Deşi Ministerul Agriculturii are în evidenţe şase milioane de oi care urmează să fete în perioada Sărbătorilor Pascale, crescătorii se plâng că îşi vor compromite afacerile din cauza faptului că mieii nu vor fi destul de mari până la data de 4 aprilie.
Paştele vine mai repede cu două săptămâni decât anul trecut, iar majoritatea mielilor nu vor putea atinge greutatea optimă pentru a deservi cumpărătorii de pe pieţele externe, exportul fiind amânat pentru luna mai şi la toamnă. „Vom avea miei de doar 6-7 kilograme, probabil care se vor vinde cu greu şi în pieţele de la noi, cu preţuri între 16 şi 18 lei kilogramul.
În viu, kilogramul de carne de miel poate fi de 8-9 lei, la fel ca anul trecut“, a declarat Ioan Penţea, purtător de cuvânt al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), după o întâlnire cu ciobanii din Sibiu. Anul trecut, oierii din Sibiu au exportat 30.000 de miei, în ţări precum Italia, Grecia sau Turcia. La export se cer miei de cel puţin 12 kilograme fiecare.
Deşi reprezentanţii Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine (PACERO) anunţă scumpiri cu până la 20%, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine (SNCOCR), Marcel Andrei, spune că producătorii percep aproximativ aceleaşi preţuri ca şi în 2009.
Liderul SNCOCR nu exclude totuşi posibilitatea să apară şi excepţii din cauză că iarna a fost lungă iar costurile cu hrana animalelor au crescut.
Prea puţine abatoare
O altă problemă cu care se confruntă România în acest moment ar fi lipsa abatoarelor. Aşa se explică faptul că tot mai mulţi crescători preferă să sacrifice animalele la vecinii bulgari.
Consumatorul român are cel mai mult de pierdut pentru că de regulă carnea se întoarce în pieţele şi magazinele din ţară, ca marfă de import mai scumpă, în unele cazuri şi cu 20%. „Sunt zone ale ţării în care aceste centre nu există nici la distanţe de sute de kilometri.
Noi am cerut să fie soluţionată această problemă prin Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, prin investiţii, deoarece înfiinţarea de abatoare prin împrumuturi bancare este greu de realizat din cauza dobânzilor şi a garanţiilor prea mari solicitate de către bănci”, e de părere preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae.