Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Marius Micu, ales vicepreședinte al COPA

Publicat: 25 septembrie 2022 - 11:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Marius Micu, vicepreședinte al Federației Naționale PRO AGRO și fost secretar de stat în MADR, va reprezenta România în conducerea COPA, cea mai importantă organizație a fermierilor europeni.

Pe 23 septembrie, au avut loc alegeri la COPA (Confederația Europeană a Producătorilor Agricoli din Europa), unde Alianța pentru Agricultură și Cooperare a candidat la un loc de vicepreședinte, prin Marius Mihai Micu din partea Federației Naționale PRO AGRO.

marus-micu-madr_b

Alegerea sa în această funcție va asigura țării noastre un loc în board-ul celei mai importante organizații a fermierilor europeni, care reprezintă 22 de milioane de agricultori, alături de reprezentanta Franței Christiane Lambert (FNSEA), care deține, în continuare președinția COPA, și de ceilalți cinci vicepreședinți ai organizației, care vin din Italia, Spania, Croația, Irlanda și Suedia.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare însumează aproximativ 3.500 de fermieri care lucrează o suprafață totală de 2,5 milioane ha, la care se adaugă 1,5 mililoane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României. Alianța cuprinde totodată și membri care activează în industria alimentară și cumulează o cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajați de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar românesc.

Delegația Alianței pentru Agricultură și Cooperare a participat la ședințele Praesidium COGECA, Praesidia COPA-COGECA si Praesidium COPA în perioada 22-23 septembrie 2022.

La nivelul COGECA (Confederația Generală a Cooperativelor Agricole), în ședința care a avut loc pe 22 septembrie, a existat un acord unanim de prelungire a mandatului actualei președinții COGECA pentru încă un an.

Printre aspectele de interes pentru fermierii și cooperativele din România, s-au discutat:
• poziția Copa și Cogeca referitoare la propunerea de regulament privind utilizarea sustenabilă a produselor de protecția plantelor;
• schimburi de opinii privind Taxonomia cu Elisabeta SIRACUSA, Direcția Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de capital, despre finanțele durabile, propunerile din partea CE și impactul asupra agricultorilor europeni și cooperativelor agricole;
• strategia tehnică privind viitorul sectorului european al cărnii de porc;
• impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra sectorului agricol european;
• riscul ca 12,5% din bugetul PAC să fie redirecționat către REPOWER EU;
• situația actuală privind carnivorele mari;
• punctul de vedere al fermierilor și cooperativelor privind celulele de substituție de origine artificială produsă în laborator;

Delegația română a insistat pe necesitatea adăugării în documentul de poziție al Copa-Cogeca, solicitarea expresă ca autoritățile europene, înainte să aprobe regulamentul privind tehnicile de ameliorare moderne actualizat, să realizeze studii de impact pe draftul regulamentului de utilizare sustenabilă a produselor de protecția plantelor și abia apoi să vină cu o formă revizută a regulamentului, ținând cont de crizele apărute ulterior, informează reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, într-un comunicat transmis către Agroinfo.

Vizualizat: 1402 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Grupul AGRIND din Tășnad, jud. Satu Mare are la bază o mică activitate agricolă de familie, dezvoltată după anii ’90, cu multă muncă, provocări și implicare. Investițiile și fructificarea la maxim a fondurilor europene au adus societatea la ceea ce este astăzi: peste 3.000 de hectare exploatate în cultura mare, procesare (morărit și panificație), zootehnie (bovine de lapte și de carne) și pomicultură, toate sectoarele fiind dezvoltate pentru a ajunge cât mai aproape de consumatorul final.

Toate acestea au fost clădite cu viziune, perseverență, curaj, dar și prudență de un adevărat trio tehnico-economico-financiar: bunicul și tatăl, absolvenți de studii agricole și fiul, Horațiu Buzgău, absolvent de Științe economice. Alături de ei, o întreagă echipă de prieteni, colaboratori, angajați, parteneri, clienți. ”O întreagă familie!”, spune Horațiu cu mândrie.

Horațiu a făcut primii pași în viață direct... în câmp! A fost implicat de mic în toate activitățile agricole ale familiei, învățarea practică ajutându-l să înțeleagă foarte bine cât este de importantă agricultura și industria alimentară, inclusiv din punct de vedere economic. A decis încă din clasele primare că aceasta va fi calea de urmat și că relevanța cifrelor în agribusiness se transpune, până la urmă, în succesul care determină acțiunile și investițiile viitoare.

Deși are doar 25 de ani, tânărul antreprenor mi-a oferit o adevărată lecție de economie agrară aplicată, teoria fiind transpusă în practică și, evident, în cifrele pe care le obține afacerea agricolă a familiei sale. Cea mai recentă investiție a grupului, în cultura de alun certificată ecologică pe 50 de hectare, suprafață integral irigată, a dat naștere brandului ALLU, Horațiu fiind managerul Holiv Ecoplant, firma care are ca obiect de activitate producția și procesarea alunelor, investiție de asemenea realizată cu fonduri europene.

Horațiu Buzgău a venit la agroSTORY cu o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de plină de învățăminte pentru orice tânăr aflat la început de drum în agricultură.


Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii