Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, consideră că „Politica Agricolă Comună (PAC) se află acum într-un moment crucial, într-un proces de reformă care o va orienta spre trei direcţii majore: asigurarea securităţii alimentare, folosirea durabilă a resurselor naturale şi dezvoltarea echilibrată a teritoriilor rurale din Europa”.
Declaraţia face parte din mesajul transmis de către comisarul european Cioloş către membrii Academiei Române în timpul dezbaterii naţionale cu tema „Agricultura domeniu strategic pentru securitatea şi siguranţa alimentară”, dedicate Zilei Mondiale a Alimentaţiei.
Provocările care apar în acest moment în ceea ce priveşte strategia în agricultura europeană au nevoie de o nouă abordare, după părerea comisarului Cioloş: „Pentru a face faţă noilor provocări, avem nevoie de răspunsuri noi. De aceea, inovarea şi cercetarea în agricultură vor avea un rol central în viitoarea PAC, cu instrumente dedicate şi un buget substanţial, de peste 4 miliarde de euro. Orientarea va fi una spre practică, spre rezultate cu aplicabilitate directă, spre întărirea legăturii dintre cercetători şi fermieri”.
Pe o piaţă comună, pe o piaţă puternică, pe fondul unei creşteri structurale a cererii de alimente la nivel mondial, agricultura românească se poate dezvolta şi poate deveni unul din marii jucători ai agriculturii europene. „Sunt necesare doar câteva lucruri: identificarea clară a nevoilor, conectarea realităţilor şi resurselor naţionale la oportunităţile europene şi apoi consecvenţă politică privind legislaţia şi bugetul. Şi mai ales, este nevoie de cunoaştere”, a conchis Dacian Cioloş.