Regulile din PNDR 2014-2020 sunt mai aspre cu fermierii care greșesc. O declarație falsă poate atrage după sine interzicerea pentru doi ani a accesării fondurilor europene, spune George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
“Sunt niște restricții astfel încât să ne asigurăm că se va face o gestiune eficientă și efectivă a programului și a banilor. Ne-am învățat lecția din fostul PNDR și nu vrem să repetăm greșelile.”
“Este interzisă crearea de condiții artificiale, respectiv situația/situațiile în care solicitanții/beneficiarii recurg la diverse metode pentru a obține un avantaj necuvenit, în ceea ce privește eligibilitatea, selecția proiectului sau obținerea unei intensități suplimentare a sprijinului, iar în cazul constatării unor astfel de situații, în orice etapă de derulare a proiectului, acesta este declarat neeligibil și se procedează la recuperarea sprijinului financiar, dacă s-au efectuat plăți,” scrie în proiectul hotărârii de Guvern care fixează cadrul de implementare a PNDR 2014-2020.
În același timp, există și avantaje pentru fermieri. Au fost eliminate unele reguli aberante din vechiul PNDR. “Un fermier poate depune câte proiecte vrea, în același timp, pe oricâte măsuri vrea. Și pe aceeași măsură poate depune mai multe proiecte. Condiția este să demonstreze că poate să asigure cofinanțarea pentru toate proiectele cumulate. Nu există nicio prevedere europeană care să interzică acest lucru. Excepție de la această regulă fac măsurile unde trebuie respectat ajutorul de stat și cel de minimis, investițiile non-agricole, pensiuni, ateliere, unde nu ai voie să depășești 200.000 de euro ”, spune George Turtoi.
Documentul stabilește clar și ce se întâmplă dacă sunt depășite termenele de achiziții sau cele de predare a proiectului. “Spre exemplu, se acceptă ca beneficiarul banilor să realizeze achizițiile într-o perioadă de câteva luni. Dacă depășește aceste luni, va avea penalități. Iar dacă a depășit termenul cu 2 ani, se reziliază contractul. Ca să nu mai ținem proiecte în sistem care să se tot prelungească”, explică Turtoi
Proiectul de hotărâre de Guvern este în dezbatere publică din 27 februarie și urmează să fie discutat în ședința Executivului.