Industria cărnii: încă doi ani pentru alinierea la standardele europene
Publicat: 09 noiembrie 2009 - 12:00
Comitetul permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat solicitarea României de prelungire a perioadei de tranziţie pentru o serie de unităţi din industria cărnii - prelucrare carne roşie, pasăre, peşte şi depozite frigorifice – cu maxim doi ani, oferind o şansă unor unităţi să îşi finalizeze procesele de restructurare şi modernizare şi să se alinieze cerinţelor structurale europene.
Solicitarea României a fost formulată, în data de 20 octombrie a.c., de către preşedintele Autorităţii Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Marian Zlotea, şi a fost analizată în cadrul Reuniunii Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animală, Secţiunea Siguranţa Biologică a Lanţului Alimentar (SCFCAH), care a avut loc la Bruxelles.
Argumentele prezentate de reprezentanţii ANSVSA care au susţinut propunerea de prelungire a perioadei de tranziţie pentru unele unităţi din industria cărnii au relevat faptul că peste 80% din unităţile din România care au fost listate pentru tranziţie înainte de aderare sunt, în prezent, conforme cu normele europene, majoritatea unităţilor pentru care a fost solicitată derogare sunt de dimensiuni mici sau mijlocii, răspândite pe întreg teritoriul ţării şi furnizează produse în special pe piaţa naţională, preum şi faptul că programele de modernizare structurală sunt în fază avansată şi sunt finanţate fie prin fonduri UE (60%), fie cu credite bancare.
De asemenea, a fost subliniat de către ANSVSA inclusiv impactul economico-social, având în vedere că închiderea unităţilor respective ar însemna pierderea a aproximativ 5.000 de locuri de muncă, în zone rurale.
Oficialii europeni au evidenţiat faptul că România a realizat un progres sensibil faţă de situaţia din anul 2007 şi că lista actuală reprezintă o parte mult redusă a listei iniţiale.
Pentru monitorizarea situaţiei, ţara noastră a fost solicitată să transmită două rapoarte, unul la 31 decembrie 2010 şi altul la 31 octombrie 2011.
Produsele din unităţile care au obţinut derogare vor fi comercializate la nivel naţional sau vor fi furnizate unor unităţi care livrează numai pe piaţa românească şi vor fi marcate ca atare. Lista unităţilor aprobate pentru prelungirea perioadei de tranziţie a fost discutată şi agreeată inclusiv în cadrul Consiliului Consultativ din cadrul ANSVSA.