Adama
Vinasa Rompak

UE: Discuţii şi propuneri pentru sectorul laptelui

Publicat: 21 octombrie 2009 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Reuniţi pentru prima dată în 13 octombrie a.c. la Bruxelles, membrii Grupului de experţi la nivel înalt pentru sectorul laptelui au discutat relaţiile contractuale şi puterea de negociere pe piaţa laptelui şi produselor lactate. Discuţii au avut la bază următoarele întrebări:
1) Sunt necesare contracte formale între fermierii şi cumpărătorii/procesatorii din sectorul laptelui şi produselor lactate care să reglementeze furnizarea laptelui crud? Ar putea contribui acestea la reducerea volatilităţii preţurilor? Ar trebui să fie obligatorii pentru toate livrările sau ar putea fi lăsate la latitudinea părţilor?

2) Care ar trebui să fie elementele esenţiale ale unor astfel de contracte?

Preţul: Cum ar putea fi acesta negociat liber între părţi, asigurându-se în acelaţi timp un tratament echivalent pentru tranzacţiile similare?

Volumul
: ar trebui stabilit în avans? Ce prevederi ar trebui adoptate în cazul livrărilor deficitare sau al volumelor suplimentare?

Durata
: care este perioada adecvată? Ar trebui stabilită în avans o perioadă minimă obligatorie?

3) Cum ar trebui tratate încălcările contractului? Prin legislaţia aplicabilă contractelor private sau printr-o intervenţie directă a statului membru?

4) Cum poate creşte puterea de negociere a fermierilor? Ce rol ar putea îndeplini în acest context organizaţiile de fermieri (producători)?

Grupul de experţi la nivel înalt

Grupul a fost înfiinţat de către CE cu misiunea de a examina viitorul pe termen mediu şi lung al sectorului laptelui şi produselor lactate, în special în perspectiva eliminării treptate a cotelor de lapte, care se va încheia în aprilie 2015.

Grupul este prezidat de Jean-Luc Demarty, Director General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală în cadrul CE, statele membre fiind reprezentate de către înalţi funcţionari. Întâlnirile următoare sunt programate să aibă loc lunar, Grupul urmând să emită raportul său final până la sfârţitul lunii iunie 2010.

Următoarele reuniuni ale Grupului de experţi la nivel înalt vor avea loc la 10 noiembrie şi 8 decembrie a.c. şi se vor concentra asupra acestui set de probleme, alte întâlniri urmând să fie programate, în continuare, lunar. Începând cu reuniunea din noiembrie, se vor desfăşura consultări cu părţile interesate.

Acestea vor include, între altele, organizaţii reprezentând producătorii şi procesatorii, autorităţile naţionale în domeniul concurenţei, reprezentanţi ai mediului academic, consumatori şi distribuitori. La reuniunea din ianuarie 2010 se vor examina şi experienţele ţărilor terţe.

De asemenea, se prevede organizarea unei conferinţe în martie 2010. În acest sens, în ianuarie 2010 va fi lansată o consultare prin intermediul internetului, care se va încheia cu puţin timp înaintea conferinţei.
Vizualizat: 931 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii