Parlamentul European și-a exprimat marți, 19 noiembrie, votul favorabil cu privire la cadrul financiar multianual (CFM) al UE pentru perioada 2014-2020.
Potrivit unui comunicat al CE, acordul Parlamentului European deschide calea către aprobarea finală de către Consiliu în următoarele săptămâni. S-au încheiat doi ani și jumătate de negocieri intense, de când Comisia a prezentat propunerile, la 29 iunie 2011.
„Aceasta este o zi importantă pentru Europa. Parlamentul European și-a exprimat acordul final cu privire la bugetul european pentru perioada cuprinsă între 2014 și 2020, marcând astfel încheierea cu succes a unui proces de negociere îndelungat. Acum, Consiliul poate pecetlui acordul într-un scurt timp. Uniunea Europeană va investi aproape un bilion de euro pentru creștere economică și locuri de muncă în perioada cuprinsă între 2014 și 2020. Bugetul UE este modest din punctul de vedere al dimensiunii sale, în comparație cu avuția la nivel național. Însă bugetul alocat pentru un singur an înseamnă mai mulți bani - în prețurile de astăzi - decât valoarea întregului plan Marshall la vremea respectivă! Bugetul nostru modern și orientat către viitor poate aduce o schimbare reală în viețile oamenilor. Acesta va contribui la consolidarea și sprijinirea redresării economice în curs la nivelul întregii Uniuni Europene. Fondurile sunt alocate pentru ca să putem ieși din criză, să oferim sprijin financiar celor care trăiesc sub limita sărăciei sau celor care sunt în căutarea unui loc de muncă, pentru a oferi oportunități de investiții întreprinderilor mici și asistență comunităților locale, agricultorilor, cercetătorilor și studenților. Acesta este un acord care vine în sprijinul fiecărei familii din Europa. Europa este parte a soluției”, a declarat președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
Cioloș salută votul PE asupra reformei Politicii agricole comune: „Salut votul de astăzi al Parlamentului European asupra reformei politicii agricole comune. Este o zi importantă pentru agricultorii europeni dar și pentru toți cetățenii Uniunii Europene preocupați de calitate produselor alimentare și de durabilitatea metodelor de producție agricolă. Politica agricolă comună reformată va aduce un sprijin mai bine echilibrat între fermieri, regiuni și state membre, cu un accent special pe tinerii fermieri; va promova un sector agricol european competitiv, consolidând organizarea fermierilor, inovarea și investițiile; va aduce un sprijin mai bine direcționat ajutând agricultorii să pună în practică măsuri concrete pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, a pierderii biodiversității, pentru creșterea calității apei și solului. Etapa următoare este adoptarea formală a pachetului legislativ în Consiliu. În săptămânile următoare, Comisia Europeană va continua să lucreze la actele delegate în strânsă colaborare cu experți din statele membre și Parlamentului European pentru a asigura o punere în practică eficientă și armonioasă a acordului politic”, a declarat comisarul european pentru agricultură.
Cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2014-2020 permite Uniunii Europene să investească până la 960 de miliarde euro în credite de angajament (1,00% din VNB al UE) și 908,4 miliarde euro în credite de plată (0,95% din VNB al UE).
Instrumentele pentru situații neprevăzute (precum Rezerva pentru ajutoare de urgență, Fondul european de ajustare la globalizare, Fondul de solidaritate și Instrumentul de flexibilitate) și Fondul european de dezvoltare se află în afara plafoanelor CFM. În cazul în care ar fi activate integral, acestea reprezintă încă 36,8 miliarde euro (sau 0,04% din VNB al UE). Cadrul bugetului UE pentru 2014-2020 definește prioritățile în materie de cheltuieli care sunt orientate către creștere economică durabilă, locuri de muncă și competitivitate, în conformitate cu strategia UE de creștere economică, „Europa 2020”.