KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

170 euro/ha! Atât ar putea valora subvenţia pe suprafaţă, în 2011

Publicat: 17 mai 2011 - 16:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plăţile directe complementare pe suprafaţă acordate în 2011 din bugetul naţional ar putea ajunge la 77 de euro pe hectar, cu 27 de euro mai mult decât în 2010, a declarat Florin Marius Faur, directorul general al APIA, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, 16 mai a.c.. Suma din bugetul statului se adaugă SAPS-ului din partea UE în valoare de 100 euro/ha, anul acesta.

Florin Faur

"Se discută la ora actuală de un plafon maximal de 77 euro/har pentru plăţile complementare pe suprafaţă acordate fermierilor din bugetul naţional, ceea ce înseamnă o creştere cu 27 de euro faţă de 2010, când s-au alocat 50,64 euro/ha. Doleanţa ministrului Agriculturii este de a da valoarea maximă acceptată de UE. Acest lucru se va decide însă prin hotărâre de guvern, cel mai probabil în vara acestui an", a precizat Faur, citat de AGERPRES.

 

170 euro pentru SAPS şi PNDC 2011
Directorul general al APIA a subliniat că plăţile aferente anului 2010 efectuate din bugetul României s-au cifrat la circa 300 de milioane de euro, iar în cazul în care se va decide acordarea sumei de 77 de euro/ha în 2011, efortul financiar al statului va fi de circa 500 de milioane de euro. "Dacă luăm în calcul 77 de euro în 2011 şi punem şi un grad mai mare de cultivare, care e clar că va exista, putem discuta de un efort financiar de 500 de milioane de euro. Este o sumă semnificativă, de circa 0,3% din PIB. Bugetul Ministerului Agriculturii este creionat pe trei ani de zile, deci în mod evident există aceşti bani, inclusiv pentru crescătorii de animale, până la valoarea maximă acceptată de UE", a spus Florin Faur.
Cel puţin teoretic, fermierii români vor putea primi în total, în 2011, circa 170 euro/ha din bugetul UE şi din cel naţional. "Fermierii pot lua în jur de 170 de euro în acest an, circa 100 euro/ha de la UE şi restul din bugetul naţional, pentru că va exista şi o reducere lineară a subvenţiei europene din cauza depăşirii celor 8,7 milioane hectare negociate la plată cu UE", a adăugat Faur.

Suprafaţa subvenţionată, în creştere
Acesta consideră că este un lucru bun că România depăşeşte suprafaţa negociată cu UE, deoarece în viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) va exista un pachet mai mare de hectare la plată.
"Nu poţi cere în viitoarea PAC o suprafaţă mai mare la plată dacă din istoria recentă nu ai dovada că sunt finanţabile 10 milioane de hectare, nu doar 8,7 milioane hectare. Este important, chiar dacă acum avem o reducere lineară la plată, pentru că trebuie să demonstrăm că avem potenţial de 10 milioane hectare. Sunt convins că plăţile directe vor exista şi în perioada 2014-2020", a adăugat şeful APIA.

Un milion de cereri, nouă milioane hectare
Potrivit datelor APIA, fermierii români au depus, în perioada 1 martie - 16 mai 2011, un număr de 1,04 milioane de cereri de plată pentru o suprafaţă de circa 9,2 milioane ha, în cadrul campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă SAPS 2011. Majoritatea cererilor, respectiv 1,026 milioane, au fost depuse prin sistemul electronic IPA Online.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 9126 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

Ce păţeşte un hoţ...

Ce păţeşte un hoţ...
Un hoţ intră într-o casă şi începe să fure. Detalii