Adama
Vinasa Rompak

Procentul din plăţile directe pentru climă şi sol ar putea creşte birocraţia şi costurile în noua PAC

Publicat: 02 aprilie 2012 - 20:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Introducerea unui procent din plățile directe pentru practici benefice pentru climă și sol ar putea crește birocrația și costurile instituționale în noua PAC, se arată în studiul ”Reforma Politicii Agricole Comune în contextul perspectivei bugetare post-2013”, realizat de Institutul European al României.

„Totuși, prin această măsură s-ar putea oferi agricultorilor stimulente economice reale pentru metode de producţie mai puţin poluante, precum şi despăgubiri pentru costurile de producţie mai ridicate sau pentru pierderi de venit datorate aplicării acestor metode tehnologice. “Ecologizarea” plăților directe ar trebui însoţită de o finanţare suplimentară a plăţii de bază și nu să reprezinte un procent din această plată”, se arată în document.

Potrivit acestuia, majoritatea ţărilor doresc  o politică agricolă puternică şi integrată, cu un buget semnificativ, care să poată asigura securitatea alimentară a populaţiei, veniturile fermierilor şi dezvoltarea zonelor rurale.
”Există totodată anumite interese de grup, care pun alături state cu anumite concepţii privind viitorul PAC, comunitatea de interese fiind generată fie de motive financiare coroborate cu o concepţie mai liberală privind politicile agricole (grupul ţărilor liberale), fie de un trecut recent frustrant care a produs importante decalaje sociale şi economice (este vorba de fostele state comuniste), fie de anumite realităţi economice şi sociale din vechile state europene (ponderea mai importantă a agriculturii în economie şi în ocupare, structura fărâmiţată a fermelor, ponderea ridicată a zonelor defavorizate) care a produs grupul statelor europene mai conservatoare”, spune studiul IER.

Acesta mai arată că statele nou aderate vor dori un Pilon 1 foarte puternic, cu plăți directe care să crească semnificativ după anul 2013.
”Aceste state vor dori o redistribuire a plăților directe între țări dar este greu de crezut că statele net contributoare vor accepta această situaţie. Dacă statele nou aderate vor forța pentru o redistribuire majoră a plăților directe, atunci suportul politic pentru ajustarea PAC se va diminua. Statele net - contributoare la bugetul UE nu sunt dispuse să accepte mari modificări în redistribuirea fondurilor între țări și mai ales către țările nou-aderate, iar această reținere, care s-a manifestat încă din anul 2007, este acum cu atât mai justificată de actuala criză financiară, care pune sub presiune zona euro și implică acordarea de ajutoare financiare consistente către țări ca Grecia, Irlanda, Portugalia”, se explică în studiul citat.

Vizualizat: 1660 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii