Adama
Agreena
AGRICOVER

Ce a însemnat PAC în perioada 2014-2020

Publicat: 08 ianuarie 2022 - 13:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană a publicat recent o analiză cu privire la Politica Agricolă Comună (PAC) din perioada 2014-2020, subliniind principalele schimbări pe care le-a suferit sectorul agricol al UE.

Analiza spune că PAC, în ansamblul ei, a contribuit la sprijinirea şi stabilizarea veniturilor agricole în perioada respectivă, în timp ce măsurile de piaţă au contribuit la limitarea volatilităţii preţurilor interne la majoritatea produselor agricole şi au facilitat recuperarea preţurilor în sectoarele afectate de o criză de piaţă.

Politica-Agricola-Comuna_bNumărul beneficiarilor de pe urma PAC în intervalul 2014-2020 a ajuns la şase milioane în 2019. Comisia a remarcat faptul că 20% dintre beneficiari au primit 80% din suma alocată ca plăţi directe, dar că acest raport "oglindeşte în esenţă" distribuţia şi, în unele state membre, concentrarea proprietăţii terenurilor.

Cei mai mari beneficiari din UE au fost fermele familiale cu o suprafaţă cuprinsă între 20 şi 100 de hectare, în timp ce aproximativ jumătate din totalul beneficiarilor au fost ferme foarte mici, cu mai puţin de 5 hectare. PAC 2014-2020 a dus la o "redistribuire semnificativă" a plăţilor directe către fermierii mai mici şi către zonele care se confruntă cu constrângeri naturale, mai spune Comisia.

Între 2017 şi 2019, plăţile pe hectar către fermierii din cea mai mică categorie (care produc sub 8.000 de euro din producţie standard) au crescut cu 18% faţă de perioada 2011-2013.

50% pentru dezvoltarea rurală

Plăţile directe şi sprijinul pentru dezvoltare rurală a reprezentat aproape 50% din veniturile fermierilor din zonele montane. Cu toate acestea, nivelul ridicat al sprijinului total al venitului în zonele montane nu compensează pe deplin decalajul de venituri cu zonele non-montane. De asemenea, o analiză a veniturilor şi distribuţia plăţilor directe în funcţie de venit, arată "loc de îmbunătăţire" în direcţionarea sprijinului către cei care au cea mai mare nevoie de el.

În ceea ce priveşte productivitatea, nivelul total al producţiei agricole din Uniunea Europeană a crescut cu 6% din 2013 până în 2019 (această cifră nu include Marea Britanie). Numărul organizaţiilor de producători (OP) şi al asociaţiilor de organizaţii de producători a crescut cu 7% între 2016 şi 2020.

Mai e loc de îmbunătăţire!

UE a reprezentat 18% din exporturile globale de produse agroalimentare în 2019. Sprijinul PAC pentru programele de promovare "a fost eficient în creşterea gradului de conştientizare şi a profilului produselor UE, în special pe pieţele cu cel mai mare potenţial de creştere", se mai arată în raportul de analiză.

În ceea ce priveşte etichetarea, valoarea totală estimată a vânzărilor de produse cu indicaţii geografice sau având statut de specialităţi tradiţionale s-a ridicat la 77 miliarde de euro în UE-28 (inclusiv Regatul Unit) în 2017, reprezentând 7% din total vânzărilor de alimente şi băuturi. Analiza a constatat că există "loc de îmbunătăţire" a înţelegerii de către consumatori a regulilor UE de etichetare şi a sistemelor de calitate şi pentru a face standardele de marketing mai conforme cu preocupările publice în evoluţie privind sănătatea, nutriţia, mediul şi clima.

Vizualizat: 911 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: Nou ajutor european! Condiții de acordare!

AFIR: Nou ajutor european! Condiții de acordare!

23 iunie 2024 - 18:48

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii unor produse alimentare și produse transformate, altele decât cele prevăzute în Anexa 1 a Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene, cu finanțare prin intervenția DR-23 din Planul Strategic 2023 – 2027.

Ultima oră! Ajutor 70.000 euro/fermier!

Ultima oră! Ajutor 70.000 euro/fermier!

21 iunie 2024 - 17:34

Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către Agroinfo informații care clarifică acordarea sprijinului pentru tinerii fermierii, cuantumul acestui ajutor european nerambursabil fiind de maxim 70.000 euro/fermier.

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Ajutor de stat fermieri suplimentat!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Ajutor de stat fermieri suplimentat!

21 iunie 2024 - 17:15

În ședința de Guvern din 21 iunie 2024 a fost aprobată Ordonanța de urgență pentru modificarea OUG nr.7/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat "Creditul fermierului", în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi pentru modificarea Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbției fondurilor alocate României pentru agricultură, dezvoltare rurală, pescuit şi afaceri maritime, gestionate de Ministerul Agriculturii.

Anunț ASTĂZI: Data de la care se dă ajutor achiziție tractoare, utilaje agricole!

Anunț ASTĂZI: Data de la care se dă ajutor achiziție tractoare, utilaje agricole!

20 iunie 2024 - 18:34

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a solicitărilor de finanțare pentru achiziții simple de utilaje agricole, prin submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

Cât teren are în proprietate fermierul român?

Cât teren are în proprietate fermierul român?

20 iunie 2024 - 13:22

În România, fermierii dețin doar o mică parte din terenul pe care îl muncesc, cu observația că există și excepții de la regulă. Cum vorbim în general de suprafețe arendate, uneori chiar și pe un singur an agricol, cei care lucrează pământul se confruntă cu numeroase probleme din această cauză.

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

20 iunie 2024 - 10:47

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) urgentează plata subvențiilor APIA pe hectar, aferente anului de cerere 2023. Termenul final pentru achitarea plăților directe, stabilit de regulamentele europene, este 30 iunie 2024, așa că APIA mai are doar câteva zile. Ce subvenții APIA pe hectar trebuie să ajungă la fermieri, cuantum pentru fiecare?

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

20 iunie 2024 - 08:08

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 30 iunie 2024 pentru a finaliza plățile din zootehnie, aferente anului de cerere 2023. Ce subvenții APIA pe cap animal ajung la crescătorii de vaci, oi și capre în aceste zile?

Tăiați de pe lista de plată APIA!

Tăiați de pe lista de plată APIA!

19 iunie 2024 - 18:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) îi exclude de la plata subvențiilor APIA pentru acest an pe fermierii, crescătorii de animale ale căror terenuri sau efective de animale sunt declarate și-n alte cereri depuse la APIA. Agroinfo a obținut informații de la APIA. 

Verificați-vă contul! APIA a făcut noi plăți ASTĂZI!

Verificați-vă contul! APIA a făcut noi plăți ASTĂZI!

19 iunie 2024 - 15:18

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 17 – 19 iunie 2024, plăți pentru anul de cerere 2023 în suma totală 239.990.840,43 lei (48.281.256,73 euro), anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Ce face APIA dacă crescătorii au încasat ANT care nu li se cuvine sau alte subvenții APIA!

Ce face APIA dacă crescătorii au încasat ANT care nu li se cuvine sau alte subvenții APIA!

19 iunie 2024 - 08:27

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) recuperează sumele acordate necuvenit în cadrul unei campanii de plată. Cum procedează APIA? Agroinfo a obținut informații de la APIA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii