei mai mulţi bani din PAC (9,5 miliarde de euro), este principalul susţinător al menţinerii bugetului agricol la actualul nivel, însă se confruntă cu opoziţia Marii Britanii, care militează pentru reorientarea fondurilor către alte sectoare pe care le consideră prioritare, cum sunt competivitatea şi schimbările climatice, sperând să îşi atragă aliaţi importanţi în negocierile privind bugetul comunitar după 2013.
În acest context, poziţia Germaniei, care este cel mai mare contributor la bugetul UE, va fi decisivă, însă, deşi ministrul german al Agriculturii a declarat, în Spania, că nu susţine demersul Marii Britanii, nu este sigur că poziţia sa este împărtăşită de ministrul german al Finanţelor.
Mai mult, deşi majoritatea statelor membre se opun viziunii Marii Britanii, nu există, totuşi, un consens între acestea cu privire la modul de cheltuire a banilor comunitari.
În plus, toate statele care au aderat la UE după 2004 sunt în favoarea eliminării criteriilor actuale de alocare a subvenţilor directe penteu ferme, considerate a crea disproporţii între fermierii din ţările vestice şi din celelalte state, precum Polonia şi Ungaria.