România se plasează pe penultimul loc în Uniunea Europeană în funcţie de nivelul preţurile alimentelor şi băuturilor nealcoolice din 2009, acestea fiind cu 34% sub media UE, potrivit unui studiu al Eurostat.
Preţurile de anul trecut ale pâinii şi cerealelor erau cu 39% sub media Uniunii, nivel care conferă României antepenultimul loc în UE, înaintea Bulgariei (48% sub media UE) şi Poloniei (42% din media UE).
În funcţie de preţul cărnii, România ocupă penultima poziţie, cu un nivel cu 42% sub preţul mediu din spaţiul comunitar, după Bulgaria (41% sub medie) şi înaintea Poloniei (cu 44% mai mici decât media). Liderul clasamentului este Danemarca, cu 31% peste medie.
În schimb, preţurile de anul trecut la lapte, brânză şi ouă sunt mai apropiate de media UE (cu 7% sub aceasta). În funcţie de acest indicator, ultimul loc în UE este ocupat de Polonia (37% sub medie). Pe primul loc se plasează Cipru şi Irlanda (preţuri cu 37% peste media UE).
Cele mai mari preţuri la alimente şi băuturi nealcoolice se găseau în Danemarca (39% peste medie), iar cele mai mici în Polonia (36 % sub media europeană).
Totodată, România ocupă penultima poziţie după nivelul preţurilor la tutun, cu 53% sub media europeană, depăşind doar Bulgaria (54% din medie).
De asemenea, România a avut în 2009 cele mai mici preţuri la băuturi alcoolice, acestea fiind cu 30% mai reduse faţă de media Uniunii.
Anul trecut, nivelul preţurilor unui coş comparabil de alimente şi băuturi nealcoolice a fost de aproape două ori mai mare în statele cele mai scumpe din UE decât în ţările cele mai ieftine, notează Eurostat.