Adama
Vinasa Rompak

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Publicat: 05 iulie 2023 - 11:09
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Rusia spune că întreruperea accesului băncii la SWIFT este unul dintre obstacolele cu care se confruntă propriile exporturi de alimente și îngrășăminte și că nu poate continua să reînnoiască acordul privind transportul cerealelor în Marea Neagră decât dacă aceste probleme sunt rezolvate.

Financial Times a relata luni (3 iulie) că Uniunea Europeană ia în considerare o propunere de a permite băncii ruse Rosselhozbank să înființeze o filială care s-ar putea conecta la SWIFT. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a respins ideea ca fiind „în mod deliberat imposibil de realizat”, spunând că va dura multe luni pentru a înființa o astfel de unitate și încă trei luni pentru a se conecta la SWIFT. De asemenea, Zakharova a respins o încercare a ONU de a crea un canal alternativ de plată între Rosselkhozbank și banca americană JP Morgan.

Cele mai sărace cinci țări au primit doar 2,6% din cerealele ucrainene

Organizația Națiunilor Unite afirmă că acordul a permis până acum exportul a peste 32 de milioane de tone de alimente prin cele trei porturi ucrainene la Marea Neagră în 45 de țări de pe trei continente. Orice perturbare sau oprire a unui astfel de comerț ar putea agrava o criză alimentară în cele mai sărace țări și ar putea duce la creșterea prețurilor globale.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat marți (4 iulie) că este „evident că nu există motive” pentru a prelungi acordul după 17 iulie și că Rusia face tot ce este necesar pentru ca toate navele vizate de acord să părăsească Marea Neagră înainte de această dată. De asemenea, a mai spus că acordul a livrat cereale ucrainene țărilor „bine hrănite”, dar nu a reușit să ajute statele slab dezvoltate.

Cele mai sărace cinci țări - Etiopia, Yemen, Afganistan, Sudan și Somalia - "au primit doar 2,6% din cerealele ucrainene transportate", a spus Maria Zakharova, în timp ce situația privind exporturile rusești de cereale și îngrășăminte „a continuat să se înrăutățească”. ONU a declarat că Programul Alimentar Mondial a cumpărat peste 700.000 de tone de cereale în cadrul acordului cu Marea Neagră pentru operațiuni de ajutor în aceste țări - egal cu volumele pe care le-a procurat din Ucraina în 2021. Dar a recunoscut că „o criză a îngrășămintelor rămâne o realitate pentru fermierii din anumite țări în curs de dezvoltare, pe fundalul crizei costului vieții”.

Ucraina grau_b

Unde au ajuns cereale ucrainene?

De la începutul invaziei ruse în Ucraina (februarie 2022), exporturile ucrainene de cereale au fost grav perturbate. Timp de peste patru luni, navele militare ruse au blocat porturile ucrainene din Marea Neagră. La 22 iulie 2022, Națiunile Unite și Turcia au încheiat un acord pentru deschiderea unui coridor umanitar maritim sigur în Marea Neagră. De atunci, peste 1080 de nave cu cereale și alte produse alimentare au părăsit trei porturi ucrainene: Chornomorsk, Odesa și Yuzhny/Pivdennyi.

Din iulie 2022 şi până în mai 2023, peste 30 de milioane de tone de cereale și alte produse alimentare au fost exportate prin intermediul Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră. 64% din grâul exportat de Ucraiana prin Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră a ajuns în țările în curs de dezvoltare. Porumbul a fost exportat aproape în mod egal în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare.

Vizualizat: 4135 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Nou Ordin MADR!

Nou Ordin MADR!

Pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost postat în secțiunea „Transparență Decizională” un proiect de Ordin pentru modificarea anexei nr. 5 la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 994/2016 privind actualizarea Băncii naţionale de date analitice pentru fiecare an de producție.

Admisă la toate facultățile de medicină din România vinde roșii la piață!

Admisă la toate facultățile de medicină din România vinde roșii la piață!

Este olimpică la biologie, dar asta nu o împiedică să vândă roșii în piață, alături de părinții ei. Este povestea Dianei, o tânără din Buzău, care datorită rezultatelor remarcabile a fost admisă la toate facultățile de medicină din țară. Asta nu o oprește să lucreze pământul familiei, ba din contră. Folosește cu succes cunoștințele din studiul biologiei și în grădina de acasă.

MADR ASTĂZI: Atribuire directă teren agricol tinerilor fermieri, crescători animale!

MADR ASTĂZI: Atribuire directă teren agricol tinerilor fermieri, crescători animale!

Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost postat în secțiunea „Transparență Decizională” un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea Legii nr. 226/2016 și completarea Legii nr.268/2001, conform căreia terenurile cu destinaţie agricolă aflate în exploatarea societăţilor comerciale din portofoliul ADS, libere de contract, în suprafață maximă de 50 ha, vor fi atribuite direct spre concesionare tinerilor de până la 40 de ani, absolvenți ai învățământului de profil, în vederea înființării de ferme.

Turcia - principalul importator de grâu rusesc

Turcia - principalul importator de grâu rusesc

În actualul sezon, în perioada 1 iulie 2022-30 iunie 2023, exporturile rusești de grâu au raportat o creștere de 51% față de aceeaşi perioadă a sezonului trecut, potrivit datelor analizate de Agricensus. În ciuda situaţiei geo-politice dificile, Rusia a exportat cel puțin 44,7 milioane de tone de grâu, deoarece țara a beneficiat de stocuri uriaşe, o producție record şi logistica pentru trasportul maritim a unui volum mare. În ciuda lipsei de date oficiale privind livrările ruse de cereale, şi alte surse confirmă datele privind livrările mari la export, pe fondul prețurilor internaţionale scăzute.

Grimme achiziționează compania poloneză Agrarada

Grimme achiziționează compania poloneză Agrarada

Achiziția dealerului polonez de mașini agricole crește prezența Grupului Grimme într-una dintre cele mai importante regiuni de cultivare a cartofilor și legumelor din Europa. Cu sediul la Brzezimierz, lângă Wroclaw (Polonia), Agrarada a fost înființată în 1999 de către Johan Kruijthoff şi s-a specializat încă de la început în comercializarea și repararea echipamentelor pentru cultura cartofilor, legumelor și sfeclei, iar Grimme a fost unul dintre primii furnizori ai companiei poloneze.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii