Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 trebuie finalizat până la 1 ianuarie 2014, dată la care vor începe negocierile cu Comisia Europeană, şi va fi aplicat din 2015, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Achim Irimescu.
„Suntem în ultima fază a desemnării firmei care va elabora PNDR 2014-2020, în care ar urma să se semneze contractul cu firma câştigătoare”, ne-a declarat Irimescu. Acesta a adăugat că au fost înscrise la licitaţie cinci firme, din care a fost selectată deja o firmă, şi că speră ca până la finalul lunii iulie 2013 să fie semnat contractul.
„Nu a fost nici o firmă să nu aibă români în ea. Asta este o altă bombă. S-au făcut consorţii. Temerea că ne fac străinii PNDR-ul este o prostie”, a spus Irimescu, referitor la acuzaţiile şi nemulţumirile legate de faptul că PNDR va fi elaborat de o firmă străină.
Costul elaborării PNDR 2014-2020 este estimat la circa 3 mil. euro, bani ce vor fi plătiţi din fonduri europene pentru asistenţă tehnică, accesate de Ministerul Agriculturii, a mai spus Irimescu.
2014 - an de negociere a PNDR cu Comisia Europeană
O primă variantă a PNDR ar trebui elaborată până în această toamnă, urmând să fie discutată cu organizaţiile profesionale, instituţii şi parteneri. „Noi ne-am propus termenul de 3 octombrie 2013 pentru prima variantă, dar dacă se tot amână, nu ştiu când va fi gata. Termenul de transmitere la Comisie este 1 ianuarie 2014. Problema este că legislaţia europeană pentru perioada următoare încă nu este adoptată. Comisia nici nu-şi propune să adopte programele noastre în 2014, ceea ce e grav. Mai mult ca sigur că nu o să fie nici o măsură de dezvoltare rurală de anul viitor, iar aplicarea Programului va începe în 2015”, a explicat Irimescu.
Noul PNDR „va putea intra în vigoare imediat ce este adoptat şi aprobat de Comisie, poate chiar din iunie 2014”, a declarat comisarul european Dacian Cioloş, citat de Agerpres, după ce, în 26 iunie 2013, Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri UE au ajuns la un acord politic asupra PAC 2014-2020. „Acest acord politic urmează să fie tradus legislativ. Parlamentul European trebuie să voteze formal acest acord politic, Consiliul de Miniştri să adopte formal textele legislative, iar în următoarele luni, până la sfârşitul acestui an, Comisia Europeană să vină cu toată legislaţia de implementare care să transpună mult mai clar cum se elaborează PNDR, cum se calculează anumite sume, tot felul de detalii (...). Efectul de schimbare va apărea din 1 ianuarie 2015 (...)”, a explicat Cioloş.
Mai multe detalii citiţi în revista Ferma, ediţia din august 2013