Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Fermierul modern: Şi cumpărător, şi vânzător

Cosmin TRIF
Publicat: 18 octombrie 2011 - 11:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Suntem obişnuiţi ca dragii noştri oficiali, de prea multe ori, să facă declaraţii în afara realităţii. Dând senzaţia fie că trăiesc pe altă lume, fie că, în mod voluntar, aceştia denaturează lucrurile când îşi dau cu părerea pe o temă ori alta.

În tabloul de faţă, comisarul CE pe agricultură  Dacian Cioloş face excepţie. Cel puţin în felul în care, recent, Cioloş a vorbit despre proiectul noii Politici Agricole Comune (PAC), soarta fermierului român, etc, într-o emisiune televizată. Cum este, de pildă, şi  afirmaţia comisarului privind lucrurile noi, pe care un agricultor  trebuie obligatoriu să înveţe să le facă: „Agronomul va trebui să fie şi economist, să ştie să vândă”.

Ei bine, trebuie să recunosc faptul că, de data aceasta, oficialul CE are, în opinia mea, mare dreptate. Vremurile au evoluat de aşa manieră, ca să zic astfel, încât astăzi, pentru a avea succes în agricultură, nu mai ajunge să ştii să produci recolte bogate. Chiar pot spune că degeaba produci bine dacă apoi grânele sunt vândute la preţ slab.

Ce-i trebuia unui fermier până mai ieri? Să fie capabil să umple hambarele cu cereale, de calitate şi cantitate maximă. De câţiva ani încoace, lucrurile au devenit, se pare, mult mai complicate. Pe lângă abilitatea de a produce, un agricultor are nevoie să fie şi un bun achizitor de inputuri, şi un bun contabil de gestionare a costurilor, şi un bun vânzător, şi un bun utilizator al tehnologiei, etc.

Acelaşi Dacian Cioloş, sintetizează: „Prioritatea zero a agriculturii româneşti este organizarea. Producţia a crescut, acesta este un an cu producţie bună, care ar fi putut fi mai bine valorificată dacă agricultorii ar fi organizaţi şi ar exista o constanţă în susţinerea agriculturii - probabil că şi aceasta lipseşte”.

Păi, astea sunt realităţi arhicunoscute la noi, puteţi spune. Şi da, şi nu. Sigur că fermierii, ceilalţi  din breaslă, citind articolul de faţă, se recunosc în el. Dar oare oamenii conştientizează toate transformările, la dimensiunea reală la care s-au petrecut şi care continuă să se petreacă în agricultură chiar în aceste momente? Eu nu cred că v-aţi imaginat în urmă cu câţiva ani că tractoarele pot fi conduse din telecomandă. Ori că terenurile agricole pot fi filmate cu sateliţii. Şi alte şi alte lucruri.

De aceea, gura lui Cioloş, adevăr a grăit.

Vizualizat: 2994 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, vine în România

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, vine în România

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, va veni în România, în perioada 22-23 septembrie 2011.

Dacian Cioloş: Bugetul pentru promovarea produselor agricole ale UE ar trebui triplat

Dacian Cioloş: Bugetul pentru promovarea produselor agricole ale UE ar trebui triplat

Bugetul alocat pentru promovarea produselor agricole europene pe piaţa comunitară şi pe pieţe terţe ar trebui triplat pentru obţinerea unor rezultate conform ambiţiilor care există la nivel comunitar, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, în 13 septembrie 2011, la sfârşitul reuniunii informale a miniştrilor Agriculturii din Uniunea Europeană.

Dacian Cioloş: România va deveni un beneficiar şi mai important al bugetului PAC după 2013

Dacian Cioloş: România va deveni un beneficiar şi mai important al bugetului PAC după 2013

România va deveni, după 2013, un beneficiar şi mai important al bugetului Politicii Agricole Comune (PAC), care rămâne în continuare principala poziţie în bugetul Uniunii Europene, a declarat, marţi, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, la finalul discuţiilor avute cu ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la sediul ministerului.


Dacian Cioloş: Politica agricolă comună rămâne în continuare cea mai importantă în bugetul UE

Dacian Cioloş: Politica agricolă comună rămâne în continuare cea mai importantă în bugetul UE

Declaraţia comisarului european Dacian Cioloş după adoptarea de către Comisia Europeană a cadrului financiar multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 

Comisarul european Dacian Cioloş vizitează România

Comisarul european Dacian Cioloş vizitează România

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, va efectua o vizită în România, în regiunea Moldovei şi în Bucureşti, în perioada 30 iunie – 6 iulie 2011. 

Dacian Ciolos: Distribuirea fondurilor pentru despăgubirile legumicultorilor – din iulie!

Dacian Ciolos: Distribuirea fondurilor pentru despăgubirile legumicultorilor – din iulie!

Într-un interviu acordat ziarului german Stuttgarter Zeitung, comisarul European pentru Agricultură, Dacian Ciolos, a declarat că distribuirea fondurilor stabilite de Uniunea Europeană pentru compensarea agricultorilor afectaţi de criza E.coli ar putea începe în luna iulie.

Dacian Cioloş: Avem de-a face cu o criză majoră pentru legumicultura europeană

Dacian Cioloş: Avem de-a face cu o criză majoră pentru legumicultura europeană

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş a răspuns întrebărilor ziariştilor români înaintea Consiliul extraordinar al miniştrilor agriculturii din UE de la Luxemburg, care are ca temă criza din sectorul legumicol european. 

Dacian Cioloş: Atitudinea unor funcţionari descurajează solicitanţii de fonduri europene

Dacian Cioloş: Atitudinea unor funcţionari descurajează solicitanţii de fonduri europene

Mulţi agricultori români sunt descurajaţi să depună proiecte cu finanţare din fonduri europene sau chiar renunţă la acestea din cauza atitudinii unor funcţionari, a declarat Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă, la sfârşitul săptămânii trecute.

Dacian Cioloş: România trebuie să îşi facă o strategie agricolă proprie

Dacian Cioloş: România trebuie să îşi facă o strategie agricolă proprie

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, recomandă insistent României să îşi elaboreze o viziune proprie asupra domeniului agricol şi a rolului pe care ar putea să îl joace în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).

Vizita comisarului Dacian Cioloş în Spania - între cunoaştere şi prudenţă

Vizita comisarului Dacian Cioloş în Spania - între cunoaştere şi prudenţă

Comisarul a ajuns în executivul comunitar la începutul lui 2010, când încă se mai simţeau efectele crizei alimentare din 2008, şi încă de atunci a fost atrasă atenţia asupra sectorului agricol şi a vulnerabilităţii sale. Potrivit publicaţiei menţionate, era o noutate pe care noul comisar o înţelegea bine. Cioloş este inginer agronom format în România, care a ajuns la puţin peste 40 de ani să conducă şi destinele agriculturii spaniole, mai scrie El Norte de Castilla, amintind şi de formarea comisarului european, finalizată cu un doctorat şi pe parcursul căreia a dirijat programe de dezvoltare rurală şi a fost şi ministru al agriculturii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere! Cum folosește Vasile Târziu discul greu tractat Discordon DXRV II de la Grégoire Besson într-o fermă de aproape 3.000 ha!

Fermier: Vasile Târziu, fermier, SC Agrobilan SRL, jud. Timiş
Utilaj: Grégoire Besson - Discordon DXRV II - disc greu tractat
Distribuitor: ConsDDA - www.cons-dda.ro; +0745.203.690 - Dan Goldiș
Redactor: Gheorghe Ghișe

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

La servici

La servici
Un angajat întârzie la serviciu, şeful său nervos ţipă la el: Detalii