Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Reforma PAC: România susţine ferm distribuirea echitabilă a plăţilor directe între statele membre

Publicat: 04 iulie 2011 - 10:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România susţine ferm ideea unei distribuiri echitabile a plăţilor directe între statele membre în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune (PAC) 2014-2020, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) referitoare la poziţia României în cadrul reformei PAC.

De asemenea, România nu consideră oportună propunerea Comisiei Europene (CE) de introducere a unei limite superioare (plafonare) a nivelului plăţilor directe alocate fermelor mari. În acest sens, la data de 21 februarie 2011, la Bruxelles, şase ţări (Republica Cehă, Germania, Italia, România, Slovacia şi Marea Britanie) au semnat o declaraţie comună privind opoziţia faţă de introducerea oricărui prag maxim al plăţilor directe primite de fermele mari, sugerată în Comunicarea Comisiei privind PAC după 2013.

Referitor la instrumentele de piaţă, România susţine menţinerea instrumentelor actuale de intervenţie pe piaţă pentru a acţiona ca plasă de siguranţă în situaţiile de criză, precum şi căutarea de noi instrumente care să permită menţinerea agriculturii Uniunii Europene la un nivel competitiv în raport cu ţările terţe. MADR precizează că se doreşte continuarea, după 2013, a programelor sectoriale (vin, apicultură, persoane defavorizate) cu un impact deosebit pentru România, precum şi a ajutorului specific acordat în prezent agriculturii ecologice.

Acţiunile asupra cărora trebuie să se concentreze noul pachet adresat micilor fermieri trebuie să vizeze aspecte privind mărirea sprijinului financiar acordat acestora, simplificarea condiţiilor de accesare a fondurilor, stabilirea unor acţiuni specifice pentru promovarea produselor, măsuri specifice privind consilierea, consultanţa, formarea profesională şi creditarea acestei categorii de fermieri.

De asemenea, România susţine în continuare ideea că politica de dezvoltare rurală trebuie să rămână în cadrul PAC, fondurile alocate şi implementarea la nivel naţional urmând să fie în continuare responsabilitatea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Considerăm că trebuie să se ia în considerare şi particularităţile noilor state membre, în care sectorul agricol joacă un rol important în economia naţională şi să se asigure menţinerea în termeni reali a sprijinului pentru agricultură, astfel încât să permită depăşirea, de către acestea, a problemelor structurale şi atingerea obiectivului de convergenţă”, se menţionează în documentul MADR.

Comisia Europeană a adoptat şi prezentat miercuri seară propunerile sale privind cadrul financiar multianual 2014 - 2020, care se concentrează pe finanţările prioritare la nivelul UE ce oferă valoare adăugată reală. În acelaşi timp, bugetul Uniunii Europene rămâne unul concentrat pe priorităţi - în cei 7 ani, valoarea totală a angajamentelor va fi de 1.025 miliarde de euro (1,05% din PIB la nivelul UE), iar cea a plăţilor de 971,5 miliarde de euro (1% din PIB la nivelul UE). Sursa Agerpres.

Vizualizat: 1165 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Toleranța la virusul petelor de bronz (TSVW) este un criteriu foarte important pentru Florin Pop, legumicultor în Seleuș, județul Arad, atunci când alege hibrizii de tomate pe care îi cultivă. Legumicultorul este fidel hibrizilor Sandoline F1 și Ciciu F1 datorită gustului bun, vigorii plantelor și creșterii nedeterminate, un aspect care îi permite recoltarea eşalonată.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii