Potrivit specialiştilor, neimplementarea legislaţiei privind mediul implică, pentru economia UE, costuri de sănătate şi costuri directe pentru mediu de aproximativ 50 de miliarde euro pe an.
Pentru a reduce aceste costuri şi pentru a obţine rezultate mai bune în materie de protecţie a mediului pentru oameni şi întreprinderi, CE a publicat o
comunicare cu privire la o mai bună implementare a legislaţiei UE în domeniul mediului.
„Dreptul UE nu este o invenţie a Bruxelles-ului; el a fost adoptat în mod democratic de toate statele membre şi de Parlament, în interesul cetăţenilor. Protecţia mediului este asigurată prin aproximativ 200 de acte legislative bine stabilite, dar care, prea adesea, nu sunt corect aplicate. Acest lucru, pe lângă faptul că aduce prejudicii mediului, dăunează sănătăţii oamenilor, conduce la incertitudine pentru industrie şi subminează piaţa unică. În această perioadă de criză, nu ne putem permite astfel de costuri”, a declarat comisarul pentru mediu, Janez Potočnik.
Comunicarea subliniază efectele pozitive ale legislaţiei privind mediul, demonstrând că prevenirea daunelor ecologice poate costa mult mai puţin decât remedierea lor pe termen lung. Legislaţia în domeniul mediului poate aduce beneficii industriei: de exemplu, implementarea integrală a legislaţiei UE privind deşeurile ar genera 400.000 de locuri de muncă suplimentare, implicând costuri nete cu 72 de miliarde de euro mai reduse decât
cele pe care le-ar presupune scenariul alternativ de neimplementare.
Scopul comunicării este de a intensifica dialogul cu guvernele şi cu toate celelalte părţi interesate în legătură cu modul în care putem conlucra mai bine pentru a îmbunătăţi implementarea legislaţiei UE prin ameliorarea colectării şi a schimbului de cunoştinţe şi printr-o mai mare responsabilizare a tuturor cu privire la obiectivele de mediu.
Implementarea şi aplicarea legislaţiei UE în domeniul mediului reprezintă o sarcină comună a autorităţilor naţionale, regionale şi locale. O bună implementare presupune o reacţie eficace la problemele actuale sau potenţiale legate de mediu.
Comunicarea va fi adresată Parlamentului European, statelor membre, cetăţenilor lor şi tuturor actorilor implicaţi în implementarea şi aplicarea legislaţiei. Rezultatele discuţiilor dintre cele trei instituţii ale UE vor sta la baza celui de‑al 7-lea program de acţiune pentru mediu.