Agricultorii din România prin noua PAC vor putea să beneficieze de 3 miliarde de euro în plus, faţă de alocarea bugetară care există în perioada bugetară actuală, a spus comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, într-o înregistrare pentru reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), prezentată într-o conferinţă pe teme agricole.
Potrivit comisarului european, în timp ce pentru România va creşte alocarea financiară prin noua PAC, pentru alte state ale Uniunii Europene ar putea scădea. „România este unul din puţinele state membre pentru care alocarea financiară pentru PAC pe următoarea perioadă va creşte, atâta vreme cât va exista un număr mare de state dintre vechile state membre pentru care plăţile directe vor scădea în anii următori şi alte state care vor rămâne cam la acelaşi nivel de plăţi directe”, a adăugat Cioloş.
Noua PAC este prima reformă profundă la care România participă ca membru al UE
Noua politică comună este prima reformă profundă la care România ia parte în calitate de stat membru al Uniunii Europene, susţine comisarul pentru agricultură. „Unul dintre obiectivele pe care le-am avut a fost să putem menţine un buget solid, consistent şi pentru perioada următoare bugetară în ciuda presiunilor care continuă să existe asupra bugetului european din cauza situaţiei economice şi bugetare dificile prin care trec majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Va trebui să venim cu o reformare a unor intrumente ale politicii agricole comune care să o facă mai credibilă în ochii contribuabilului european. De aici mai multe măsuri, mai multă transparenţă, o ţintire mai precisă a utilizării fondurilor europene prin PAC, o redefinire a sistemului de plăţi directe, propunerea de limitare a plăţilor directe pentru fermele mari şi foarte mari şi această schemă de plată simplificată pentru fermierii mici. Asta nu înseamnă că este o reformă împotriva fermelor mari. Este o reformă care are mai multă echitate, claritate, transparenţă şi eficienţă în utilizarea fondurilor”, a explicat oficialul european.
Potrivit acestuia, chiar dacă plăţile directe vor fi plafonate, fondurile degajate vor rămâne în România. „Chiar dacă aplicăm această plafonare a plăţilor directe pentru fermele mari şi foarte mari fondurile care sunt degajate din această plafonare rămân în România. Toate fermele vor putea beneficia de această finanţare în realizarea anumitor proiecte de investiţii sau alte proiecte necesare pentru dezvoltarea capacităţii de producţie, a calităţii, a dezvoltării de noi pieţe şi aşa mai departe”, a spus Dacian Cioloş.