Politica Agricolă Comună (PAC) a introdus, pentru prima dată, pentru perioada 2014-2020, şi instrumente specifice de transfer a rezultatelor cercetării-inovării, a afirmat la o conferinţă de specialitate comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.
„Pentru prima dată, Politica Agricolă Comună a introdus şi instrumente specifice de transfer al rezultatelor cercetării-inovării prin intermediul Programului European de Inovare şi Parteneriate. Pentru noi, Comisia Europeană, conferinţa de la Cluj-Napoca este un foarte bun mijloc pentru a explica oportunităţile care se deschid inclusiv pentru universităţile din regiunea dunăreană pentru a integra instrumentele financiare din cele trei politici - de cercetare, dezvoltare regională şi de agricultură şi dezvoltare rurală”, a spus Dacian Cioloş la Conferinţa Rectorilor Universităţilor Dunărene.
Potrivit acestuia, alocarea bugetară pentru perioada 2014-2010 a crescut semnificativ, ca urmare a contribuţiei politicilor de dezvoltare regională. Cioloş a apreciat că se poate vorbi de interferenţa a trei dintre principalele politici europene, care contribuie împreună, fiecare cu specificul ei, la dezvoltarea economică din regiunea dunăreană. În discursul rostit, comisarul european a subliniat că este nevoie să se dezvolte capacitatea de producţie agricolă din Uniunea Europeană, care „stagnează, după 20 de ani de evoluţie”.
Comisarul european a afirmat că diversificarea producţiei agricole se impune ca urmare a creşterii populaţiei lumii, dar şi a exigenţelor consumatorilor. Comisarul european a insistat asupra ideii că PAC aduce şi un „nou concept asupra competitivităţii economice şi ecologice, pentru o agricultură durabilă”. „Inovare înseamnă şi soluţii şi tehnologii noi, dar şi metode specifice tradiţionale, care trebuie să fie puse în valoare, pentru că acestea pot contribui la creşterea competitivităţii europene”, a spus Dacian Cioloş. sursa: Agerpres