Comisia Europeană a adoptat miercuri, 18 decembrie, trei proiecte legislative privind clonarea animalelor și alimentele noi care vor oferi securitate juridică în acest domeniu.
Potrivit unui comunicat al CE, două propuneri vor interzice utilizarea tehnicilor de clonare în UE pentru animalele de fermă și importurile de clone ale acestor animale. Comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate va fi, de asemenea, interzisă. Propunerile în cauză doresc să abordeze bunăstarea animalelor și alte preocupări etice legate de utilizarea acestei tehnici. Proiectul legislativ privind alimentele noi revizuiește regulamentul existent privind alimentele noi în sensul îmbunătățirii accesului alimentelor noi și inovatoare pe piața UE, menținând, în același timp, un nivel ridicat de protecție a consumatorilor. „Inițiativele de astăzi privind clonarea animalelor oferă un răspuns realist și viabil la preocupările legate de bunăstarea animalelor, precum și la percepția consumatorilor cu privire la produsele alimentare provenite de la animale clonate. Modificările reglementărilor privind alimentele noi vor crea un sistem mai eficient. Acesta le va oferi consumatorilor din UE posibilitatea de a beneficia de o largă gamă de produse alimentare și va crea un mediu favorabil pentru industria alimentară europeană”, a declarat comisarul UE responsabil cu sănătatea, Tonio Borg.
Elementele cheie privind clonarea
Potrivit CE, nu se va practica clonarea în scopuri agricole în UE și nici o astfel de clonă nu va fi importată atâta timp cât există preocupări legate de bunăstarea animalelor. „Primul proiect de directivă prevede instituirea unei interdicții temporare privind utilizarea tehnicilor de clonare la animalele de fermă, precum și privind introducerea pe piață de animale vii clonate și de embrioni clonați. Al doilea proiect de directivă garantează că produsele alimentare, cum ar fi carnea sau laptele provenind de la animale clonate, nu sunt introduse pe piața UE”, se arată în comunicatul CE.
Cu toate acestea, clonarea nu va fi interzisă în scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare și a speciilor pe cale de dispariție sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice și dispozitive medicale, în cazul în care utilizarea acestei tehnici poate fi justificată, precizează CE.
Elemente cheie privind alimentele noi
În temeiul proiectului de regulament, alimentele noi ar face obiectul unei proceduri de autorizare mai simple, mai clare și mai eficiente, care să fie centralizată la nivelul UE și care ar trebui să permită un acces mai rapid pe piața UE pentru alimentele sigure și inovatoare.
Alimentele noi reprezintă, în general, produsele alimentare care nu au fost consumate în UE la un nivel semnificativ înainte de mai 1997, și anume înainte de intrarea în vigoare a regulamentului actual și, în special, alimente produse conform unor tehnici și tehnologii noi, cum ar fi nanomaterialele.
Celelalte instituții ale UE, inclusiv Parlamentul European și Consiliul, vor analiza proiectele legislative ale Comisiei și își vor adopta pozițiile în timp util. În acest stadiu, se poate estima că proiectele legislative vor intra în vigoare cel mai devreme în 2016.