Primele două zile ale săptămânii au fost foarte ocupate pentru comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, aflat în vizită în România.
Oficialul a participat la o serie de întâlniri oficiale, dar a vizitat şi ferme ale unor crescători de animale. Luni a fost programată dezbaterea cetăţenească despre viitorul Europei, care s-a finalizat după aproximativ o oră din cauza unor probleme tehnice. După-amiaza a fost dedicată întâlnirii cu membrii Parlamentului României, cu Comisiile de agricultură și afaceri europene reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, principalele subiecte de discuție fiind implementarea PAC, deciziile pe care România trebuie să le ia în lunile următoare pentru a decide modul în care vor fi folosite elementele de flexibilitate din reforma PAC și Republica Moldova în contextul evoluției situației din zona de est a Uniunii Europene. Ziua de marți a fost dedicată întâlnirii cu jurnaliștii europeni din domeniul agricol la ferma fraților Cățean din satul Rotbav, județul Brașov. „Am ales cumva și simbolic această fermă pentru această întâlnire pentru că este o fermă familială care funcționează bine și integrează bine și partea de producție și partea de procesare-comercializare. Un alt motiv este acela că anul trecut frații Cățean au avut proiectul de Transhumanță din această parte a Carpaților până în partea poloneză a Carpaților. Mi s-a părut un proiect foarte interesant pe care l-am susținut pentru că arată că dincolo de orice proceduri administrative sau integrare politică, această integrare europeană cel puțin între crescătorii de oi a avut loc în urmă cu câteva secole. Și nu trebuie decât să o revigorăm și să vedem cum o folosim în acest context europenean. Și eu sper ca ei să nu se oprească aici. De asta am vrut să aducem și jurnaliștii străini din sectorul agricol în această fermă”, a declarat Dacian Cioloș.
Potrivit declarațiilor comisarului, joi va fi prezent la Cluj Napoca, unde a răspuns invitației unui cluster pentru cercetare și inovare la nivelul municipiului Cluj și a regiunii. „Autoritățile publice locale, universitățile și centrele de cercetare au reușit să se pună de acord pentru crearea unei platforme de cercetare-inovare pe mai multe domenii. Și eu am fost foarte implicat în elaborarea politicii de cercetare și inovare la nivel european mai ales pe partea de agricultură și industrie alimentară. Vreau să le împărtășesc din ceea ce știu că va fi posibil să fie finanțat în anii următori și sper și ca această platformă de cercetare invoare din Cluj să beneficieze de aceste noi oportunități și nu numai. Sunt convins că România poate și trebuie să facă mult mai mult pentru a stimula cercetarea și dezvoltarea nu numai în sectorul agricol și agro-alimentar, dar și în general”, a explicat Dacian Cioloș.