Începând din 2015, statele membre ale Uniunii Europene ar putea fi obligate să eticheteze caserolele de carne proaspătă de pui, porc, oaie şi capră, cu originea europeană, precizând locul de creştere şi de sacrificare a animalului.
Subiectul a fost negociat zilele trecute la nivel european. Preşedintele Federaţiei Pro Agro, Alexandru Jurconi susţine că situaţia este una dificilă, întrucât punctele de vedere ale statelor membre sunt destul de diferite. „În legătură cu negocierile relative la acest pachet, punctele de vedere ale statelor membre sunt deosebit de împărţite. Sunt polarizate între zona statelor pentru care etichetarea originii, a locului de creştere, de sacrificare sau procesare ale animalului ar fi un avantaj – aici mă refer la ţările care au o cultură a producţiei de carne recunoscută – Italia, Franţa, Olanda sau Irlanda de Nord - evident că o etichetă care poartă aceste însemne, care aduc, cu sine, avantajele istorice pe piaţa europeană a producătorilor naţionali respectivi, va face ca acele produse, la acelaşi preţ, să se vândă mai bine decât cele care sunt produse în ţări emergente, cum este România, în care industria cărnii îşi creează cu dificultate un loc, în care am fost supuşi unor tiruri de interese economice, diferite de cele ale noastre, foarte puternice. Mă refer la scandalul cărnii de cal, la aflatoxină, la scandalul cărnii de pasăre, care, iată, ne-au pregătit mai bine pentru ceea ce va urma, pentru că este limpede că asistăm la o reîmpărţire a zonelor de influenţă economică chiar în interiorul Uniunii Europene”, a declarat Alexandru Jurconi, preşedintele Pro Agro, potrivit Radio Iaşi.
Potrivit preşedintelui Pro Agro, acest tip de etichetare nu este în interesul producătorilor români. „Indiferent în ce loc din Europa produci carnea, siguranţa alimentară este un concept unitar. Nu văd de ce ar trebui să scriu locul de origine şi de procesare a cărnii, cât timp aceste condiţii sunt egale. (…) Eu personal cred că în momentul în care îi editezi eticheta cu informaţii suplimentare de genul «Unde a crescut vaca şi unde a fost tăiat porcul…», consumatorul are în faţă un set de informaţii pe care nu ştie să le interpreteze, ba chiar îi pot corupe dreptul liber de a alege. Acest tip de etichetare nu este în interesul producătorilor români, care se află abia la început. Vor fi măturaţi din rafturi de către etichetele pe care va scrie «carne provenită din, carne tăiată la, animal crescut în…» unde se ştie clar că acele produse din carne sunt, mă rog, acceptate fără rezerve de către consumatori. Pe când carnea din Lituania sau din Bulgaria, în aceste situaţii, va fi întâmpinată cu «Dom’le cine-s ăştia ? De unde vine ? Oaia e în regulă acolo?», consumatorul nu ştie că siguranţa alimentară e aceeaşi peste tot. Noi (n.r. Federaţia Pro AGRO) ştim şi de asta ne şi ridicăm împotriva acestui tip de etichetare”, a spus Alex Jurconi.