Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

MADR cere AVANS MAI MARE şi PLĂTIT mai REPEDE din SUBVENŢIILE pe 2020 pentru FERMIERII ROMÂNI!

Publicat: 26 martie 2020 - 18:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SOLICITĂRI OFICIALE. Ministerul Agriculturii cere Comisiei Europene şi Consiliului de miniştri ai Agriculturii din Uniunea Europeană mai multe măsuri de sprijin pentru fermierii români afectaţi de pandemia de COVID-19.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a luat parte în data de 25 martie 2020 la videoconferința miniştrilor agriculturii şi pescuitului din UE pentru a discuta despre implicațiile pandemiei de Covid-19 pentru sectorul agricol şi al pescuitului. La inițiativa Preşedinției Croate s-a realizat astfel un schimb de informații între statele membre în ceea ce priveşte criza determinată de pandemia de Coronavirus, cu scopul de a identifica împreună şi cu sprijinul Comisiei, cele mai bune acțiuni care trebuie luate pentru a face față acestei situații foarte dificile. La videoconferință au participat, de asemenea, cei doi comisari europeni pentru agricultură şi pentru mediu, oceane şi pescuit, Janusz Wojciechowski şi Virginijus Sinkevičius, precum şi secretarul general al COPA-COGECA, Pekka Pesonen.

Ministrul Adrian Oros a subliniat că, având în vedere toate problemele pe care le întâmpină sectorul agricol, este important ca normele actuale ale PAC să fie adaptate cât mai repede posibil, pentru a permite statelor membre să aibă flexibilitate suficientă în a-şi susține fermierii şi alte categorii de beneficiari.

Măsuri de sprijin pentru fermierii afectaţi de COVID-19

În continuare, pornind de la propunerile Preşedinției, ministrul a detaliat importanța reducerii controalelor şi extinderii zonelor în care se aplică controlul satelitar, precum şi devansarea termenelor de plată a avansurilor, concomitent cu creşterea procentului acordat în ceea priveşte plățile directe.

Referitor la măsurile de dezvoltare rurală, România consideră că Regulamentul nr. 1305/2013 ar trebui să permită statelor membre mai multă flexibilitate în adaptarea programelor, Preşedinţia având propuneri similare celor identificate de România.

În acest sens, Regulamentul nr. 1305/2013 ar trebui modificat în sensul introducerii de noi forme de sprijin, mai bine adaptate nevoilor urgente actuale ale fermierilor, cum ar fi:

  • - acordarea de sprijin sub formă de sumă forfetară pentru fermierii din cei mai afectați din punct de vedere economic (clasa de mijloc- IMM -uri);
  • - finanțarea capitalului de lucru prin instrumente financiare, necondiționat de sprijinul pentru investiții;
  • - adaptarea instrumentului de stabilizare a veniturilor;
  • - modificarea condițiilor de aplicare privind achiziția de animale pentru refacerea potențialului de producție agricolă, coroborat cu aplicarea unor derogări privind restricțiile prevăzute de directivele europene, astfel încât să se asigure securitatea alimentară la nivelul statelor membre (ex: relaxarea condițiilor aferente Directivei nr. 60/2002, având în vedere că sectorul suine este puternic afectat de pesta porcină africană).

Referitor la măsurile de piață, România consideră necesară activarea unor măsuri excepționale, respectiv aplicarea întregii game de măsuri de susținere a pieței prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

Plată unică şi pentru viticultori!

România a propus, de asemenea, introducerea în Regulamentul 1308/2013 a regimului de plată unică şi sprijinul pentru viticultori, astfel cum a fost aplicat în perioada anterioară de programare. Totodată, se consideră necesară prelungirea cu un an a termenului pentru toate măsurile de piață din Programul vitivinicol.

Pescuit: Măsuri speciale din bugetul pe anul viitor!

În privința sectorului pescuit, România susține propunerile formulate de Comisia Europeană, menționând în special următoarele aspecte legate de Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime:

  • - Introducerea unei flexibilități bugetare temporare
  • - Permiterea compensației pentru încetarea temporară a pescuitului, fără restricțiile actuale, a compensației pentru a acoperi pierderile economice în acvacultură şi a capitalului de lucru
  • - Permiterea utilizării bugetului aferent anului 2021 pentru finanțarea măsurilor speciale prevăzute de Regulamentul 508/2014

La finalul intervenției sale, Adrian Oros a dat asigurări pentru toată deschiderea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România pentru o deplină cooperare cu Preşedinția Consiliului UE, Comisia Europeană şi celelalte State Membre în scopul identificării, în regim de urgență, a măsurilor necesare sprijinirii sectorului agricol şi industriei alimentare.

PAC-plati-UE_b

Vizualizat: 3003 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Fendt a obţinut două medalii de argint la Agritechnica 2019. Una pentru "Sistemul de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură" - inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau şi care creşte în mod semnificativ performanţele tractoarelor viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. O altă medalie de argint pentru "Fendt IDEALDrive" prin care braţul de direcţie şi volanul este înlocuit cu un joystick plasat pe cotiera din stânga şi care integrează toate funcţiile braţului de direcţie, de la volan la indicator, crescând astfel vizibilitatea şi manevrabilitatea în timpul recoltării. Combina IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick.

 

Interviu cu Radu Tălpan - brand manager Fendt, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi tractorişti

Doi tractorişti
Doi tractorişti scot pita ,slana, bat o ceapă de roata de la tractor şi se pun să mănânce. Detalii