Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Lovitură pentru fermierii români de la vârful Comisiei Europene!

Publicat: 26 septembrie 2022 - 23:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski susține că nu există un impact negativ al exporturilor de cereale din Ucraina pe piețele din UE.

Fermierii români și polonezi s-au plâns de impactul negativ pe care exporturile de cereale din Ucraina le au asupra prețurilor locale ale cerealelor. Întrebat dacă această chestiune a fost discutată cu miniștrii Agriculturii din UE la Consiliul AGRIFISH din 26 septembrie, la care a participat și ministrul ucrainean pentru politică agrară și alimentație, Mykola Solsky, și ce măsuri va lua Comisia Europeană pentru a reduce presiunea pe piețele locale, comisarul european pentru agricultură a răspuns că exporturile de cereale din UE nu afectează negativ situația fermierilor europeni, nici prețurile cerealelor.

”Datele pe care le avem nu confirmă aceste îngrijorări, că cerealele din Ucraina contribuie la probleme în piață și creează dificultăți pentru fermieri. Nu vedem o problemă în vânzarea cerealelor de către fermierii europeni, nu vedem niciun colaps al prețurilor din cauza exporturilor din Ucraina. Știm volumul exporturilor, de la începutul acestei crize până la finalul lunii august, în jur de 14 milioane de tone de cereale și oleaginoase au fost exportate din Ucraina, din care 4,5 milioane de tone au fost exportate direct către UE.

Am dicutat astăzi cu miniștrii din România și din Bulgaria. Situația din aceste țări este foarte specifică. De exemplu, o mare parte din semințele de floarea soarelui, jumătate din exporturile către UE, au ajuns pe piața din Bulgaria, dar cred că această situație de criză se estompează gradual. Vom mai avea discuții, vrem să obținem mai multe informații despre situația din piață.

Nu există un impact negativ al exporturilor de cereale din Ucraina pe piețele din UE, acestea nu afectează negativ situația fermierilor, nici prețurile.

Fermierii vând cereale, dar, în același timp, și cumpără cereale, cumpără furaje. Avem nevoie de aceste exporturi din Ucraina. Comisia supraveghează atent situația, analizăm toate semnalele din piață legat de prețuri, dar nu am văzut până acum un impact negativ pe piață”, a răspuns comisarul comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski.

La rândul său, ministrul ucrainean pentru politică agrară și alimentație, Mykola Solsky, a spus că din cele 4,5 milioane tone de cereale și oleaginoase exportate din Ucraina în luna august, 3 milioane de tone au fost exportate pe culoarele de solidaritate UE-Ucraina și 1,5 milioane tone prin porturile maritime.

”În septembrie, cred că exporturile pe culoarele UE vor crește cu 5-10%, iar exporturile maritime vor crește cu 60%. Există un potențial mare de creștere, dar nu știm ce se va întâmpla cu rutele maritime, de aceea trebuie să dezvoltăm culoarele de solidaritate”, a declarat Mykola Solsky.

Acesta a mai declarat, la conferința de presă de după consiliul AgriFish, că Ucraina a solicitat UE sprijin financiar pentru creșterea flotei de transport de cereale.

Citește și: Unde ajung cerealele exportate din Ucraina

Vizualizat: 2541 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii