Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.
Rusia spune că întreruperea accesului băncii la SWIFT este unul dintre obstacolele cu care se confruntă propriile exporturi de alimente și îngrășăminte și că nu poate continua să reînnoiască acordul privind transportul cerealelor în Marea Neagră decât dacă aceste probleme sunt rezolvate.
Financial Times a relata luni (3 iulie) că Uniunea Europeană ia în considerare o propunere de a permite băncii ruse Rosselhozbank să înființeze o filială care s-ar putea conecta la SWIFT. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a respins ideea ca fiind „în mod deliberat imposibil de realizat”, spunând că va dura multe luni pentru a înființa o astfel de unitate și încă trei luni pentru a se conecta la SWIFT. De asemenea, Zakharova a respins o încercare a ONU de a crea un canal alternativ de plată între Rosselkhozbank și banca americană JP Morgan.
Organizația Națiunilor Unite afirmă că acordul a permis până acum exportul a peste 32 de milioane de tone de alimente prin cele trei porturi ucrainene la Marea Neagră în 45 de țări de pe trei continente. Orice perturbare sau oprire a unui astfel de comerț ar putea agrava o criză alimentară în cele mai sărace țări și ar putea duce la creșterea prețurilor globale.
Pe de altă parte, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat marți (4 iulie) că este „evident că nu există motive” pentru a prelungi acordul după 17 iulie și că Rusia face tot ce este necesar pentru ca toate navele vizate de acord să părăsească Marea Neagră înainte de această dată. De asemenea, a mai spus că acordul a livrat cereale ucrainene țărilor „bine hrănite”, dar nu a reușit să ajute statele slab dezvoltate.
Cele mai sărace cinci țări - Etiopia, Yemen, Afganistan, Sudan și Somalia - "au primit doar 2,6% din cerealele ucrainene transportate", a spus Maria Zakharova, în timp ce situația privind exporturile rusești de cereale și îngrășăminte „a continuat să se înrăutățească”. ONU a declarat că Programul Alimentar Mondial a cumpărat peste 700.000 de tone de cereale în cadrul acordului cu Marea Neagră pentru operațiuni de ajutor în aceste țări - egal cu volumele pe care le-a procurat din Ucraina în 2021. Dar a recunoscut că „o criză a îngrășămintelor rămâne o realitate pentru fermierii din anumite țări în curs de dezvoltare, pe fundalul crizei costului vieții”.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina (februarie 2022), exporturile ucrainene de cereale au fost grav perturbate. Timp de peste patru luni, navele militare ruse au blocat porturile ucrainene din Marea Neagră. La 22 iulie 2022, Națiunile Unite și Turcia au încheiat un acord pentru deschiderea unui coridor umanitar maritim sigur în Marea Neagră. De atunci, peste 1080 de nave cu cereale și alte produse alimentare au părăsit trei porturi ucrainene: Chornomorsk, Odesa și Yuzhny/Pivdennyi.
Din iulie 2022 şi până în mai 2023, peste 30 de milioane de tone de cereale și alte produse alimentare au fost exportate prin intermediul Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră. 64% din grâul exportat de Ucraiana prin Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră a ajuns în țările în curs de dezvoltare. Porumbul a fost exportat aproape în mod egal în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare.