Fermierii români ar putea fi obligați să crească zona de interes ecologic de la 5% la 7% din terenul arabil al exploatației, spune un raport al Comisiei Europene publicat în decembrie 2015. Procentul trebuie respectat dacă agricultorul vrea să încaseze plata pe înverzire. Cuantumul acestei plăți, pentru acest an, este de 53,90 euro/ha/an.
Zona de interes ecologic ZIE este unul dintre tipurile de suprafață eligibilă la plata pe înverzire. În acest moment, această zona este egală cu o suprafață de 5% din terenul arabil al exploatației. Comisia Europeană se gândește ca ZIE să crească în viitor la 7%. Acest procent din terenul arabil trebuie acoperit: cu culturi de toamnă - orz, ovăz, trifoi, rapiţă, mei, muştar sau culturi fixatoare de azot - mazăre, fasole, soia, linte, năut, trifoi sau lucernă. Regula este valabilă pentru exploatațiile mai mari de 15 ha.
România trebuie să se asigure că sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS) conţine un strat de referinţă pentru includerea zonelor de interes ecologic (ZIE) care să fie pus la dispoziţie cel târziu pentru anul de cerere 2018. În consecinţă, formularele prestabilite (ca parte a cererilor de sprijin geo-spaţiale) trebuie să ofere informaţii relevante din acest strat ZIE. Mai mult, ca şi controalele administrative încrucişate pentru SAPS (schema de plată unică pe suprafață), informaţiile stratului ZIE fac posibile controale administrative încrucişate între zonele de interes ecologic declarate individual de către un beneficiar şi potenţialele zone de interes ecologic incluse în stratul ZIE.
Conform reglementărilor europene, stratul ZIE în LPIS trebuia deja creat în acest an și urmează să fie populat cu elementele ZIE până cel târziu pentru anul de cerere 2018. Pentru anii 2015-2018 stratul ZIE va fi populat cu datele declarate de fermieri, urmând ca din anul 2018, stratul ZIE să conţină toate elementele ZIE stabile, indiferent dacă sunt declarate de fermieri. Din 2016, fermierii care nu se asigură că 5% sau 7% din terenul arabil al exploataţiei este acoperit cu una sau mai multe dintre culturile ce intră la zonele de interes ecologic vor fi sancţionaţi printr-un procent diminuat din subvenţie. Pentru 2015 au fost scutiți de sancțiuni la plata pe înverzire.
Diversificarea culturilor cu exemple concrete!
În multe state membre, inclusiv România, fermierii pot utiliza și altă opțiune pentru plata pe înverzire, și anume diversificarea culturilor.
Ce înseamnă diversificarea culturilor?
Fermierul trebuie să asigure cel puțin două culturi dacă exploatează o suprafață între 10 ha și 30 ha. Cultura preponderentă trebuie să acopere maximum 75%.
Vom da un exemplu. La o exploatație de 14 ha, presupunem că fermierul alege două culturi: porumb și orz. Porumbul este cultura principală. Agricultorul poate să-l cultive pe 8 ha, iar orzul, cea de-a doua cultură, pe 4 ha. Astfel, cultura principală acoperă 57,15% și fermierul este eligibil la plată. Dacă va cultiva porumb pe 11 ha și orz pe 3 ha, cultura principală va depăși procentul maxim, adică va fi de 78,57%. Condiția pentru diversificare nu este îndeplinită și fermierul riscă să fie exclus de la plata pe înverzire.
Fermierul trebuie să asigure cel puţin trei culturi diferite dacă lucrează suprafeţe de teren arabil de peste 30 hectare. Cultura principală trebuie să acopere maximum 75 % din terenul arabil, respectiv două culturi preponderente să acopere împreună maximum 95 % din terenul arabil.
Ca să se înțeleagă mai bine, vom da ca exemplu o exploatație de 40 ha. Avem trei culturi: porumb, orz și cartof. Cultura principală, porumbul, trebuie să ocupe 30 ha, orzul – 8 ha și cartoful – 2 ha. Cultura preponderentă, porumbul = 30 ha, adică 75 % din terenurile arabile, cele două culturi preponderente porumb+orz = 38 ha adică 95% din totalul terenului arabil, condiţia de diversificare este îndeplinită.
Dacă porumbul +orzul ar ocupa, de exemplu, 39 ha, cele două culturi preponderente ar reprezenta 97,5% din suprafața, iar criteriul de eligibilitate nu ar fi îndeplinit, fermierul nu ar încasa plata pe înverzire.
(surse: Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, DG Agri, Comisia Europeană, Ministerul Agriculturii, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură)