Brexitul a influenţat negativ cotaţiile la bursă, iar brokerii din centrele financiare internaţionale şi în special cei activi pe bursele agricole îşi ling acum rănile.
Referendumul din Regatul Unit şi incertitudinea privind rezultatele acestuia au determinat, încă de joi, scăderi ale cursurilor. La bursa Matif, preţul grâului de recoltă veche a scăzut sub marja de 160 euro/t (-2,5 euro), iar preţul rapiţei a atins 356,25 euro (-2,75 euro). Pierderile au fost şi mai mari în cursul zilei de vineri.
Scăderi în lanţ ale cotaţiilor
Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană a influenţat preţurile la bursă. La bursele de petrol, preţul petrolului Brent a scăzut cu 3,6 % respectiv cu 2,7 dolari, atingând 48,3 dolari/baril. Preţul petrolului american WTI a scăzut cu 0,7 dolari, ajungând la 48,8 dolari/baril. Preţurile în scădere ale petrolului brut au determinat scăderi ale preţurilor rapiţei. Vineri la prânz, preţul cel mai scăzut cu care s-a tranzacţionat rapiţa de recoltă veche a fost de 352 euro/t la bursa Matif, potrivit agrarticker.de.
MATIF: Preţul grâului îşi revine
La bursa Matif, scăderile de preţ ale grâului înregistrate în ziua precedentă au putut fi oprite. La acest lucru a contribuit starea vremii şi estimările sceptice privind calitatea mărfii. Exporturile europene au crescut săptămâna trecută. S-au oferit licenţe de export pentru 550.000 t de grâu. Până acum au fost emise licenţe de export pentru 30,659 milioane de tone de grâu, cantitate cu 374.000 t mai mică faţă de cea din aceeaşi perioadă a anului trecut (31,033 milioane de tone).
La bursa din Chicago (CBOT), multe produse s-au tranzacţionat la preţuri scăzute. Pe piaţa americană a grâului, pierderile din ziua precedentă au continuat vineri, 24 iunie. Recolta americană de grâu de iarnă pune presiune pe preţuri, presiune care devine şi mai mare în urma pierderilor înregistrate de comerţul cu porumb şi soia.
(sursa: agrarticker.de)