Urmările schimbărilor climatice se vor face simțite pe viitor și în Germania. Până la mijlocul acestui secol va crește pericolul producerii de inundații și a valurilor de arșiță. Prin urmare vor crește și prejudiciile pe care schimbările climatice le vor aduce naturii, societății și economiei.
Acesta este rezultatul așa-zisei analize de vulnerabilitate, un studiu elaborat realizat la nivelul întregii Germanii pentru a analiza gradul de vulnerabilitate la schimbările climaterice. Pe această analiză se bazează măsurile de precauție ale Guvernului federal, ea fiind utilizată pentru a elabora strategia germană de adaptare la schimbările de climă.
Valuri de arșiță în est și în regiunea Rheintal/pe valea Rinului
Regiunile din Germania vor fi afectate în mod diferit de schimbările climaterice. Astfel, zonele urbane aglomerate din Germania de est și în regiunea Rheintal vor avea de suferit de pe urma arșiței. În aceste regiuni, numărul zilelor caniculare va putea crește până la mijlocul secolului la 15 până la 25 de astfel de zile pe an. Astăzi se înregistrează 8 până la 12 zile cu temperaturi de minimum 30 de grade Celsius în decursul unui an calendaristic.
În câmpia din nordul Germaniei ar putea crește riscul inundațiilor prin umflarea albiei râurilor, în Germania de sud inundațiile s-ar putea datora mai ales precipitațiilor abundente.
Secetă accentuată primăvara şi vara
Ca urmare a schimbărilor din structura speciilor, schimbările climatice vor influența mai ales acele plante și animale care nu se pot adapta acestor schimbări ale vremii.
În cea de-a doua jumătate a secolului se va înregistra secetă tot mai des primăvara și vara. Acest lucru va influența alegerea culturilor și veniturile din agricultură și silvicultură. În același timp însă, agricultura germană poate profita de o perioadă prelungită de vegetație, cultivând plante iubitoare de căldură, precum soia, sorg și mei.
Analiza de vulnerabilitate se axează pe două scenarii potențiale care aduc cu sine schimbări climatice și social-economice. Chiar dacă schimbarea climei va fi una redusă, sunt de așteptat deficiențe, în timp ce o schimbare climatică puternică va aduce cu sine pierderi mari.
Rețeaua Vulnerabilitate/ Netzwerk Vulnerabilität a fost creată în 2011 de către Guvernul german. Din rețea fac parte, la momentul actual, 16 direcții și instituții din nouă departamente, precum și un consorțiu științific, finanțat de către Ministerul pentru Protecția Mediului, al Construcţiilor și al Securităţii Nucleare (BMUB) și coordonat prin centrul de competență în domeniul schimbărilor climatice și adaptării la acestea.