Adama
Vinasa Rompak

Raport devastator pentru Comisia Europeană: Strategiile care lovesc fermierii!

Publicat: 24 august 2021 - 23:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un raport publicat recent de Centrul Comun de Cercetare (CCR) al Comisiei Europene arată că efectul strategiilor „Farm to Fork” şi Biodiversitate va fi o reducere fără precedent a capacității de producție a UE și a veniturilor fermierilor europeni.

Reprezentanţii fermierilor europeni, care au solicitat de mai bine de un an un studiu de impact al strategiilor propuse de Comisie, acuză Comisia de lipsă de comunicare, dar şi de faptul că acest „raport tehnic” a fost publicat în timpul vacanţei de vară, când majoritatea celor interesaţi sunt în concediu.

Potrivit Copa-Cogeca, autorii raportului susţin că acest document nu este o evaluare cuprinzătoare a impactului celor două strategii, întrucât unele ținte nu au fost luate în considerare deloc sau au fost luate în considerare doar parțial, iar modelul utilizat are anumite limitări pentru a evalua efectele complexe ale țintelor discutate.

„Ar fi posibil să propunem o analiză perfect cuprinzătoare a efectelor strategiei „Farm to Fork” într-o zi sau există o încercare de a ne juca cu cuvintele?”, se întreabă, retoric, reprezentanţii fermierilor europeni.

Producţia agricolă va scădea cu până la 15%, iar preţurile de producţie vor creşte cu 10%

Ceea ce este clar este că concluziile prezentate în acest raport merg în aceeași direcție cu cele din majoritatea studiilor realizate deja pe această temă. Având în vedere conținutul său, Copa și Cogeca salută acest raport și sunt de acord cu autorii că „lecțiile învățate din acest raport sunt importante din perspectiva politicilor”. Indiferent de scenariul luat în considerare, toate sectoarele prezintă scăderi ale producției de la 5% la 15%, sectoarele zootehnice fiind cele mai afectate.

Modificările de producţie ar duce la o scădere a pozițiilor nete de export pentru cereale, carne de porc și carne de pasăre, precum și la creşterea deficitului comercial al UE la semințe oleaginoase, fructe și legume, carne de vită, carne de oaie și de capră. Între timp, indiferent de scenariu, prețurile de producție arată o creștere netă de aproximativ 10%, cu un impact negativ pentru veniturile majorității fermierilor.

Însă cel mai important punct al raportului, din perspectiva Copa și Cogeca, se referă la efectele scontate ale acestei strategii: raportul arată că strategiile „Farm to Fork” și cea pentru Biodiversitate, împreună cu noua PAC, ar putea contribui la reducerea cu 28,4% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) din sectorul agricol până în 2030.

Acest lucru face ca unele ONG-uri de mediu să spună că aceste strategii vor produce rezultatele scontate, însă oconstatare majoră a raportului este că mai mult de jumătate din reducerea preconizată a GES, în toate scenariile, va fi înlocuită cu creșteri echivalente ale emisiilor de GES în țările terțe!, se arată într-un comunicat al Copa-Cogeca.

Reacționând la raport, Pekka Pesonen, secretar general al Copa-Cogeca, a declarat: „Acest raport, chiar și cu toate măsurile de precauție care trebuie luate în considerare în ceea ce privește metodologia și domeniul său de aplicare, confirmă multe dintre analizele noastre. Această nouă PAC va permite fermierilor să facă tranzițiile necesare pentru a ne spori sustenabilitatea, nu va fi un „status quo”, așa cum le place să repete unor ONG-uri din Bruxelles.
Cu toate acestea, strategii precum Farm-to-Fork sau Biodiversitate vor crea un decalaj tot mai mare în practici și competitivitate cu concurenții noștri internaționali. Dacă nu dorim să organizăm relocarea unei părți din agricultura noastră în țări terțe, Uniunea Europeană trebuie să fie la fel de ambițioasă în politica sa comercială ca și în strategiile sale interne. Această mare discrepanță va fi insuportabilă pentru fermierii și cooperativele noastre pe termen lung.”

Copa și Cogeca consideră că concluziile acestui studiu ar trebui să alerteze părțile interesate, dincolo de comunitatea agricolă, și să creeze o dezbatere publică, deoarece aceste politici au consecinţe majore pentru autonomia noastră strategică, prețurile de consum sau relocarea agriculturii.

Vizualizat: 2684 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii