Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri, în cadrul sesiunii sale plenare de la Strasbourg, acordul final cu Consiliul asupra celor cinci texte de lege care reprezintă pachetul de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC).
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a salutat votul asupra reformei PAC. El a precizat că executivul comunitar va lucra la actele delegate în strânsă colaborare cu experţii statelor membre şi ai PE.
„Prima reformă a PAC decisă vreodată în comun de miniştri şi de eurodeputaţi aleşi prin vot direct a primit forma sa finală. De-a lungul acestei călătorii lungi şi pline de provocări, Parlamentul a realizat îmbunătăţiri majore. Noua PAC va realiza un echilibru mai bun între securitatea alimentară şi protecţia mediului, pregătind mai bine fermierii pentru provocările viitoare”, a declarat preşedintele Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) a PE şi şeful echipei de negociere a legislativului comunitar, Paolo De Castro, din grupul S&D.
Plăţi directe doar pentru fermierii activi
Pentru a se asigura că plăţile directe merg numai la fermieri activi, eurodeputaţii au convins Consiliul să întocmească o listă neagră de entităţi, precum aeroporturi şi cluburi sportive, care să fie excluse de la finanţarea UE cu excepţia cazului în care dovedesc că activităţile în agricultură contribuie substanţial la veniturile lor.
De asemenea, PE a insistat asupra unei scheme obligatorii privind suplimentarea cu 25% a cofinanţărilor destinate tinerilor fermieri pentru primele lor 25 până la 90 de hectare. Pe de altă parte, fermele mari care primesc peste 150.000 de euro vor avea plăţile de dincolo de acest nivel reduse cu cel puţin 5%.
„Pe lângă schimbarea destinaţiei unor bani de la fermierii mari la cei tineri sau la fermierii mici, am asigurat o mai bună distribuire a fondurilor UE. Până în 2020, fermierii din diferite state membre vor primi cel puţin 72% din media plăţilor directe din UE”, a spus Luis Manuel Capoulas Santos, din grupul S&D, raportor pentru plăţile directe şi reglementările privind dezvoltarea regională.
Banii vin condiţionaţi de „înverzire”
Potrivit noii PAC, 30% din bugetele statelor membre pentru plăţi directe sunt condiţionate de aplicarea unor măsuri obligatorii de 'înverzire', precum diversificarea culturilor, menţinerea păşunilor sau crearea unor zone ecologice.
Fermierii care eşuează în aplicarea măsurilor obligatorii de 'înverzire' nu îşi vor pierde doar subvenţiile destinate acestora, ci vor suporta penalităţi suplimentare. „Este corect să le dăm fermierilor mai mult timp să se familiarizeze cu noile reguli. Nu vor fi impuse penalităţi în primii doi ani de aplicare a noii CAP, iar atunci retragerea graduală a aşa-numitelor subvenţii verzi se va ridica la maximum 25%”, a afirmat Giovanni La Via, din grupul PPE, raportor pentru finanţarea, gestionarea şi monitorizarea PAC.
Măsuri pentru stabilizarea pieţei agricole
De asemenea, PE s-a asigurat că organizaţiile fermierilor vor avea instrumente în plus pentru a-i ajuta pe membrii lor să facă faţă volatilităţii pieţei şi să le asigure o poziţie mai puternică de negociere a preţurilor. „De exemplu, amploarea sectoarelor în care organizaţiile fermierilor pot negocia contracte de aprovizionare în numele membrilor fără a încălca regulile de concurenţă va fi mărită. Organizaţiile mai puternice ale producătorilor nu trebuie să se transforme în carteluri, ci să-i ajute pe fermieri să-şi îmbunătăţească situaţia economică”, a declarat Michel Dantin din grupul PPE, raportor pentru organizarea comună a pieţelor produselor agricole.
Procesul de reformă a PAC, lansat în PE în 2010, a intrat în stadiul final în iunie 2013, când negocierii PE, Consiliului şi CE au ajuns la un acord politic asupra chestiunilor majore. Votul final de miercuri din plenul PE a avut loc după ce ultimele chestiuni aflate în divergenţă cu Consiliul au fost rezolvate.
Cioloş: PAC reformată va aduce un sprijin echilibrat între fermieri
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, prezent miercuri la dezbaterea din plenul PE, a salutat rezultatul votului asupra reformei PAC.
„Este o zi importantă pentru agricultorii europeni, dar şi pentru toţi cetăţenii UE preocupaţi de calitate produselor alimentare şi de durabilitatea metodelor de producţie agricolă. PAC reformată va aduce un sprijin mai bine echilibrat între fermieri, regiuni şi state membre, cu un accent special pe tinerii fermieri, va promova un sector agricol european competitiv, consolidând organizarea fermierilor, inovarea şi investiţiile, va aduce un sprijin mai bine direcţionat, ajutând agricultorii să pună în practică măsuri concrete pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, a pierderii biodiversităţii, pentru creşterea calităţii apei şi solului”, a declarat Dacian Cioloş, citat într-un comunicat al CE.
Înaltul oficial european precizează că etapa următoare este adoptarea formală a pachetului legislativ în Consiliu. „În săptămânile următoare, CE va continua să lucreze la actele delegate în strânsă colaborare cu experţi din statele membre şi PE pentru a asigura o punere în practică eficientă şi armonioasă a acordului politic”, a mai spus comisarul european, în contextul în care CE a fost avertizată, inclusiv în dezbaterea de miercuri, să nu încerce să deturneze acordul politic privind reforma PAC prin intermediul actelor delegate. Sursa: Agerpres