Este foarte important să se ajungă la un acord între Parlamentul European şi Consiliu în ceea ce priveşte implementarea actelor delegate în cadrul Politicii agricole Comune (PAC), a declarat luni, la Bruxelles, ministrul român al agriculturii, Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, în momentul de faţă există un impas în acest sens „Suntem în acest moment, din păcate, într-un mic impas, şi anume acela de a ajunge la un acord între Consiliu şi Parlamentul European în ce priveşte implementarea aşa-numitelor acte delegate. Pe 6 aprilie va avea loc o reuniune a Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European şi este foarte important pentru viitorul implementării PAC ca, până atunci, respectiv până pe 16 aprilie, să se ajungă la un acord astfel încât Parlamentul să aprobe această propunere de a avea şi acte delegate, adică de a delega anumite atribuţii pe care PE le are către Comisia Europeană”, a spus Constantin într-o conferinţă de presă susţinută în marja participării sale la Consiliul agricultură şi pescuit (AGRIFISH) al UE.
Este foarte important să ajungem la o soluţie de compromis în aprilie
El a atras totodată atenţia şi asupra riscurilor pe care le presupune procesul extrem de lung de parcurs pentru adaptarea tuturor procedurilor naţionale la Politica Agricolă Comună. „Reamintesc faptul că trebuie schimbate cererile de plată de la APIA, trebuie schimbate soft-urile care administrează aceste schimbări (...). Un alt exemplu foarte important - România, zilele trecute, a transmis informal Comisiei Europene Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Odată cu aprobarea şi ajungerea la un acord între Consiliu şi Parlamentul European, până pe 16 aprilie, vom fi în măsură să transmitem acest document în mod oficial. Sigur că există regulamente de tranziţie, în acest moment, care ne permit ca în luna mai să deschidem, aşa cum ne-am angajat, prima sesiune de primiri de proiecte pe programarea financiară 2014 - 2020. Dar, pentru a avea acces la un program naţional de dezvoltare rurală în acest an şi la prevederile plăţilor directe, este foarte important să ajungem la o soluţie de compromis în luna aprilie. Din acest punct de vedere există un mandat ferm al Consiliului şi sper că nu numai comisarul, ci şi noi, miniştrii din statele membre, să putem avea discuţii constructive în perioada următoare cu parlamentarii români sau din alte state, astfel încât să înţeleagă faptul că acum avem nevoie, dincolo de orice fel de ambiţie între instituţiile europene, de un acord privind PAC şi să trecem cât mai repede la implementarea noilor prevederi”, a mai subliniat ministrul Daniel Constantin. sursa: Agerpres