Adama
Agreena
AGRICOVER

Lovitură pentru fermierii români de la vârful Comisiei Europene!

Publicat: 26 septembrie 2022 - 23:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski susține că nu există un impact negativ al exporturilor de cereale din Ucraina pe piețele din UE.

Fermierii români și polonezi s-au plâns de impactul negativ pe care exporturile de cereale din Ucraina le au asupra prețurilor locale ale cerealelor. Întrebat dacă această chestiune a fost discutată cu miniștrii Agriculturii din UE la Consiliul AGRIFISH din 26 septembrie, la care a participat și ministrul ucrainean pentru politică agrară și alimentație, Mykola Solsky, și ce măsuri va lua Comisia Europeană pentru a reduce presiunea pe piețele locale, comisarul european pentru agricultură a răspuns că exporturile de cereale din UE nu afectează negativ situația fermierilor europeni, nici prețurile cerealelor.

”Datele pe care le avem nu confirmă aceste îngrijorări, că cerealele din Ucraina contribuie la probleme în piață și creează dificultăți pentru fermieri. Nu vedem o problemă în vânzarea cerealelor de către fermierii europeni, nu vedem niciun colaps al prețurilor din cauza exporturilor din Ucraina. Știm volumul exporturilor, de la începutul acestei crize până la finalul lunii august, în jur de 14 milioane de tone de cereale și oleaginoase au fost exportate din Ucraina, din care 4,5 milioane de tone au fost exportate direct către UE.

Am dicutat astăzi cu miniștrii din România și din Bulgaria. Situația din aceste țări este foarte specifică. De exemplu, o mare parte din semințele de floarea soarelui, jumătate din exporturile către UE, au ajuns pe piața din Bulgaria, dar cred că această situație de criză se estompează gradual. Vom mai avea discuții, vrem să obținem mai multe informații despre situația din piață.

Nu există un impact negativ al exporturilor de cereale din Ucraina pe piețele din UE, acestea nu afectează negativ situația fermierilor, nici prețurile.

Fermierii vând cereale, dar, în același timp, și cumpără cereale, cumpără furaje. Avem nevoie de aceste exporturi din Ucraina. Comisia supraveghează atent situația, analizăm toate semnalele din piață legat de prețuri, dar nu am văzut până acum un impact negativ pe piață”, a răspuns comisarul comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski.

La rândul său, ministrul ucrainean pentru politică agrară și alimentație, Mykola Solsky, a spus că din cele 4,5 milioane tone de cereale și oleaginoase exportate din Ucraina în luna august, 3 milioane de tone au fost exportate pe culoarele de solidaritate UE-Ucraina și 1,5 milioane tone prin porturile maritime.

”În septembrie, cred că exporturile pe culoarele UE vor crește cu 5-10%, iar exporturile maritime vor crește cu 60%. Există un potențial mare de creștere, dar nu știm ce se va întâmpla cu rutele maritime, de aceea trebuie să dezvoltăm culoarele de solidaritate”, a declarat Mykola Solsky.

Acesta a mai declarat, la conferința de presă de după consiliul AgriFish, că Ucraina a solicitat UE sprijin financiar pentru creșterea flotei de transport de cereale.

Citește și: Unde ajung cerealele exportate din Ucraina

Vizualizat: 2804 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii