Guvernul grec intenţionează să utilizeze sistemul de monitorizare a pământului, Copernicus, pentru a maximiza potenţialul unei agriculturi inteligente, care va ajuta ţara să-şi asigure poziţia în perioada post-criză.
Puternic lovită de criza financiară care a ameninţat cu ieşirea din Zona Euro, Grecia este acum pe punctul de a se retrage din programul de salvare, încercând să se îndrepte spre o creştere economică cărectă şi durabilă.
Vorbind la Salonic, în cadrul unui eveniment dedicat fermierilor, reprezentanţilor din sectorul IT şi bancar, ministrul politicii digitale, telecomunicaţiilor şi informaţiilor, Nikos Pappas, a explicat că produsele greceşti nu vor mai fi la fel de competitive pe piaţa mondială, dacă vor continua să fie produse aşa cum sunt în prezent, asigurând că trecerea la agricultura inteligentă este un pas progresiv necesar.
"Agricultura inteligentă poate crea toate condiţiile necesare pentru a îmbunătăţi producţia şi produsul în sine, precum şi pentru a crea noi locuri de muncă în mai multe sectoare. Vrem ca tehnologia de mâine, să fie disponibilă pentru toţi astăzi", a declarat Pappas, care este un aliat apropiat al premierului Alexis Tsipras.
Autorităţile elene au anunţat deja intenţia de a înfiinţa o Agenţie Spaţială, care să se interconecteze cu principalele centre de cercetare greceşti şi internaţionale, urmând ca în curând Grecia să dispună de un sistem propriu de micro-satelit, care va fi creat exclusiv de universităţile din Grecia.
Oferind agricultorilor acces la tehnologia digitală de vârf, ambiţia Comisiei Europene este de a face agricultura mai competitivă, de a reduce impactul asupra mediului, de a reduce preţurile la alimente şi de a informa mai bine consumatorii cu privire la alimentele pe care le consumă.