Patru cele mai mari uniuni ale fermierilor din Marea Britanie avertizează că un Brexit fără acord semnat cu Uniunea Europeană ar putea duce la creşterea preţurilor la alimente şi la falimentul multor societăţi agricole.
Într-o luare de poziţie comună, reprezentanţii fermierilor din Regat au declarat că dacă nu se va ajunge la un acord privind ieşirea Marii Britanii din UE consecinţele vor fi foarte greu de suportat, în special pentru că britanicii nu vor mai fi atât de competitivi pe pieţele intra comunitare din cauza supra-tarifării tranzacţiilor comerciale. Practic Uniunea Europeană va taxa suplimentar orice importuri din Marea Britanie, iar asta ar însemna creşteri de 65% la carnea de vită, 46% la carnea de miel şi 27% la carnea de pui.
Prognozele vorbesc chiar că, într-un astfel de scenariu, producţia agricolă va fi afectată în totalitate ca urmare a faptului că guvernul de la Londra ar putea să reducă în mod unilateral tarifele la importuri, pentru a controla astfel inflaţia preţurilor la alimente. Acest lucru ar putea duce la deschiderea pieţei pentru importurile de produse alimentare produse la standarde mai scăzute decât cele produse de fermierii britanici, au avertizat reprezentanţii National Farmers Union, NFU Cymru, NFU Scotland şi Ulster Farmers' Union.
Într-o scrisoare adresată deputaţilor din Parlamentul Britanic, reprezentanţii fermierilor au îndemnat să se "ia toate măsurile necesare pentru a evita să se ajungă într-o astfel de situaţie". "Există un risc foarte mare ca un Brexit dezordonat să ducă la o dependenţă imediată de importuri, produse la standarde mai scăzute, în timp ce multe ferme din Marea Britanie se luptă să supravieţuiască", au avertizat cele patru Uniuni în scrisoarea lor de avertisment comună. "Ar fi un eşec politic istoric", susţin membrii acestora!
În prezent, Marea Britanie importă aproximativ 40% din produsele alimentare, iar cea mai mare piaţă a acesteia pentru importurile şi exporturile de produse alimentare este chiar Uniunea Europeană.
Un Brexit fără acord ar însemna că relaţiile economice dintre Regat şi UE nu vor mai funcţiona după regulile Uniunii, ci după cele ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului.