Vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans susţine cu fermitate obiectivele Green Deal în politica agricolă a UE, în ciuda solicitărilor de a acorda prioritate aspectelor legate de securitatea alimentară ca urmare a întreruperilor de aprovizionare cauzate de războiul din Ucraina.
Invazia rusă a Ucrainei pune o presiune uriaşă pe securitatea alimentară, deoarece războiul în curs implică două superputeri agricole care furnizează peste o treime din grâul şi orzul tranzacţionat la nivel mondial, 17% din porumb şi peste 50% din ulei şi seminţe de floarea soarelui.
Între timp, au apărut tot mai multe voci care pun la îndoială însăşi îndeplinirea ambiţioaselor obiective ale principalelor politici alimentare durabile - strategia 'Farm to Fork' şi pentru biodiversitate, despre care se crede că ar putea scădea productivitatea agricolă ameninţând astfel securitatea alimentară a Europei.
Farm to Fork e răspunsul, nu problema
În timp ce comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Janusz Wojciechowski a recunoscut că UE "trebuie să urmărească îndeaproape obiectivele acestor politici în contextul securităţii alimentare", Frans Timmermans, cel care şi-a asumat responsabilitatea implementării Green Deal, a respins orice idee de relaxare a obiectivelor de durabilitate în politica alimentară a UE.
Olandezul s-a referit la obiectivul de reducere a utilizării îngrăşămintelor inclus în strategia 'Farm to Fork', care "ar putea fi util atunci când suntem obligaţi să facem faţă perturbărilor cauzate de interzicerea importului de potasiu din Belarus, un îngrăşământ important care este în mare parte deficitar în Europa". Prin urmare, susţine acesta, "Farm to Fork o reprezintă răspunsul şi nu parte a problemei".
Pe de altă parte, Pekka Pesonen, secretarul general al COPA-COGECA, a subliniat că Green Deal nu are nevoie de schimbări radicale, ci de completări radicale. "Nu avem nicio problemă cu Green Deal ca atare, dar trebuie să avem asistenţa Uniunii pentru ca acest lucru să se întâmple", a declarat el. Potrivit acestuia, criza din Ucraina oferă posibilitatea de a îmbunătăţi pachetul Green Deal pentru a le permite fermierilor să menţină aprovizionarea pieţei atât cantitativ, cât şi calitativ.