Comisia Europeană (CE) nu se aşteaptă la o întârziere a reformei Politicii Agricole Comune (PAC) şi nu lucrează la un plan alternativ, noua PAC urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014 dacă bugetul UE este aprobat rapid şi dacă se va ajunge la un acord politic până în vară, a declarat luni Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
Waite a făcut această precizare, după ce ministrul-preşedinte al regiunii Flandra, Kris Peeters, a anunţat săptămâna trecută că acum “Comisia Europeană s-a declarat gata să amâne reforma Politicii Agricole Comune pentru 1 ianuarie 2015”.
“Dacă bugetul UE pentru 2014-2020 este aprobat rapid, poate chiar în februarie, şi dacă ajungem la un acord politic asupra reformei PAC până în vară, noua PAC va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014. Nu ne aşteptăm la o întârziere a reformei şi nici nu lucrăm la un plan alternative”, a precizat Roger Waite.
Purtătorul de cuvânt a adăugat însă că, odată ce noua legislaţie intră în vigoare de 1 ianuarie 2014, pentru corecta ei aplicare va fi nevoie de unele pregătiri de ordin tehnic, care privesc în special acordarea subvenţiilor.
“Acestea presupun schimbări în administrarea plăţilor la nivelul statelor membre - formulare, programele software folosite, informarea beneficiarilor - şi nu vor putea fi încheiate înainte de luna mai 2014, când vor fi depuse cererile de plată pentru acel an. De aceea, acele cereri de plată vor fi procesate în baza unor măsuri tranzitorii”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CE pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) a PE va vota miercuri şi joi patru seturi de amendamente la reforma PAC, stabilind astfel mandatul de negociere al eurodeputaţilor cu executivul comunitar şi Consiliul UE. sursa: Agerpres