Adama
Vinasa Rompak

UE: Cinci state vor plăti 99 mil. euro pentru depăşirea cotei de lapte

Publicat: 21 octombrie 2009 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Cinci state membre UE vor plăti peste 99 mil. euro pentru depăşirea cotei de lapte pentru anul de piaţă 2008/2009, potrivit unui calcul provizoriu al Comisiei Europene, realizat pe baza declaraţiilor anuale ale Statelor Membre, se arată într-un comunicat al Comisiei din 15 octombrie a.c..
Taxa pentru depăşirea cotei de lapte este de 278,3 euro/tonă, iar taxa totală care trebuie plătită este considerabil mai redusă (-71%) în 2008/2009, decât în 2007/2008, când a fost de 340 mil. euro.

Cele cinci State Membre - Austria, Cipru, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos - şi-au depăşit cota de livrări, depăşirile însumând 348.400 tone, rezultând într-o penalizare de 97 mil. euro. Italia şi-a depăşit cota de livrări cu 1,5%, Ţările de Jos, cu 1,4% şi Austria, cu 1,2%. Pentru cotele de vânzări directe, Italia şi Ţările de Jos au raportat depăşiri ce totalizează 7.500 tone, penalizate cu 2,1 mil. euro.

Producătorii din 22 din cele 27 de State Membre nu vor plăti nici un fel de penalizare, deoarece cotele naţionale nu au fost depăşite. Mai mult chiar, în 13 ţări - Regatul Unit, Slovacia, Finlanda, Estonia, Letonia, Grecia, Ungaria, Suedia, Slovenia, Bulgaria, Lituania, Malta şi România - nivelul livrărilor a fost cu cel puţin 5% sub nivelul cotelor.

Cantitatea totală neutilizată în cele 22 de state membre care nu şi-au utilizat întreaga cotă de livrări se ridică la 5,73 milioane de tone, ceea ce înseamnă că, având în vedere depăşirile din celelalte cinci state membre, cantitatea totală a livrărilor de lapte din UE-27 a fost, în realitate, cu 5,38 milioane de tone sub nivelul cotei totale disponibile.

În ceea ce priveşte cantitatea de cotă neutilizată, Regatul Unit al Marii Britanii şi Franţa sunt pe primul loc, cu 1.456.440 tone, respectiv 1192.628 tone de cotă de lapte neutilizate.

România este unul din cele 13 state din UE care au livrat pe piaţă mai puţin lapte decât cota alocată pentru 2008/2009. Ţara noastră a pierdut în cei doi ani de cotă 187.000 tone, cantitate care a rămas la dispoziţia UE din cauza nerealizării de cotă la nivel naţional.

Producţia UE 27, sub nivelul cotei

Producţia totală de lapte a UE în anul de cota 2008-2009 (aprilie-martie) a fost cu 4,2 % sub nivelul cotei.

"În pofida creşterii cotelor în 2008-2009, producţia a rămas aproape neschimbată faţă de anul anterior, însă preţurile au fost mult mai mici.  Dat fiind că nivelul producţiei este cu 4% sub nivelul cotei, este evident că preţurile scăzute la producător din ultimele luni nu au nimic de-a face cu eliminarea treptată a sistemului cotelor", a declarat Mariann Fischer Boel, Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Pentru anul de cotă 2008/2009 (aprilie 2008-martie 2009), cota totală pentru livrările către fabricile de lapte a fost de 143 milioane de tone.  Această cotă se împarte în 935.000 de cote individuale pentru întreaga Uniune Europeană (UE-27).  În plus, există o cotă separată, de 3,4 mil. tone, pentru vânzările directe către consumatori, care se împarte în 405.000 de cote individuale.

În majoritatea statelor membre, livrările au scăzut în mică măsură sau au rămas neschimbate, în timp ce cota a crescut cu 3,4 mil. tone (+2.4%), în conformitate cu decizia Consiliului din martie 2008 şi cu reforma PAC din 2003.
Vizualizat: 1183 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii