Într-un moment în care inflaţia atinge cote alarmante, ceea ce a dus la măsuri de intervenţie în piaţă, Ungaria a obţinut o gură de oxigen din partea Comisiei Europene, care a aprobat Planul Naţional Strategic al vecinilor de la vest.
Noua Politică Agricolă Comună (PAC), care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023, este concepută pentru a modela tranziţia către un sector agricol european durabil, rezistent şi modern. Planul Ungariei oferă o gamă largă de intervenţii care vizează, printre altele, asigurarea unui venit echitabil pentru fermieri.
8 miliarde de euro este suma pe care o vor avea la dispoziţie autorităţile maghiare pentru a implementa Planul Naţional Strategic. 2 miliarde de euro sunt alocate pentru obiectivele climatice şi protecţia mediului, iar 186 milioane de euro sunt direcţionate pentru sprijinirea tinerilor fermieri. 38% din bugetul de dezvoltare rurală va fi dedicat agrodezvoltării, 8% agriculturii ecologice, 5% protejării siturilor Natura 2000.
Oportunitate istorică
Ministrul Agriculturii István Nagy a numit acceptarea PNS "o oportunitate istorică". Acesta a precizat faptul că durabilitatea este mai importantă decât oricând, în timp ce Ungaria pune, de asemenea, accent pe securitatea alimentară şi dezvoltarea rurală, motiv pentru care guvernul de la Budapesta şi-a propus să atingă un echilibru între obiectivele de mediu şi cele de competitivitate. Ministrul Nagy a mai comentat că fondurile UE, combinate cu un nivel ridicat de contribuţie de la bugetul naţional, vor oferi împreună "un sprijin mai mare dezvoltării rurale, fermierilor şi procesatorilor de alimente decât oricând".
Noi plafoane de preţ
Guvernul Ungariei a decis recent să introducă limite de preţ pentru alte două produse alimentare, respectiv ouă şi cartofi. Celelalte produse cu preţuri controlate de guvern includ combustibilii auto (doar pentru maşinile private), lemne de foc, facturile la energie casnică (până la 210 kWh/lună), zahăr, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, lapte de vacă UHT, carne de porc (jaret/ coapsă), pui (piept, spate/carcasă). Potrivit şefului Cancelariei primului ministru, Gergely Gulyás, preţul ouălor şi al cartofilor va scădea cu 25%, respectiv 10%. De asemenea, guvernul se aşteaptă ca noile plafoane de preţ să scadă inflaţia cu 0,1% până la 0,2%.