România cere CE creşterea sprijinului naţional din plăţile naţionale directe complementare (CNDP)
Publicat: 22 aprilie 2009 - 10:00
România va solicita Comisiei Europene permisiunea ca statul român să majoreze contribuţia la plăţile naţionale directe complementare (CNDP) din bugetul naţional de la 30% la 55% pentru anul 2009, precum şi aprobarea de a efectua plata CNDP-ului aferent anului 2009 (30%, reprezentând cca. 44 euro/ha) din bugetul naţional în acest semestru.
Solicitarea va fi făcută în cadrul întâlnirii dintre ministrul Agriculturii Ilie Sârbu şi Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Mariann Fischer Boel, ce face parte din întâlnirile bilaterale cu oficiali ai Comisiei Europene programate în perioada 23 - 24 aprilie 2009, la Luxemburg, unde va avea loc Consiliul de miniştri Agricultură şi Pescuit, la care România va fi reprezentată de o delegaţie condusă de ministrul Ilie Sârbu.
„Datorită crizei economice, fermierii români se confruntă cu dificultăţi în special datorită creşterii preţurilor la input-uri şi sistemului de creditare costisitor”, este unul dintre argumetele care susţin solicitarea formulată de România şi care vizează creşterea nivelului top-up-ului pentru anul 2009. „În 2009 sprijinul UE pentru SAPS creşte prin mecanismul de phasing-in la 35%, iar România doreşte să majoreze contribuţia la plăţile naţionale directe complementare (CNDP) din bugetul naţional de la 30% la 55%.
De asemenea, în cazul în care în cadrul Consiliului se va exprima o opinie în general favorabilă a Statelor Membre faţă de cererea noastră de majorare a nivelului top-up-ului, s-a solicitat Comisiei aprobarea de a efectua plata CNDP-ului aferent anului 2009 (30%, reprezentând cca. 44 euro/ha) din bugetul naţional cât mai curând, adică în acest semestru”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Alte subiecte abordate la întâlnirea cu Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Mariann Fischer Boel, vizează stadiul efectuării plăţilor directe aferente anului 2008 şi regimul preferenţial la importul zahărului brut.
Ministrul Ilie Sârbu va mai participa la întâlniri bilaterale cu Joe Borg, Comisar pentru pescuit, şi Loretta Dormal – Marino, director general adjunct, DG AGRI.
În cadrul întrevederii cu Joe Borg, Comisar european pentru pescuit, vor fi discutate aspecte referitoare la stadiul implementării Programului Operaţional pentru Pescuit în România, teme de interes pentru România din cadrul reformei Politicii Comune de Pescuit şi a comunicării Comisiei privind acvacultura.
Agenda întâlnirii cu Loretta Dormal – Marino, director general adjunct DG AGRI, cuprinde aspecte legate de eficientizarea activităţilor legate de aplicare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru accelerarea utilizării celor peste 8 miliarde de euro alocate de la bugetul comunitar, în cadrul discuţiilor urmând a fi prezentate modificările avute în vedere de Ministerul Agriculturii pentru PNDR şi care sunt menite să faciliteze absorbţia fondurilor, precum şi modul de aplicare şi utilizare a fondurilor pentru internetul pe bandă largă (broad band) şi noile provocări.