După Austria, prima ţară europeană care a interzis utilizarea glifosatului în agricultură, iată că a venit rândul Marelui Ducat de Luxemburg să decidă impunerea unei astfel de măsuri, începând cu anul 2021.
Având o suprafaţă arabilă de numai 62.800 de hectare, din care 27.855 hectare sunt alocate pentru cultivarea cerealelor, Luxemburg a fost unul dintre statele membre ale Uniunii Europene care s-a opus şi acum doi ani reînnoirii autorizaţiei de folosire a produselor pe bază de glifosat în interiorul spaţiului comunitar.
Dincolo de voinţa politică, fermierii din această ţară nu par să fie mulţumiţi de această perspectivă. Luna trecută, sindicatul agricol Lëtzebuerger Bauereverband a criticat decizia şi faptul că fermierii nu au fost consultaţi. Chiar şi astăzi, fermierii nu au de ales decât să folosească cel mai popular erbicid, deoarece nu există alternative eficiente şi viabile. Având în vedere decizia guvernului de a interzice erbicidul în 2021, sindicatul cere să fie găsite alternative înainte ca interdicţia să intre în vigoare.
În noiembrie 2017, Uniunea Europeană a reînnoit pentru încă cinci ani aprobarea privind utilizarea glifosatului. Folosirea acestui erbicid controversat, considerat de unii periculos şi cancerigen, este periodic criticată de către activiştii de mediu, care cer interzicerea totală a acestuia.