Adama
Vinasa Rompak

Recomandări pentru sectorul produselor lactate din UE

Publicat: 30 iunie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Grupul de experţi la nivel înalt în domeniul lactatelor, creat în octombrie anul trecut, ca urmare a crizei care a afectat sectorul produselor lactate în 2009, a finalizat raportul asupra deliberărilor sale, ce cuprinde o serie de recomandări adresate Comisiei pentru şapte aspecte distincte.

Printre recomandări se numără şi invitaţia de a propune măsuri concrete pentru a încuraja utilizarea contractelor scrise în lanţul de aprovizionare cu produse lactate, precum şi de a lua în calcul propuneri în vederea creşterii puterii de negociere colective a producătorilor de lapte şi produse lactate.

Dacian Cioloş, Comisarul UE pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a salutat această iniţiativă: „Felicit grupul la nivel înalt pentru efortul depus şi pentru raportul său. Îl voi studia în detaliu pentru a putea prezenta propuneri legislative înainte de sfârşitul anului.

Principalul meu obiectiv este să avem în vedere măsuri pe termen mediu şi lung, care să fie concepute pe baza experienţei dobândite în urma crizei de anul trecut şi să urmărească o mai bună structurare a întregului sector”.

Recomandările pe care grupul la nivel înalt le-a prezentat Comisiei vizează următoarele aspecte:

- Relaţiile contractuale dintre producătorii şi prelucrătorii de lapte: să se încurajeze utilizarea contractelor formale scrise, încheiate în avans, pentru livrările de lapte crud (precizând preţul, volumul, calendarul şi durata livrărilor), prin intermediul unor orientări sau al unei propuneri legislative, cărora statul membru să le poată conferi, eventual, un caracter obligatoriu.

- Puterea de negociere colectivă a producătorilor: posibilă propunere de dispoziţii care să le permită organizaţiilor de producători formate din fermierii producători de lapte să negocieze în mod colectiv clauzele contractelor încheiate cu fabricile de produse lactate, inclusiv preţurile. Indiferent de natura lor (permanente sau temporare, însă cu o durată suficient de lungă), dispoziţiile trebuie să fie revizuite.

- Posibilul rol al organizaţiilor interprofesionale în sectorul produselor lactate: să se analizeze dacă există dispoziţii în vigoare aplicabile organizaţiilor interprofesionale din sectorul fructelor şi legumelor care se pot aplica şi în sectorul produselor lactate.

- Transparenţa în lanţul de aprovizionare cu produse lactate: să se perfecţioneze instrumentul european de monitorizare a preţurilor alimentelor şi să se analizeze posibilitatea ca EUROSTAT şi institutele naţionale de statistică să furnizeze mai multe informaţii (de exemplu asupra volumelor de produse lactate).

- Măsuri de piaţă şi pieţe la termen: să se analizeze instrumente compatibile cu „cutia verde” pentru a reduce volatilitatea veniturilor, inclusiv posibilitatea de a recurge la pieţe la termen, în special prin programe specifice de formare.

- Standarde de comercializare şi indicarea originii pe etichete: în cadrul activităţii desfăşurate în prezent de Comisie în materie de etichetare, aceasta trebuie să analizeze fezabilitatea diferitelor opţiuni de indicare pe etichete a locului de provenienţă agricolă a produselor lactate şi trebuie să prevadă o etichetă diferită pentru produsele lactate de imitaţie.

- Inovare şi cercetare: o mai bună comunicare a posibilităţilor existente de inovare şi cercetare în cadrul actualelor programe-cadru de dezvoltare rurală şi de cercetare. Părţile interesate trebuie să stabilească priorităţi clare de cercetare în sectorul produselor lactate, pentru a permite o mai bună coordonare a programelor de cercetare naţionale şi comunitare.

Raportul complet de 50 pagini (cu anexe) va fi disponibil în curând la adresa de internet: http://ec.europa.eu/agriculture/markets/milk/index_en.htm.

Vizualizat: 968 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii