Agricultura familială se confruntă în prezent cu o serie de provocări, iar pentru a transforma aceste provocări în oportunităţi este nevoie de un efort comun la toate nivelurile - guvernamental, al instituţiilor internaţionale şi al organizaţiilor societăţii civile, a declarat vineri comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
Comisarul european şi-a exprimat, în cadrul conferinţei privind agricultura familială organizată de Comisia Europeană organizată la Bruxelles, sprijinul pentru Anul internaţional ONU al agriculturii familiale 2014 şi a subliniat importanţa acesteia în lume. „Fermele familiale reprezintă peste 80% din ferme, deci sunt peste 500 de milioane în total. Lumea este hrănită de fermele familiale. Există mai multe tipuri de agricultură familială, de la cea de subzistenţă, la cea orientată spre piaţă, intensivă, bazată pe tehnologii moderne. Această diversitate reprezintă un capital. Fermele de familie joacă un rol economic, în termeni de securitate alimentară, dar au şi o funcţie socială, structurând zonele rurale”, a declarat Dacian Cioloş la conferinţa CE.
Potrivit acestuia, evenimentele de genul conferinţei organizate vineri va permite instituţiilor precum CE şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) să arate potenţialul agriculturii familiale de a asigura securitatea alimentară. „În condiţiile în care ele se confruntă astăzi cu o serie de mari provocări, precum schimbarea climatică şi creşterea cererii alimentare, putem avea încredere în aceste ferme de familie, care au arătat mereu o remarcabilă abilitate de a se adapta. Ele sunt parte a soluţiei. Politica Agricolă Comună le sprijină cu mai multe instrumente”, a mai spus comisarul european. Sursa: Agerpres