Grupul de experţi la nivel înalt în domeniul lactatelor, creat în octombrie anul trecut, ca urmare a crizei care a afectat sectorul produselor lactate în 2009, a finalizat raportul asupra deliberărilor sale, ce cuprinde o serie de recomandări adresate Comisiei pentru şapte aspecte distincte.
Printre recomandări se numără şi invitaţia de a propune măsuri concrete pentru a încuraja utilizarea contractelor scrise în lanţul de aprovizionare cu produse lactate, precum şi de a lua în calcul propuneri în vederea creşterii puterii de negociere colective a producătorilor de lapte şi produse lactate.
Dacian Cioloş, Comisarul UE pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a salutat această iniţiativă: „Felicit grupul la nivel înalt pentru efortul depus şi pentru raportul său. Îl voi studia în detaliu pentru a putea prezenta propuneri legislative înainte de sfârşitul anului.
Principalul meu obiectiv este să avem în vedere măsuri pe termen mediu şi lung, care să fie concepute pe baza experienţei dobândite în urma crizei de anul trecut şi să urmărească o mai bună structurare a întregului sector”.
Recomandările pe care grupul la nivel înalt le-a prezentat Comisiei vizează următoarele aspecte:
- Relaţiile contractuale dintre producătorii şi prelucrătorii de lapte: să se încurajeze utilizarea contractelor formale scrise, încheiate în avans, pentru livrările de lapte crud (precizând preţul, volumul, calendarul şi durata livrărilor), prin intermediul unor orientări sau al unei propuneri legislative, cărora statul membru să le poată conferi, eventual, un caracter obligatoriu.
- Puterea de negociere colectivă a producătorilor: posibilă propunere de dispoziţii care să le permită organizaţiilor de producători formate din fermierii producători de lapte să negocieze în mod colectiv clauzele contractelor încheiate cu fabricile de produse lactate, inclusiv preţurile. Indiferent de natura lor (permanente sau temporare, însă cu o durată suficient de lungă), dispoziţiile trebuie să fie revizuite.
- Posibilul rol al organizaţiilor interprofesionale în sectorul produselor lactate: să se analizeze dacă există dispoziţii în vigoare aplicabile organizaţiilor interprofesionale din sectorul fructelor şi legumelor care se pot aplica şi în sectorul produselor lactate.
- Transparenţa în lanţul de aprovizionare cu produse lactate: să se perfecţioneze instrumentul european de monitorizare a preţurilor alimentelor şi să se analizeze posibilitatea ca EUROSTAT şi institutele naţionale de statistică să furnizeze mai multe informaţii (de exemplu asupra volumelor de produse lactate).
- Măsuri de piaţă şi pieţe la termen: să se analizeze instrumente compatibile cu „cutia verde” pentru a reduce volatilitatea veniturilor, inclusiv posibilitatea de a recurge la pieţe la termen, în special prin programe specifice de formare.
- Standarde de comercializare şi indicarea originii pe etichete: în cadrul activităţii desfăşurate în prezent de Comisie în materie de etichetare, aceasta trebuie să analizeze fezabilitatea diferitelor opţiuni de indicare pe etichete a locului de provenienţă agricolă a produselor lactate şi trebuie să prevadă o etichetă diferită pentru produsele lactate de imitaţie.
- Inovare şi cercetare: o mai bună comunicare a posibilităţilor existente de inovare şi cercetare în cadrul actualelor programe-cadru de dezvoltare rurală şi de cercetare. Părţile interesate trebuie să stabilească priorităţi clare de cercetare în sectorul produselor lactate, pentru a permite o mai bună coordonare a programelor de cercetare naţionale şi comunitare.
Raportul complet de 50 pagini (cu anexe) va fi disponibil în curând la adresa de internet: http://ec.europa.eu/agriculture/markets/milk/index_en.htm.