Adama
Vinasa Rompak

Ce a spus Daea la Bruxelles despre reducerea pesticidelor!

Publicat: 26 septembrie 2022 - 18:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mai multe state UE, printre care și România, cer Comisiei Europene să actualizeze studiul de impact care stă la baza regulamentului ce prevede reducerea consumului de pesticide în agricultura UE.

Polonia, susținută de Austria, Bulgaria, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Malta, România, Slovenia și Slovacia, a solicitat, astăzi, Comisiei Europene efectuarea unei evaluări de impact complementare pentru noul regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor (PPP), adoptat de Comisie în iunie 2022 și care prevede reducerea cu 50% a utilizării și a riscului produs de pesticidele chimice până în 2030, în conformitate cu strategiile UE ”De la fermă la furculiță” și ”Strategia privind biodiversitatea”.

Reprezentantul Poloniei la Consiliul AgriFish desfășurat în 26 septembrie a solicitat Comisiei să actualizeze studiul de impact luând în considerare războiul din Ucraina.

”Documentul prezentat de Comisie nu răspunde nici cantitativ, nici calitativ la multe probleme din UE, (...) însă cea mai mare îngrijorare este că studiul de impact care stă la baza regulamentului care impune reducerea consumului de pesticide în UE nu ține cont de impactul războiului din Ucraina asupra piețelor agroalimentare, iar Comisia Europeană a recunoscut că studiul a fost făcut înainte de începerea războiului”, a spus reprezentantul Poloniei.

daea-luxemburg_bPetre Daea: România este țara cu cel mai redus consum de pesticide din Uniunea Europeană

”România, prin demersurile anterioare, comune cu alte state membre, a marcat opoziția față de asumarea unor ținte obligatorii de reducere a pesticidelor, în absența unor date solide despre reziliența sectorului. În condițiile insuficientei fundamentări a țintelor de reducere a pesticidelor și în lipsa unor soluții viabile de menținere a producției agricole la un nivel al randamentelor care să permită realizarea unei profitabilități minime a activităților agricole ale fermierilor europeni, nu suntem în măsură să acceptăm propunerea de regulament în forma prezentată, România fiind țara cu cel mai redus consum de pesticide din Uniunea Europeană.

Scopul este de a a avea o bază științifică pentru discuții și o legislație aplicabilă, care să țină cont de toate aspectele unei piețe complexe, care se confruntă cu tot mai multe provocări.

Preocupările de mediu și de sănătate sunt legitime, dar să nu se piardă din vedere securitatea alimentară, obiectiv primordial al PAC, astfel încât obiectivul de reducere a pesticidelor să nu ducă la scăderea producțiilor europene.

În contextul multiplelor provocări actuale ale sectorului agricol, raționamentul matematic nu poate fi răspunsul la problemele agriculturii, de aceea este necesar să le oferim fermierilor alternative care să le devanseze pe cele administrative. Să fim atenți să nu-i pierdem pe fermieri, că fără ei, hrană nu putem avea!”, a spus Petre Daea, în intervenția sa în cadrul Consiliului AgriFish.

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a precizat că a primit aproape nouă mii de comentarii în perioada de consultare privind propunerea de regulament care vizează reducerea consumului de pesticide în UE.

”Suntem gata să căutăm soluții pragmatice și avem propuneri concrete pe care suntem gata să le discutăm, să găsim soluții de compromis. Până la urmă, obiectivul este să reducem chimicalele din alimente, ceea ce vor și cetățenii”, le-a transmis comisarul european pentru sănătate miniștrilor agriculturii din UE, la finalul întâlnirii din această după-amiază.

Citește și: Ministrul ucrainean al Agriculturii participă la Consiliul AGRIFISH

Vizualizat: 1780 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii